Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros D.III "Sweet" Weekend Edition

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 23 črc 2006, 22:59

Hezkýýý! Nějak mi uniklo, že děláš dva Albíky trojky najednou. =D> =D> =D>
Upřímě řečeno, takhle zdálky to dřevo zase tak moc do mahagonu nevypadá. :wink: :wink: :wink:
Marku, slámově žlutá je udávána v popisu zbarvení minimálně ve dvou publikacích. Protože jsem odrodilý letecký modelář a s březové překližkou jsem dělal (žebra trupu, koncová žebra v křídlech a pod.) a lakoval jí, tak si myslím, že popis odstínu "slámově žlutá" sedí(světlounce hnědá s nepatrnou kapkou žluté). Dle mého názoru je to ten odstín, který mám našmrdlaný na trupu z Albatrosu.
Pro zabarvení překližky je rozhodující lak, který je použitý. Akryly, epoxidy, syntetiku, ani nitroceluózu tehdy neměli. Předpokládám, že v období WW I používaly olejové laky na bázi fermeže, po kterých dřevo dostává sytější odstín a bříza jde do slámově žluté. Použitím šelakových laků dřeva jdou do červena, ale benzín šelak snadno rozpouští, takže pochybuji, že by ho na letadla používali.
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 24 črc 2006, 04:58

Posílám výňatek z textu o barvení Albatrosů D.III ze speciálu od Windsocku. Je to od Grega vanWyngardena, který je na zbarvení německých letadel uznávaná kapacita.

Pokud si prostudujete, co píše (zvláště pak to, co jsem zvýraznil), pak asi dojdete k názoru, jako já - možné je cokoliv - velmi světlá žlutá, sytá žlutá, tmavší žlutá, žlutohnědá nebo i červenohnědá. Po 100 letech bůh suď nad přesným odstínem (a je to podle mne trochu blbost, ale to je jen můj názor).
Přílohy
Albatros_DIII_028.jpg
Mit Gott für Kaiser und Vaterland
Marek
Marek Mincbergr

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby