Michal Švehla píše:Kam ten svět spěje!!!! plastikové modely z drátů?!?!?
Nejdřív jsem zvažoval, že ho udělám z profilu, jenže celý model je z resinu a v konečné fázi toho bude muset podvozek celkem dost udržet ( nerad bych, aby se postupem času měnil jeho tvar ) takže jsem zvolil drátky.
No to se ani nedivím. Z rezinu to musí být dost váha... Z toho mám strach u Wnw modelů. Fokker se na podvozku z plastu klepe jak drahý pes a u Albíka to nebude lepší... Zlaté poctivé kov
„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Ondro to máš naprostou pravdu. Zavětrování pevnou nití by určitě pomohlo proti "klepání", ale mám strach co takhle zatížený plast udělá po nějaké době . Bojím se bojím deformací v ohybu atd atd. Rozhodně k nějakým časem bude docházet. Mez kluzu jest pěkné svinstvo . Ta zátěž na plastové tenké nosníky je opravdu velká...
„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
No nějakého sekundárního dotvarování bych se tolik nebál, přeci jen je to materiál izotropní a jeho vlastnosti závisí max na teplotě (ale pokud je pokojová...). Mám pocit že u plastu v tomhle případě bude jako významější mez pevnosti. Každopádně by to chtělo řešit už při stavbě lože, možná i nějaká výztuha z drátů v tom loži aby to bylo kde napnout.
Ou Ou musím Ti oponovat . Zde bude v čase určitě docházet k "tečení" materiálu. Jak píšeš modely jsou při pokojové teplotě (málokdo vystavuje v lednici ) a to je teplota dost vysoká, aby působením stálého tlaku v čase docházelo k tvarovým změnám... Bohužel... . No uvidíme kdo přežije déle - modely nebo my .
Řešení jednoduché. Sice není stylové ale praktické. Do vitrínky těžší modely na stojánek (třeba jen z drátu) a ušetří se i místo. A že chybí pilot....stejně se ve vitrínce lítat nedá
Pravdou je že ta lednička by to částečně vyřešila ale Každopádně kdybych někdo stavěl dalšího D.VII, tak vyztužím motorové lože kvůli tomu podvozku...u Albíků to nebude takový problém protože to napínáš o desku (né o ty trubky co má všude fokker).
Malý pokrok, připravil jsem křídla. Bohužel jsem při lepení polovin horního křídla narazil na menší problém, plocha přibližně pěti žeber na jedné polovině byla užší cca o 1mm, byla to škoda , protože znázornění prověšení plátna vypadalo hodně zdařilé, pro mě to znamenalo jen jediné, tmelení a broušení, nakonec jsem udělal prověšení se kterým jsem taky spokojený
Přílohy
srovnání plochy křídla do jedné roviny, přišel jsem o pěkné prověšení plátna
připravené díly a podsestavy, stříkání bude hromadné
Na tohle se tedy nejvíc hodně moc těším. Držím palce ať to dobře dopadne, éro to bude nádherné. S tím křídlem jsi se vypořádal parádně , i když chápu, že mrzí "práce " navíc