Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

SSW D.III 1/48 Eduard

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

SSW D.III 1/48 Eduard

Příspěvekod Jiří Mikeš » 05 led 2017, 20:34

Zdravím.

Stavím svoji druhou chmelnici. První byl Albatros trojka z víkendu, který jsem začal před lety a stále ještě nedodělal. Na podzim jsem začal stavět SSW D.III od Eduardu. V této chvíli mám zavřený trup a primerem nastříkané horní křídlo a vzpěry + pár dalších dílů. Fotky dodám později.

Potřeboval bych ale poradit. Díval jsem se na několik staveb a vím že některým se eduardí obtisky při použití vodiček zkrabatily a už tak zůstaly. Nevyply se. Já používám gunze Mr. Mark Softer (se zeleným špuntem) a teď mi to udělala na bf 110ce. Nerad bych se tohoto nechtěho stavu dočkal u SSWčka.

Jde tomu předejít použitím jiných vodiček, či jiného postupu nanášení obtisků?

SSWčko je pro mě další učebnicový model. Chci si vyzkoušet nanášení takto velkých obtisků na křídla. Můžete mi prosím poradit jak na to? Z knihy od Jakuba Vilingra jsem vyčetl, že se obtisky mají předem nařezat na menší a nanášet postupně. Existují i jiné postupy?

Předem děkuji za rady.
Jiří Mikeš

• Odpovědět s citací

Re: SSW D.III 1/48 Eduard

Příspěvekod Vilem » 06 led 2017, 20:51

Ahoj Jiří.
Ačkoliv mám velice rád Eduardí modely počátků letectví, tedy i WWI, jejich lozenge má špatné barvy - resp. barvy na 4 barevné lozenge má dobře, ale ve špatném pořadí - doporučil bych Ti investovat něco málo do lozenge jiného výrobce - Wood and Wire, HGW, Mirage, MIcrosculpt, Aviattic.
Problém, který popisuješ, jsem u eduardích obtisků nezaznamenal ( a používám je tam, kde je třeba lozenge přestříkat jinou barvou - má to pak zajímavý efekt částečného prosvítání... ).
Zdraví V.
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tygřík » 06 led 2017, 20:56

Možná jsi ho tam dal moc. S vodičkami musíš opatrně.
To, že jste paranoik, ještě neznamená, že po Vás někdo nejde!

Pavel Majoršin
Tygřík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Mikeš » 06 led 2017, 21:29

Díky za rady a upozornění. Lozenge použiji ze stavebnice. Pořadí barev mi nevadí, protože až doteď jsem o tom problému nevěděl a s ohledem na to, že SSWčko je pro mě učebnicový model který kdovíjak dopadne, tak je mi to vcelku jedno. S podklady modely moc neporovnávám, milimetry nehoním. Já stavím pro zábavu a nejsem modelář takové úrovně, abych stavěl soutěžní kity, kde se na to hledí. I když modely na výstavy nosím.
Jiří Mikeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 07 led 2017, 09:12

ty špatný barvy byly v prvním profipacku, později tuším ve weekend edici už byly opravený, já poprosil u eduardu jestli by mi nevyměnily ty starý a špatný za nový dobrý. bez problému mi je poslali.
k problému s velkou plochou obtisku: lozenge je lepší nařezat na jednotlivý pruhy tak jak to bylo ve skutečnosti, líp se s tím pak pracuje. a s vodičkama šetřit, nezalívat, jen zlehka potírat a když to nezabere hned tak opakovaně... já mám kupodivu většinou lepší výsledek s tensolem od agamy, ale záleží na obtisku konkrétního výrobce. každej je jinej a reaguje na něco jinýho.
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FiSe » 07 led 2017, 11:08

Jiří Mikeš píše:.......... obtisky při použití vodiček zkrabatily a už tak zůstaly. Nevyply se. Já používám gunze Mr. Mark Softer (se zeleným špuntem) a teď mi to udělala na bf 110ce. Nerad bych se tohoto nechtěho stavu dočkal u SSWčka.

Jde tomu předejít použitím jiných vodiček, či jiného postupu nanášení obtisků?.......

Jestli to, podle meho nazoru, nemuze byt tim, ze pouzivas jenom Softer, ony jsou ty vodicky dve:

- Modry spunt - Mr.Mark Setter na model pred aplikaci obtisku, pomaha pri usazeni
- Zeleny spunt - Mr.Mark Softer na obtisk po usazeni, ten pomaha s tim, aby se obtisk 'zapil'

Pouzivam je takhle v tandemu leta a nikdy jsem zadny problem nemel. Mozna mel Eduard jeden cas spatnou serii obtisku? :-k
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 07 led 2017, 11:37

Za prvé, povrch pod takhle velké obtisky musí být "zrcadlový" aby obtisk mohl po ploše při práci vodiček "klouzat po povrchu.
Za druhé konkrétně u tohoto modelu je třeba přebrousit naznačení šití na portech. A to ze dvou důvodů, prvním je to že pokud by se toto zvětšilo do měřítka tak by porty byly přišity lodním lanem, druhý důvod je právě ten, že tyto výstupky brání klouzání obtisku při vypínání.
Jinak je třeba jak už psali kolegové používat obě vodičky, změkčovací i vypínací, já třeba jako podkladovou dávám Gunze protože ta má v sobě lepidlo zlepšující držení obtisku na modelu ale jako vrchní používám Hypersol od Agamy. Ten je na vypínání nejlepší přes to že je třeba dávat pozor aby neudělal ne obtisku loužičku která by rozleptala barvy, a obtisk se musí přetřít jen jednou a nejde se vracet nazpátek a něco opravovat, protože by taktéž došlo k poškození obtisku. Ale na vypnutí lozenge je Hypersol dle mého nejlepší.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Mikeš » 07 led 2017, 20:28

Díky za rady. [-o< Modrou vodičku od Gunze dokoupím a asi přiberu i ty agamácké. Před nanesením obtisků model lakuju a přebytečnou vodičku odsávám. Ale i tak mi to občas udělá něco, co nechci a pak nevím co je špatně - viz ty kříže u té Bf 110ky, kde to není až tak hrozné, ale zas mě mrzí, že nejsou dokonale vypnuté. Zkusím to na nějakém méně viditelném místě. Třeba ze spodu křídla a pak dám vědět, jak to dopadlo.
Jiří Mikeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FiSe » 07 led 2017, 23:34

Jeste jedna vec me napadla, nechavas ty obtisky zavadnout, nez na ne natures ten zeleny spunt?
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Mikeš » 08 led 2017, 10:15

Slibovaná fotka, ale nyní to mám v dosti nezajímavém stavu. Trup je slepeny, horní křídlo a vzpěry nastříkané primerem.

P1330381.JPG

Jiří Mikeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Mikeš » 08 led 2017, 10:25

Jak myslíš zavadnout? Obtisk ustavím. Vymačkám z pod něj vodu, přetřu gunze vodičkou a v místě, když mi to udělá velkou kapku, tak ji odsaji.
Jiří Mikeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 08 led 2017, 10:29

je dobrý po nanesení nechat obtisk sednout si sám, cca. 10-15 min, pak teprve potírat vodičkama...
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Mikeš » 11 led 2017, 21:17

Doplnil jsem rozpouštědla, tedy zakoupil modrou gunze a také Adhesol a Tensol od Agamy a začal experimentovat. Vzal jsem si křidýlka ze spodního křídla a na spodní část nanesl obtisky s využitím vodiček. Jedno dostalo sadu od gunze, druhé od agamy. Večer se nic mos nedělo, ale ráno to vypadalo lépe. Výsledek je patrný na fotce. omlouvám se za kvalitu fotky, ale neměl jsem na zdlouhavou přípravu focení čas.

Lépe se mi pracovalo s adhesolem od Agamy a naopak mi přijde obtisk lépe vyplý od gunze softeru. Každopádně mi pod oběma obtisky zůstaly drobné bublinky v místech kolem žeber. Před chvílí jsem je propíchl skalpelem a znovu přetřel. Uvidíme co se stane.

křidýlka.JPG
Vlevo křidýlko, na kterém byly použity Agamy. Vpravo je křidýlko s vodičkama od Gunze.

Jiří Mikeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Mikeš » 17 led 2017, 07:31

Postupně zkouším nanášet lozenge na křídlo a objevilo se mi opět pár nejasností, zda to dělám správně.

Obtiskový aršík strips
Obtisky Lozenge se dají na křídlo a mají se doplnit pásky z obtiskového aršíku Strips. Jaký je správný postup? Nanést Lozenge po celém křídle a následně překrýt žebra pásky?

Lozenge jsem cvičně nanesl zatím na křidýlka z obou stran. Na odtokových hranách však mám tenký proužek kde je vidět barva, protože tam obtisky nedosáhly. I když si myslím, že jsem obtisk ustavil správně, tak jsem křidýlka nepotáhl celé. Dá se tomu nějak předejít? Nerad bych se toho dočkal na křídlech.
Jiří Mikeš

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby