Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Pfalz D.III , 1/48 Eduard, Rudolf Berthold

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Pfalz D.III , 1/48 Eduard, Rudolf Berthold

Příspěvekod Matwej » 20 lis 2023, 22:46

Řekl jsem si ,že by bylo dobré pomalu dokončovat různé "temelíny" co se tak po různých krabicích nalézají. Tak jsem začal největším. Už je to 25 let co mám rozestavěný Pfalz D.III v 1/48 ještě starých výlisků f.Eduard. Původně jsem chtěl D.III přestavět D.IIIa Max von Holtzema ,ale potom Edíci vydali i tuto verzi Pfalzu tak projekt upadl v zapomnění. Jelikož se mi toto letadlo nesmírně líbí, tak mám nakonec 8 modelových kousků stavebnic 8-[ . V rámci úspor místa jsou ve dvou krabicích Profipaků kam se v pohodě vlezou. :-D
Jako první kousek bych rád zopakoval stavbu z r.1997.
Takto vypadá po té řádce let
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Mohl by jsem to udělat tak jak je to nyní "módní" . Model rozebrat a postavit znova, ale příjde mi to škoda . Pro mne je to moje modelářská historie. A tak se pustím raději do toho co mám nedoděláno.
Tak začínáme...
Obrázek
(:)

takto jsem kdysi dělal interier :?
Obrázek
Nechal jsem to tam,stejně to moc vidět není. Jen jsem to stříknul surfem.
Obrázek
Protože jsem původní spodní křídlo chtěl použít na D.IIIa které má koncové oblouky oblé, uřezal jsem je a tímto jsem musel spodní křídlo nahradit z novější stavebnice (pískové) . Nalezl jsem jej v jednom Profipacku D.IIIa kde jsou obě varianty spodního křídla.
Jako první jsem natřel kokpit a udělal "dřevo" olejovkami.
Obrázek
a zatím co to schnulo tak jsem opravil a znovu namaloval motor
Obrázek
Následně jsem začal vybavovat kokpit "drobotinou"
Obrázek
Druhá strana trupu.
Obrázek
Něco jsem dělal asi chybně, protože jsem musel řešit několik nepřesností ve velikosti leptů, ale nic tragického ... Taky mi malinko neseděl motor v ose .Dokud jsem neobrousil plochu "krabice" co sedí na levé straně motoru o cca 1mm tak se motor měl tendenci vyklánět doprava a trup nešel úplně k sobě. Do pilotního prostoru jsem osadil i konce závěrů kulometů i když v podstatě nejsou vidět. 8-[
A následně obě půlky trupu jsem slepil k sobě.
Obrázek
Protože to pasuje k sobě skoro dokonale :cool: tak k tomu jsem hned přidal i spodní křídlo.
Obrázek
Obrázek
Následně jak to proschlo tak jsem to celé hodil do surfu a lehce vybrousil do hladka. Pak jsem začal z různých leptů nanášet doplňky..:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Jak to začlo schnout tak jsem se pustil do podvozku. Po zkušenostech jsem rovnou udělal osu kol z železného drátu. Kola natřena Panzer Grau co by mohlo odpovídat barvě tehdy používané pneu a kryty výpletů kola matným hliníkem. No a následně nějaké to prostínování ...
Obrázek
A to je do dnešního dne zatím vše .
Nyní stojím na tom ,že f.Sintec není schopna vyřídit reklamaci na už jednou opravovaný motor... :? :x
Už cca 2 měsíce....
Italové....
:x :?
Matwej

• Odpovědět s citací

Re: Pfalz D.III , 1/48 Eduard, Rudolf Berthold

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 21 lis 2023, 07:56

Tak tomu říkám rozjezd. 8 Pfalzů, hezký počet. Já bych je postavil všechny, je tolik nádherných barevných variant tohoto elegantího dvouplošníku. Budu se zájmem sledovat.

já podobně ujel na Albatrosech, mám jich 16 a v krabičkách se na stavbu těší další.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matwej » 21 lis 2023, 20:22

Vlastimil Lukáš píše:...já podobně ujel na Albatrosech, mám jich 16 a v krabičkách se na stavbu těší další.

Tak to už je diagnóza :-D
U Albatros OEFFAGů jsem to zastavil taky na 8 kouscích. Ale tam je to dáno různými typy .
Pfalz je zkrátka nej. :oops:
(:)
Matwej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 21 lis 2023, 22:31

Vlastimil Lukáš píše:Tak tomu říkám rozjezd. 8 Pfalzů, hezký počet. Já bych je postavil všechny, je tolik nádherných barevných variant tohoto elegantího dvouplošníku. Budu se zájmem sledovat.

já podobně ujel na Albatrosech, mám jich 16 a v krabičkách se na stavbu těší další.

Modeláři mají různé "úchylky" :) u mne se jmenují Roland D.VI.... Jinak držím palce, ať se daří
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matwej » 19 bře 2024, 20:48

Tak před cca týdnem jsem obdržel svůj kompík z opravy :hurray: :cool: :hurray:
Tak jsem jej hned odzkoušel.
DSCN3057.JPG

DSCN3053.JPG

na Modelwebu jsem našel obrázek z publikace KAGERO - "Pfalz - Fighter Aircraft from Rheinland the Wine Country"
2013-06-16-14-33-27.jpg

je tam zajímavý detail v podobě zamalovaného kříže. Když se člověk pořádně koukne na fotku :
Pfalz_D._III_de_Rudolf_Berthold_o .jpg

tak je to tam asi i vidět. Tahle fotka ukazuje i "zvláštní" podobu okřídleného meče. Takovou podobnou jakou má na Albatrosu D.III (nyní od Edíků, ale ten se nedá použít)
Celá debata o tom je tady
Mám tušáka že je to podvrh... :-k Ale ...
Osobně jsem zvolil obvyklejší podobu. Měl jsem několik obtiskových možností . Úplně nejstarší Edíkovský z r.1995, pak AeroMaster r.1996 a Edíkovský 2000 a 2006(polský) .
Zkusil jsem i kvůli křížům ty z r.2006 a rozpadly se jen se namočily. To podpořilo moji zvědavost a zkoušel jsem dál. Ty z r.2000 vydržely namočení ,ale v okamžiku kdy s s obtiskem mělo pohnout začal se drolit...
Zkusil jsem ty z r.1995 a naprosto v pohodě. :shock: . Kříže sjely v pohodě a na setter a později softer(ani nebyl potřeba) reagovali bez problémů. Nakonec jsem zvolil podobu "okřídleného meče" od AeroMasteru 48-185 . Byť z r.1996 obtisk fungoval stejně jak Edíkovský ještě o rok starší... :cool:
DSCN3059.JPG

Takto to ztvárnění vypadá na modelu . A aby jsem nemeškal, rovnou jsem trup postavil na kola.
DSCN3064.JPG

Začínám kompletovat,detailovat dokončovat (to ještě ne) :cool:
Matwej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matwej » 20 úno 2025, 00:49

Malinký posun (:)
DSCN7611.JPG

Matwej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 20 úno 2025, 08:54

Ahoj, ta fotka určitě není podvrh. V publikaci Blue Max Airmen Vol.4, kde jsou popsány Bertholdovi mašiny, je otištěná v dobré kvalitě. Je to Pfalz D.III 4004/17. Byla to asi rezervní mašina, kterou nepoužíval příliš často. Ten znak meče procházel určitým vývojem. Na Albatrosech a tomto Pfalzu D.III měl ty křídla v "rovině". Jenže Berthold měl i Pfalz D.IIIa, který už má ty křídla stejné jako měl později na Fokkeru D.VII. U té D.IIIa jsou ještě větší pochybnosti, že si do ní kdy vůbec sedl, protože to koliduje s jeho stavem po zranění a následné pauze v létání, ale spekuluje se, že byla jen připravena pro bosse Jagdgeschwader.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby