Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker D.II (Special Hobby 1:48)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker D.II (Special Hobby 1:48)

Příspěvekod KiR » 24 bře 2013, 10:43

Pár pokusů o foto ze včerejšího postupu... Model dostal výzbroj, k hornímu křídlu jsem přidělal kladky (ještě půjdou trochu sevřít, ale to až přes ně protáhnu dva vlasce) a horní křídlo jsem přilepil na místo.
Fok023.JPG

Fok024.JPG

Narazil jsem ale na několik nepřesností u stavebnice. Tou první je umístění horního křídla. Podle návodu a i podle tohoto snímku:
Fok-D2-543-16_02.jpg
Fok-D2-543-16_02.jpg (34.99 KiB) Zobrazeno 1219 krát

by náběžná hrana horního křídla měla být více méně na úrovni krytu motoru, což ale stavebnice neumožňuje. Možností nápravy je několik. Tou první je posunout spodní křídlo dopředu o cca 4 mm, což by ale mělo za následek, že by náběžná hrana spodního křídla velmi výrazně přesahovala před zaoblení trupu, což není v pořádku. Na snímku skutečného letadla je sice vidět, že spodní křídlo "přečnívá", ale u modelu už teď "přečnívá" o něco víc než jeden mm. Pokud bych tedy posunul spodní křídlo o další 4 mm, tak by náběžná hrana u skutečného stroje musela přečnívat téměř o čtvrt metru - což je podle mne nehorázná pitomost. Druhá možnost je, že bych zvýšil náklon křídelních vzpěr, abych dosáhl požadované polohy horního křídla - potíž je ale v tom, že by horní křídlo muselo být položeno do slova a do písmene na kulomet, což je blbost. Už i teď je mezi mířidlem (díl PP9) a horním křídlem mezera cca 1 mm! a to bych tento díl musel odstranit. Poslední možností (a podle mne nejreálnější) je vyrobit nové vzpěry, které by umožnily větší sklon vzpěr a pak by bylo možné dosáhnout potřebného umístění horního křídla. Problém je ale v tom, že by ty vzpěry musely být o cca 6 mm delší.
Další nepřesností či problémem stavebnice stavebnice jsou trupové vzpěry a jejich umístění. Podle návodu by měly být při čelním pohledu svislé:
Fok025.jpg

Potíž je v tom, že pokud se nalepí vzpěry tam, kam patří, tak při čelním pohledu by se u horního křídla výrazně sbíhaly. Potíž je v tom, že buď je trup o cca 1,5 mm širší, nebo je centroplán horního křídla o tutéž vzdálenost kratší. Já jsem v první řadě vyrobil nové trupové vzpěry, které byly tenčí, na horním křídle jsem zatmelil otvory pro tyto vzpěry a pak je nalepil až zcela na kraj centroplánu horního křídla a tak jsem docílil potřebné polohy těchto vzpěr.
Tak a teď mě čeká mé "milované" vyplétání...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 24 bře 2013, 12:47

..hmmm.. :-k Asi vím, jak vznikl tenhle problém. Kit je pravděpodobně vytvořen podle tohoto letitého výkresu, který vyšel v jedné renomované a uznávané knize. Bohužel jak vidno, přesností moc neoplývá..
Přílohy
Fokker M-17Z (D-2-a)_v3b.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 24 bře 2013, 12:53

Tento výkres sice neoplývá "krásou" ale je přesnější. Zde je vidět, že ustavení křídel má být malinko jiné. A teď k tomu, že píšeš o tom, že začneš vyplétat... Rozumím tomu dobře, že konečný stav křídel na tvém modelu je takový, jak ukazují poslední fotky..? Ale to je škoda, né..? To horní máš moc..ale opravdu moc vzadu..(na těch fotkách). Nestálo by za uvážení dát si trochu práce s vyrobením kompletně nových vzpěr a lípnout ho na správné místo..? :-k
Přílohy
Fokker M-17Z (D-2-a)_v3a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 24 bře 2013, 17:56

zdesko píše: Nestálo by za uvážení dát si trochu práce s vyrobením kompletně nových vzpěr a lípnout ho na správné místo..? :-k

:-k Mňoo, zopakoval jsem si něco málo z geometrie, chvíli počítal... a vyšlo mi, že by vzpěry měly být o 3,5 mm delší. Základ jedné jsem si i udělal a mělo by to být to "pravé ořechové"... Asi bude nejlepší si k přemýšlení otevřít lahvinku červeného a nechat si to projít hlavou. Moc se mi do toho nechce, ale na druhou stranu bude model vypadat věrohodněji...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 24 bře 2013, 18:17

Vždyť by to byla nuda postavit si model jen z krabičky a nic nevyrábět :D Ještě že Tamiya nedělá chmelnice. Ale i kdyby tak mi si stejně něco vyrobíme, jako u WNW.
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 25 bře 2013, 13:38

Ondřej Kabelka píše:Vždyť by to byla nuda postavit si model jen z krabičky a nic nevyrábět :D Ještě že Tamiya nedělá chmelnice. Ale i kdyby tak mi si stejně něco vyrobíme, jako u WNW.

:D :D Abych se náhodou s těmi vzpěrami nenudil, tak jsem narazil na další ptákovinu made in Special Hobby a tou ptákovinou je umístění kulometu. Podle návodu má být kulomet umístěn před pilotní kabinu:
Fok026.jpg

Co bych lhal... řídil jsem se podle návodu a ejhle, copak to nevidím:
Fok027.jpg
Fok027.jpg (34.95 KiB) Zobrazeno 1097 krát

Kulomet zasahuje a dost výrazně až do pilotní kabiny... Teď abych se styděl před modelářskou omladinou v "mém" kroužku, které vštěpuji do hlavy, ať se řídí návodem... ](*,)
Měl bych ještě jeden dotaz... zdá se mi to, nebo je větrný štítek z důvodu umístění kulometu posunut doleva?
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 25 bře 2013, 13:42

Štítek se opravdu jeví jako posunutý. Být mechanikem tak ho taky raději posunu než ho upravovat :)
Jinak kulomet zasahoval do pilotního prostoru aby se dal obsluhovat v případě zaseknutí (nebo ne?).

S tím návodem je zase tak nestraš :D Ale záleží co stavíš. Jediný návod kterému věřím jsou ty od WNW, ale taky se raději dívám na fotky. A to tam občas jsou chyby, ale vydají pak opravu.
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 bře 2013, 14:53

Protože se D.II od D.III moc nelišil, tak tady je vidět, jak kulomet do cocpitu zasahoval. D.II nahoře a D.III dole..
Přílohy
Fokker M-17Z (D-2-a)_No554-16-a01.jpg
Fokker D-III_Udet-a01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 bře 2013, 15:06

...hups..! Jak tak koukám, máme tu u těchto Fokkerů dva druhy okrajů cocpitu.. :-k
Přílohy
Fokker M-17Z (D-2-a)_nemecko-(No2386-16)-a01.jpg
Fokker M-17Z (D-2-a)_nemecko-(No1535-16)-a01.jpg
Fokker M-17Z (D-2-a)_nemecko-(No2387-16)-a01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 25 bře 2013, 17:43

zdesko píše:...hups..! Jak tak koukám, máme tu u těchto Fokkerů dva druhy okrajů cocpitu.. :-k

Tak okraje kokpitů už raději nebudu řešit... Už tak se na mne manželka nějak divně koukala, když jsem sundával horní křídlo... :D
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 25 bře 2013, 17:56

Běžná technologická praxe :D Odborné lékařské pindy :grin:
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 01 dub 2013, 10:45

Tak jsou křídla a kulomet u Fokkeru upraveny. Kulomet byl posunut tak, aby zasahoval až do pilotní kabiny, u křídel jsem musel vyrobit nové vzpěry - ty křídelní jsem musel udělat o 3 mm delší, trupové jsem udělal nové, aby jejich tvar "seděl" a hned se změnila poloha horního křídla:
Fok028.jpg

Nevím ale proč, ale když se dívám na fotky a na nákresy, tak mám dojem, zda nebyl pilotní prostor ještě trochu více vzadu nebo zda nebyl centroplán horního křídla ve skutečnosti trochu užší... Je ale možné, že se mýlím... :-k Ono by to chtělo snímek skutečného stroje pěkně z vrchu, ale to už bych chtěl asi moc.
Sice si říkám, že jsem mohl ještě o "chlup" posunout spodní křídla k motoru, aby trochu výrazněji náběžná hrana přečnívala před zaoblení, ale ukecat se k tomu už nenechám. Jak jen to půjde, tak se pustím do vyplétání.
Fok029.JPG

Fok030.JPG

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 09 dub 2013, 12:11

Po krátké pauze malý postup... model dostal výplety mezi křídly a, jak je mým zvykem, podařilo se mi během focení hned dva vlasce uvolnit... Tak a jde se na podvozek.
Fok031.JPG

Fok032.JPG

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 11 dub 2013, 12:51

Fokker dostal podvozek, jen konstrukci ostruhy jsem musel udělat novou... To, co bylo ve stavebnici by se snad hodilo k modelu bojové techniky v měřítku 1:35, ale ne ke čtvrtkovému modelu letadla.
Fok033.JPG

Fok034.JPG

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 12 dub 2013, 06:47

Vypadá to moc dobře! Asi si taky budu muset střihnout něco podřeného...
Ondřej Kabelka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby