Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros DI, Roden, 1/72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Albatros DI, Roden, 1/72

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 30 říj 2011, 13:27

Rozdělal jsem další model, byť mám doma ještě dva nedolepené.
Model bude postaven z krabičky, doplním pouze interiér a leptané kulomety. Předlohou bude Albatros DI lt.Guntera z počátku kariéry slavné Jasta 2...přikádám (teď díky članku Hellboye na Chmelnicích) dvě fotografie tohoto stroje.
Přílohy
D1.jpg
ltn-d-r-wolfgang-gunther-jasta-2.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Re: Albatros DI, Roden, 1/72

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 30 říj 2011, 13:32

Stavebnice je jak jsem si už u Rodenuových Albatrosů zvykl poměrně dosti rozkuchaná. Horní křídlo na tři díly, trup z dílů řtyř...tmelu bude myslím použito dosti :D (napadá mě, kdy že se ti naši Mostečtí výrobci stavebnic pustí zase do nějaké prvoválečné dvaasedmy...Albatros D I,II nebo III by byl dobrá volba :twisted: )
Přílohy
01.jpg
03.jpg
mám v obtiscích tiskové vady. Asi zrovna pešek u mé stavenice :-(
02.jpg
horní křídlo již složeno a dotmeleno
04.jpg
Naposledy upravil Vlastimil Lukáš dne 30 říj 2011, 13:42, celkově upraveno 1
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 30 říj 2011, 13:36

Tady je můj interiér. Dnes ještě dodělám hrazdu pod kulomety,nadrž za motorem (která asi nakonec nepujde vidět) a trup půjde dokupy celý.

Motor jsem použil bez úprav, byť není správně. Písty nejsou po stranách hlav válců, ale mírně vzad tak jak to měly pozdější motory Mercedes.
Přílohy
06.jpg
07.jpg
08.jpg
09.jpg
10.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 30 říj 2011, 13:41

Kamufláž bude jak jsem již napsal výše stroj D 426/16 Lt.Guntera. Dle fotek měl tento letoun nastříknutou nezvykle i spodní část horního a pravděpodobně i dolního křídla. Má rovněž kamuflovaný trup, který je podle fotek dosti deformovaný. Netuším ale, čím bylo toto způsobeno. Pokusím se to taky naznačit, ale zatím netuším jak. Asi vyškrabávaním. Nechám si to ještě projít hlavou
Přílohy
D1.jpg
v kroužku je vlnitý potah překlížkového trupu
05.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 31 říj 2011, 01:39

..ta zmuchlanina na trupu je způsobená vlhkostí..lze to najít na více fotkách.. V podstatě je to zajímavý nápad, pustit se do toho, ale mělo by to pak korespondovat se stejným povrchovým reliéfem i uvnitř trupu.. :wink:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martinos » 31 říj 2011, 20:23

Bytˇmáš doma dva rozdělané modely :-D , nejspíše to vypadá že budeš více zatížený na Albatrosy :lol: , na výsledek si určitě počkám a myslím, že ne dlouho. M.
Na stole: Sopwith Triplane 1:72
Hotovo: Fokker D.VII OAW,Fokker Dr.I. Ltn.P.Baumer,SPAD XIII Late ver. 1:72, Gotha G.I.
martinos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 31 říj 2011, 21:29

hmm. Nieuport i Dolphin stoji na šablonkách pro nástřik obtisků. Nemám kdy to někde vyběhat a nechat vyříznout. Stále v práci :cry: .
No a Albatros je zkrátka Albatros. V plánu jsou ještě i DII :twisted: verzi early a late od tří různch výrobců...LVG,OAW a Albaros Werke. Jen kdyby někdo udělal méně pracné modely. Toto vybrušování člověku moc nepřidá jak je vidno z přiložených fotografii. Na Rodení Albatrosy člověk vybabrá opravdu hodně tmelu. Fotky jsou pracovní. Broušení je tak v půlce
Přílohy
011.jpg
014.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martinos » 01 lis 2011, 10:05

Njn tmelení, broušení, ale zase je to ta správná modelařina a né klikklak :grin: a pokud to není až moc tak se to dá. Na druhou stranu to jsou stroje, které nikdo jiný nedělá / v daném měřítku, takže vlastně je to výzva 8-) . M.
Na stole: Sopwith Triplane 1:72
Hotovo: Fokker D.VII OAW,Fokker Dr.I. Ltn.P.Baumer,SPAD XIII Late ver. 1:72, Gotha G.I.
martinos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 01 lis 2011, 11:06

Tak to máš alespoň předzvlněný :grin: . Jinak jsem rád že Ti ty články o Jasta pomohly, že alespoň k něčemu jsou.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 03 lis 2011, 18:22

Stále mi to nedá a dlouze hledím do dvou fotek mnou vybraného Albatrosu. Řeším zda tmavá část horního křídla je či není stín. A teď koukám že na fotce s Lt.Gunterem před letadlem je vidět stín(nástřik) do půlky honího křídla, kdežto na fotce s Lt.Gunterem v kokpitu je tato tmavá část více méně v třičtvrtině horního křídla. Potom by se tedy jednalo o stín. Co myslíte? :-k :-k
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 03 lis 2011, 19:14

To, co na horní fotografii vypadá jako předěl barev (stín by si takhle pěkně nevybral jen křídlo) na dolní není - ne v tom místě.

Za kokpitem jsi musel tmelem zvýšit trup? Já že ho je tam nemálo.
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 04 lis 2011, 07:53

Ano po přilepení horní části trupu vznikl v zadní části luxusní schod. Takže jsem musel zavolat na pomoc "Putyho" viz můj DIII rovněž od Rodenu viewtopic.php?f=510&t=44226&st=0&sk=t&sd=a&start=15

řešil jsem stejný problém

K fotce. Začíná mi to připadat že u Jasta 2 byl někdy v roce 1916 fotograf a udělal serii fotografii v brzkých raních nebo podvečerních hodinách...většina fotek na stroje Jasta 2 má ony tmavé stíny na křídlech. Viz další foto z hellboyova článku o Jasta 2
Přílohy
ctyri-albatrosy-se-pripravuji-ke-startu-na-letisti-v-lagnicourt-vlevo-ve-svetlem-svetru-mvon-richt.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 04 lis 2011, 18:45

Já už jsem to taky zkoušel hledat a je fakt že na žádných jiných fotkách něž jsou tyhle žádný pruh vidět není. A nevidím jediný důvod proč křídlo zespodu barvit tmavou. Navíc když se podíváte na tyhle dvě fotky tak je na té druhé jasně vidět stín od výfuku. Takže bych se přikláněl taky k tomu že se jedná o fotky které byly pořízeny se sluncem které bylo velmi nízko těsně nad obzorem
Přílohy
D1.jpg
ltn-d-r-wolfgang-gunther-jasta-2.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 04 lis 2011, 18:54

Když vidím to lícování stavebnice a ty vrstvy tmelu, co tam nanášíš....... prostě držím palce. Něco podobného jsem měl na tom Rodeňáckém Be2c. Myslím že hodně dlouho nebudu další Roden stavět.
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 07 lis 2011, 08:09

Taky to vidím na stín. Navíc v literatuře Windosock Nr.100 i v článku o Jasta 2 je další fotka Albatrosu D 426/16 udajně od Lt.Reimana s (sdědil Albatros po Lt.Gunterovi). Nicméně sluníčko svítí tak blbě že celý bok trupu, kde má být vidět přemalované G na R je bílé, přesvícené. Toto je napraveno na retuši fotografie od Hellboye.
Co je ale důležité Albatros má spodní plochy klasicky modré

Model je již vybroušen a potmelen. Teď jen zvažuji jak vyškrábat ty bubliny na boku trupu.
Kdyby Rodeni tak nerozkrájeli trup nebylo by tolik tmelu...
V plánu jak jsem již psal je i verze DII tu dělá taky Roden. Příště sem dám fotky před tmelem, aby bylo vidět proč jsem sáhl k použítí tolika tmelu...Po zkušenostech s Bristol Fighterem( viewtopic.php?f=71&t=40879&st=0&sk=t&sd=a&start=30 ) dávám víc vrstev vždy po přebroušení...
Přílohy
offz-stv-leopold-reimann-jasta-2.jpg
Naposledy upravil Vlastimil Lukáš dne 07 lis 2011, 10:17, celkově upraveno 1
Vlastimil Lukáš

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby