Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker E.II/E.III 1/32 Wingnut Wings

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker E.II/E.III 1/32 Wingnut Wings

Příspěvekod Hellboy » 16 črc 2013, 07:20

Tak jen krátce :x . Trupový pruh jsem dělal podle návodu a podle první fotky na které je prý Udet ve svém stroji 105/15.Nějak mě vypadla tahle informace od tebe o posunutí pruhu dále k ocasním plochám. To že jsou rozpory v umístění pruhů oproti druhé fotce na které je prý opět Udet ve stroji 105/15 jsem nechal historii (budu se muset naučit s tou chybou žít).Navíc jsem použil obtisky ze stavebnice které jsou připraveny k nanesení na tuto pozici. Boční levý kryt a uchycení pravého křídla do trupu ne výřezem ale průběžně to je informace kterou slyším poprvé. Asi máš pravdu, ale v této fázi to už neopravím. No a ty zatracená křídla :roll: . Bohužel jsou na trup příliš těžká, takže se trochu prověšují. Bez výpletů to bylo o hodně horší (nebo ve variantě kdy se na vyplétání použijí doporučované "gumové" nitě) Zkusím vlasec ještě trochu vypnout aby se křídla srovnala.
Přílohy
105.15 b.jpg
105.15 a.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 18 črc 2013, 06:41

Takže po důkladném hledání a po konzultaci se Zdeskem jsme dospěli asi k tomuto:
Pruh na trupu - možná měl být posunutý, možná ne. Na archivních fotografiích je vidět Ernst Udet sedící ve dvou letounech u kterých začíná trupové označení modrým pruhem (viz můj předchozí příspěvek). Bohužel ani u jednoho stroje není vidět sériové číslo, takže se neví který je ten pravý. :-k
Boční "dlouhý" kryt a vyříznuté křídlo - zde se vše víceméně vyjasnilo, letoun ho s největší pravděpodobností měl, i když se jednalo o sérii ve které to již nebylo zcela pravidlem. Ale Udetův stroj byl předělám ze staršího draku, nebyla to klasická E.III jelikož neměl zadní trupovou nádrž za pilotem. Tím pádem měl zásobník pro nábojový pás na boku trupu, a kvůli němu byl krycí plech až dolů ke spodku trupu (kde částečně bránil podvozkové noze, ale tak to měly i jiné Fokkery) a navíc kvůli zásobníku měl i výřez v křídle. :P
Přílohy
dwg_frsp.jpg
dwg_rwp.jpg
Early production Fokker E.II with shortened side cowls (0543-068).jpg
Eindecker_sdm (9).jpg
Fokker E.II 35~15 (Thomas Genth).jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 22 črc 2013, 23:18

Když jsi mi Libore poslal ty Dan-Sanovi výkresy, říkal jsem si, že už jsem je viděl a nemohl si vzpomenout, kde.. :-k Náhoda tomu chtěla, že jsem si otevřel jednu zapomenutou složku s "polotovary" na uložení a ejhle..! Celá sada těchto Dan-Sanových výkresů..! Takže z nich ještě vybírám tohle. Rozměrově situované umístění trupového markingu a "dekorace". Zajímavý je i popis barev na této dekoraci. Teď jenom zjistit odkud ten chlapík při kreslení toho všeho, vlastně čerpal..? :-k
Přílohy
dwg_fm.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 23 črc 2013, 17:55

No odněkud museli čerpat i Wingnuti. A obtisky jsou udělané tak, že umístění je podle nich jednoznačné a posunout se to nedá.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 24 črc 2013, 07:47

zdesko píše: Rozměrově situované umístění trupového markingu a "dekorace". Zajímavý je i popis barev na této dekoraci. Teď jenom zjistit odkud ten chlapík při kreslení toho všeho, vlastně čerpal..? :-k

Tak tenhle nákres nemám, ale i tak. Myslím si že pokud někdo někde v archívu nenajde fotku z boku na které bude vidět jak sériové číslo tak pruhy tak se s přesným umístěním pruhů budeme pořád pohybovat jen v rovině spekulací. To samé si myslím platí i o tom černém zadním trupovém pruhu. Na té fotce kde stojí s nábojovým pásem v ruce jsou je zadní pruh určitě stejný jako přední. Ale otázka je jestli je to jeho stroj nebo jen pozování pro fotografa.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peje.modely » 07 bře 2014, 23:35

Rád bych se ještě vrátil k tomuto naprosto skvělému modelu Fokker E.II/E.III od Wingnut Wings.
Chtěl bych se zeptat a zároveň požádat, jestli je nějaký zdroj z kterého autor vycházel.
V návodu je uvedeno, že stroj létal s vrtulí Garuda, která je i na modelu instalována (Ve stavebnici je ještě vrtule Germania).
Na vrtuli je ovšem obtisk, který patří právě na vrtuli Germania.
Nerad bych nějakým způsobem chtěl shazovat krásně postavený model, který bych já sám nikdy tak kvalitně nepostavil, ale chtěl bych si jen doplnit svůj skromný historický archív a znalosti.
Pokud je nějaká indicie (fotka, výkres nebo jiné), rád bych se o takto označené vrtuli dozvěděl trochu víc.
Přece jen tak trochu do vrtulí dělám, tak bych rád znal podrobnosti.
Děkuji a ještě jednou, ten Fokker je fakt nádhera [-o<
Přílohy
1 model vrtule Garuda.JPG
MODEL S VRTULÍ GARUDA.
2 vrtule Garuda.jpg
VRTULE GARUDA NA HISTORICKÉ FOTOGRAFII.
3 logo Garuda.png
LOGO GARUDA, KŘÍŽ JE VIDITELNÝ I NA PŘEDCHOZÍ FOTOGRAFII A JE MOŽNÉ SI FOTO PŘÍPADNĚ ZVĚTŠIT.
3 logo Garuda.png (115.02 KiB) Zobrazeno 3348 krát
4 vrtule Germania.jpg
VRTULE GERMANIA NA HISTORICKÉ FOTOGRAFII.
5 logo Germania.jpg
LOGO GERMANIA, KDE JE JASNĚ VIDĚT ZBARVENÍ. STEJNÉ LOGO JE I NA MODELU.
peje.modely

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 08 bře 2014, 01:48

Pokud se týkala SZ tohoto tématu (které jsem přečetl až po přečtení SZ), tak si myslím, že v tomto případě se vloudila chybka a vrtule by měla opravdu nést logo fi. Garuda...
Přílohy
Fokker E-III_a(nemecko)-(No196-16)-a01(or 196-15).jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 08 bře 2014, 01:54

Měli je i E.IV..
Přílohy
Fokker E-4_No385-a01a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 08 bře 2014, 09:08

Tak jsem se díval kde je chyba. A je částečně na mé straně a trochu na straně ne příliš přesného označení na aršíku s obtisky kde je číselné označení mezi oběma logy. Tím pádem jsem se špatně podíval, a přiznám se že jsem toho v té době o různých typech vrtulí a jejich označování věděl podstatně méně než teď. Bohužel je to v podstatě neopravitelné jelikož bych při odbrušování poškodil barvu vrtule. Ale omlouvám se za to všem kteří si toho všimli a utrpěli újmu, a přísahám že se již nebudu vydávat za odborníka na vrtule (i když za toho jsem se nikdy nevydával, spíš jsem chtěl pomoci) a nebudu již dělat žádné jejich testy.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peje.modely » 08 bře 2014, 17:51

Já jsem se hlavně ptal proto, jelikož například u druhé vrtule (Germania) by mohlo být klidně logo jak Germania, tak Integral a dokonce i J.P.W.
Vyráběla se v několika licenčních závodech.
Tak jsem se jenom chtěl přesvědčit, jestli mi neutekla nějaká licence.
Zároveň připravujeme již zmiňované příruby na vrtule a to taky není o tom, že je jeden typ na všechny vrtule. Jsou tam rozdíly jak na motory Mercedes a BMW, ale také se liší podle počtu otvorů. Někde je jich 8, někde 12, ale i 16.
Takže všechno bude, jen se vše snažíme dotáhnout do konce.
Jinak ten Fokker je perfektní, tak dotáhni do stejného konce i toho Hannovera.
=D>
peje.modely

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladek Vácha » 02 dub 2015, 07:47

Může mě někdo říci jak je to s kryty kol? tady je vidět že nejsou součástí ráfku na dochovaném originálu http://www.primeportal.net/hangar/mark_ ... kker_eiii/ nevím jak tam jsou? na modelech je často znázorněno že jsou plátěné přišité k ráfku co je správně?
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Vladek Vácha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 02 črc 2015, 07:58

Omlouvám se, nevšiml jsem si Vašeho příspěvku. Ano, kryty byly přidělávány na vypletené ráfky a byly ve většině případů plátěné.
Přílohy
DVIIwheels.jpg
19088.jpg
wheel4s.jpg
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladek Vácha » 02 črc 2015, 08:04

Díky tam je vidět že jsou přišité k ráfku, takže na tom dochovaném ráfku budou zřejmě plechové na třech perech dle fotky
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Vladek Vácha

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby