Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Aviatik D.I Flashback 1/48 Frank Linke-Crawford

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Aviatik D.I Flashback 1/48 Frank Linke-Crawford

Příspěvekod LR_ » 23 led 2011, 19:05

Vloni jsem tohodle barevnýho krasavce viděl létat v Pardubicích, tak jsem si ho hned chtěl postavit, ale dostal jsem se k němu až nyní.
Přílohy
IMG_6596.JPG
Naposledy upravil LR_ dne 30 bře 2016, 08:08, celkově upraveno 3
LR_

• Odpovědět s citací

Re: Aviatik D.I 1/48 Flashback

Příspěvekod LR_ » 02 úno 2011, 19:22

Já a vodičky mocně pracujeme...
Přílohy
IMG_6597.JPG
LR_

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 02 úno 2011, 20:51

Jo to znám :grin: :grin:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LR_ » 03 úno 2011, 08:30

Nojo ale mně to vůbec nejde :grin: . Už sem "zvládnul" i pár trhanců - snad budou úlky navíc stačit :) .
LR_

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 03 úno 2011, 11:41

Neboj taky jsem je používal ale letadlo je to pěkný stoji za tu námahu. :P
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LR_ » 11 kvě 2011, 19:09

Právě si užívám trhací kalendář. Né že bych to nečekal, ale nemuselo to pokaždý vyjít na bílý pole :lol: (druhá strana vypadá dost podobně).
Přílohy
IMG_6616.JPG
LR_

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LR_ » 24 kvě 2011, 22:06

Lehce pokračuju opravováním dílků.
Přílohy
IMG_6620.JPG
LR_

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 27 kvě 2011, 13:30

..a tak mě napadá..jakej budeš dělat nátěr..? Flashback dodává myslím obtisky na letoun F.Linke-Crawforda.. :-k No,jo..ale pak je blbý to, že stavebnice simuluje Aviatika serie 38/138 přibližně z poloviny výroby..(ale i to je relativní pojem), ale Crawford létal na Lohnerovi serie 115. Což je větší rozdíl, než by se zdálo..! (Jiný hřbet trupu před pilotem, jinak zbraně, jinak křídlo,jiné krytky..atd...atd...) Barvy lozengu na těch obtiskách co Flasback použil, vypadají spíš strašidelně, než maskovace..(a jsou prostě celé mimo realitu..). Jestli to ale pojmeš jen jako "Crawfordova Berga"..tak ale návštěvám říkej, že je třeba z filmu.. :grin: Jo, ale chtělo to alespoň pod horkou vodou nakroutit mu pořádný "uši" na horním křídle..tolik charakteristické pro Bergy. Jinak si myslím, že kit jako takový by šel použít jako základ pro jakéhokoli Berga, ale začít by se muselo, kompletním uříznutím celého hřbetu a dosocháním konkrétního, dle zvoleného stroje.. :arrow: Tohle není výtka mířená na Tebe, ale mě osobně mrzí, že spousta špičkových stavitelů kitů při stavbě Berga prostě statečně ignoruje, to, co je třeba i na fotkách krásně vidět. A tak je NET plný jakýchsi, v kitu ztvárěných vymyšleností, které statečně sekundují tomu americkému rádoby restaurovanému stroji...který je prostě, tak mimo, že už to snad ani nemůže být horší.. :cry:
Přílohy
Aviatik Berg D1_serie 115-032-(Flik 60J-L)-a01a.jpg
Aviatik Berg D1_serie 115-032-(Flik 60J-L)-a03.jpg
Aviatik Berg D1_serie 115-032-(Flik 60J-L)-color04.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LR_ » 27 kvě 2011, 14:12

Jako "Crawfordova Berga" to samozřejmě pojmu, mně bude úplně stačit když se popasuju s těma obtiskama nějak. Jasně že kdyby byly stavebnice přesnější tak by to bylo super, ale místo toho abych zkoumal jestli je někde něco trochu jinak a červená je jinak červenější, to si radši něco postavim. A kroutit křídlo i s obtiskama pod horkou vodou mě samozřejmě ani nenapadne :grin: . Moc novejch přesnějších modelů v budoucnu asi nebude (1/32 je na mně moc velký), takže stavim to co mám.Počkej až vytáhnu vacuformy od Sierry. 8-)
LR_

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 27 kvě 2011, 14:37

..ještě pár drobností kolem stavebnice..ztvárnění kapotáže přes ústí hlavně levého kulometu odpovídá jen a pouze letounům serie 138.4x a některým letounům serie 138.5x..žádný jiný Berg to takhle neměl.(ani serie 38. a ani žádný jiný letoun licenční..!)
Přílohy
Aviatik Berg D1_serie 138-043-color-(data)-01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 27 kvě 2011, 14:43

..nebo tvar okruží kokpitu..stavebnice ztvárňuje provedení, které odpovídá například některým volantovým Bergům serie 38. Správný tvar by se ale měl spíš podobat druhému nákresu..(což je výřez z výkresu konkrétně stroje serie 138.43)..ale odpovídá tomu i právě třeba Crawfordův "Lohner"..
Přílohy
Aviatik Berg D1_serie 138-024-v3a.jpg
Aviatik Berg D1_serie 138-024-v3a.jpg (19.39 KiB) Zobrazeno 5057 krát
Aviatik Berg D1_serie 138-043-(MG vedle motoru)-det01.jpg
Aviatik Berg D1_serie 138-043-(MG vedle motoru)-det01.jpg (10.99 KiB) Zobrazeno 5065 krát
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 27 kvě 2011, 14:49

..průřez trupu před pilotem Crawfordova stroje by pak měl kopírovat křivky dle této přístrojové desky...stavebnice však od horních podélníků trupu představuje "rovné" boky hřbetu..atd..atd.. Jak říkám..takový krásný..na tvary bohatý éro.. :grin: ..a tak se k němu všichni chovají macešsky.. :cry: Jako by ho nikdo neměl rááád... :cry: :cry:
Přílohy
Aviatik Berg D1_serie 138-det-fuel instrument-a01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 02 čer 2011, 18:37

Daří se ti pěkně, obtisky opravíš v pohodě. Já mam tuhle stavebnici taky doma, a rád bych stavěl ten samej stroj, ale po tom co tady napsal Zdeněk se do toho snad ani nepustim. Zdeňku já myslim že za to můžou rakušáci. V tech jejich sériích aby se blbej vyznal. Tři stroje Aviatik Berg D.I a každej jinej. to je nemohli jinak pojmenovat :x .
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 02 čer 2011, 21:24

Timi, na Bergovi si vyláme zuby jakákoli firma, která se do něj pustí..s tím se musí kitaři prostě smířit. Je to prostě proto, že Bergy jsou opravdu, co kus, to originál.. Sice se v literatuře píše o jakémsi chronologickém vývoji tohoto letounu, ale ona to tak úplně pravda není.. Bergy se prostě stavěly, jak to šlo..výzbroj se namontovala podle toho, jaké chladiče byly na skladě..a jaké motory byly k dispozici. Finální výrobek pak byl označen konkrétní, vzhledu a vybavení odpovídající sérií. Tedy pokud jde o "domácí" Bergy od Aviatika. Tam dokonce asi měli jeden čas období, kdy nestíhali výrobu trupů, protože jsou zdokumentované letouny serie 138, na kterých jsou evidentně použité trupy od licenčního výrobce. Takže jak tohle ztvárnit do jedné stavebnice..? To prostě nejde.. Další věc je to, že každý výrobce používal jiného subdodavatele na takovou tu doplňkovou droboť, která se na letouny montovala. Například krytky. Ty užívala každá licenční továrna odlišné. Také jejich umístění není na všech letadlech identické. Jedno je jisté, Berg ve stavebnici se bohužel tak, jak je stříknut pro Crawfordův stroj nehodí. Tedy pokud se jedná o partie hřbetu trupu před pilotem. Podle mě ale náprava není zase tak složitá. Prostě se plechařina odřízne a z tenkého plastiku se "vysochá" nová. Pilník se bude muset použít i na dřevěné díly trupu, ale pořád to nevidím jako neřešitelný problém.. :-D Co se týká mě a mého pohledu na Bergy, tak mě se nejvíc líbí letouny s výzbrojí před pilotem. A je jedno, jestli čelním chladičem (pozor...! vždy hranatým..!), anebo s bočníma chladičema. (Poslední Bergy s chladičema na horním křídle už by se sochaly hůř, protože měly křídla s dvojnásobným počtem žeber.). Bergy s kulometama před pilotem jsou kouzelný v tom, že mají velký otevření pilotní prostor, takže je hezky vidět dovnitř. Také kapotáž jako taková bývá líbivější. Kreslit šestiúhelníky na Bergy je pak mnohem jednodužší, než by se na první pohled zdálo. Je na to taková finta, kterou užívali naši dědové i na skutečných strojích. (Šablony jsou nanic, je s nima víc práce..) Takže Berga neuklízet..! Berga stavět..! :-D ;-I
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LR_ » 05 zář 2011, 18:57

Barva křídel již utlumena, trup to ještě čeká.
Přílohy
IMG_6655.JPG
LR_

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby