Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stíraná kamufláž D.VII ala WNW

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: stíraná kamufláž D.VII ala WNW

Příspěvekod Hellboy » 29 led 2013, 19:56

von Mertens píše:Libore udelame doopravdu clanek pro SIG, co? Pak te poslu poznamki k fotkam, (cely postup sem ofotil), no a ty to nejak naoranzujes... :twisted:

Jasně budu moc rád na něm s Tebou spolupracovat. :)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 29 led 2013, 19:56

Vilem píše:Ahoj Seržo!!! Jo, pruskou modř používala pruská /německá armáda po tunách protože byla levná a nejedovatá. Používali ji i k léčbě otrav těžkými kovy. Na barvení také, ale myslel jsem, že jen na modré odstíny ( látek ). Umbru, jako další levný a netoxický pigment určitě používali na hnědou. Pokud spolu dohromady dají tmavou zelenou , řekl bych, žes na dobré stopě =D> :D

Presne, presne tak...patram po barvam odpovidajicym dobe a rigionu, (hlavne dostupnosti pro region). Takze s toho vyhazim. Tedko mluvim jako malir - neni to stopa, ale trefa! Obe dve barvy sou velice zvlastni, kdyz nater je silny, nepruchledny - skoro neodrazeji svetlo...umb javi se jako sedo - zelena, prusska, tvarise jako cerna. Ale pri pouzity technikou liserovani, (liserovka - pruchlednost, transporentnost), barvicky nam rozari prosvitajicy pod nima platno! Umbr dokaze zazraky v cerveno-hnedo-zelenych odstinech, modra sviti jako lazura! Hloubka a jasnost odstinu odpovida transporentnosti barvy...Dohromady davaji pronikavou zelenou barvu, ktera klidne muze konkurovat s Verden Green :wink:
Jinak, Prussian Blue, Verden Green ci Umbr, nikoliv nazev barvy, ci odstinu - je to nazem pigmentu, co se nemeni jako barevna etalona a ten nazev je stejny v Paragvaje a Japonsku, treba... Jak to pojimenovala armada a kolik toho tam namichala, to vazne uz nikdo nemuze vedet...ale ja tvrdim, ze nejspis byl pouzivan temer cisty pigment, mozna s bilym pigmentem, aby barva lepe kryla :-k
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 29 led 2013, 20:03

Dobra, Libore, uz muzes se zapojit...jelikoz pisu rychle, aby nestratit myslenku, takze srozumitelny obal je na Te :twisted:
Jinak spatky k platnu. Tady mame platno napousteny olejem s farmaze 90/10, s pridavkem bileho pigmentu, (na bilem podkladu lip prosvitaji jiny barvy)...
N.B. Platno, olej, farmaz a belidla sou skutecny v meritku 1/1 :grin:
Přílohy
platno_01.jpg
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 29 led 2013, 20:07

Tady mate ten spravny podklad pod nase smouchy... :P
Přílohy
olej.jpg
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 29 led 2013, 20:23

:D Serži, bacha, ať Tě vzrušením nevezme Schlag :grin: . Ale pokračuj, na tohle jsem hodně zvědavej - bylo by to hodně elegantní vysvětení ( a pro mě i hodně přesvedčivý :D ) :P .
Hele, a dokázali by ( teoreticky ) namíchat kombinací některých z uvedených pigmentů ( zatím jsme mluvili u Pruské modři, Umbře a bílém pigmentu ) i tu hodně světlou šedomodrou co měli na spodních plocháh? A jakou (nejlevnější) složku by museli přidat aby dosáhli lila/mauve? Připadá mi to jako hodně lákavá myšlenka - čtyři až pět kopiček pigmentu, ze kterých by , rozmícháním v určitých složek v určitých poměrech ve fermeži dosáhli všech základních německých kamuflážních barev :P - na levnou výrobu Idflieg slyšel :D .
PS: Jo, ale s tím šepsem bych to uvážil - představ si, že by jim ty potahy za vlhka a deště povolovaly ...
Jinak, v tomhle odkazu mezi 7. až 8. minutou jsou geniální filmové záběry na potahování křídel u Albatrosů.... : http://www.youtube.com/watch?v=gcKuSPDTGNo
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 29 led 2013, 22:51

..a mě se zdá, že už začínám mít jasno i co se týká Fokkerů E.I-E.III(IV), kdy bylo jasné, že jsou natřené, ale pořád jsem si neuměl vysvětlit jak vlastně.. :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JABBA » 29 led 2013, 23:52

koukam jako opařený, kam až se diskuze dostala,

jedno je ale jisté, svého Fokkera zatím odložím než se vyjasní; docela by mě mrzelo kdybych tak skvělou stavebnici pokazil něčím nedoloženým,

v každém případě super, jen tak dále

JN
JABBA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 30 led 2013, 06:14

Přišla odpověď od Wingnutů:

Hi Vilem,
Fokker D.VII streaky camouflage information came from a surviving fabric sample from Fokker D.VII 252/18 held in a French Museum (as explained on page 9 of our instructions - attached below).
Note that it is 'green and brown thinly streaked over beige linen' and the beige linen is opaque, not what people usually think of as 'clear doped linen' which is translucent.
Our Fokker D.VIIF model has not been released yet, it will be available in mid to late March 2013.
I hope this answers your question.
Regards
Richard

Ahoj Viléme,
( naše ) informace o stírané kamufláži na Fokkerech D.VII pocházejí z dochovalého vzorku Fokkeru D.VII 252/18 z vlastnitví jednoho francouzského muzea ( jak vysvětlujeme na straně 9 našeho návodu - který je přiložen ). Povšimni si, že jde o jemné zelené a hnědé pruhování přes béžové plátno, které je neprůsvitné, tedy ne to, co si lidé obvykle představují pod pojmem lakované plátno, které je průsvitné.
Náš model Fokkeru D. VIIF jsme ještě nevydali ( moje chyba, ve své otázce jsem Fokker D.VIIF zmínil - pozn. Vilem ), ale bude dostupný na konci března 2013.
Doufám, že toto je odpověď na tvou otázku.
Zdraví
Richard

Pozn: Richard Alexander je koordinátor Wingnutů.
Přílohy
32011%20Fokker%20D_VII%20(Fok)%20Page%2009.jpg
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 30 led 2013, 10:02

Vazeny prateli, odpoved od WNW je prece rostomila, ale vysvetluje taky uplne h...Jedna vec je jasna a to sem taky predpokladal, olej s farmazi byl obohacen bilym pigmentem, co zarucilo nepruhlednost platna a poskitlo vinikajicy zakladovy povrch pro dalsy natery. Byl sice pruhledny, ale neco jako papir na peceni.
Jinak, co se tyka michani vsech zakladnich nemeckych kamuflaznich barev za pomocy nekolika pigmentu...prave k tomu smeruji. S pomocy Hellboy, snad to dame dohromady a brzo predvedu celou barevnou paletu nemeckecho letectvi, vcetne procentovanecho mnozstvi urcitecho pigmentu v kazdem odstinu. Skoda ze ten kousek s muzea neda dat do laborky, ale v urcitych vecich sem jisty, napriklad Prussian Blue...tohle to proste neda splest s jinou modrou, neni to cobalt, pouzivany spojency, neni to ani pomerne drachy ultramarin, o Berlin Lasure uz ani nemluvim... Dostanu k tomu.
Hlavne pamatujte, nejadna se o dilnu vytvarnika, ale o hangar, teda, minimum namachi, minimum prostredku, zaruceny a predvidany vysledek, takze zapneme, prosim, nas vesnicky rozum a mame to :wink:
Kdyz to dam dohromady, pak nebude problem stvarnit to i na modelu, verzte mi, vysledek vas prekvapi, jelikoz bude dost lisit od nabizenych hotovych odstinu. Kdyz zapakujeme autenticky postup, zmizi i kamuflaze s kteryma nemame rady, treba cerna - lila na Albatrosu von Bertraba, aneb odstin kachnych vajec...
Pracuji nad tim... Tohle to vlakno tady jen kvuli stirane, ne? :wink:
"...Připadá mi to jako hodně lákavá myšlenka - čtyři až pět kopiček pigmentu", a jak myslite to fungovalo? Takhle presne! Jak rikam, zbytecne to komplikujeme :-D
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 30 led 2013, 10:27

Cernou a bilou barvu,bez pochybu tvorili tito dva pigmenty:

1. Uhlíková čerň - http://cs.wikipedia.org/wiki/Saze
2. Zinková běloba - http://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_zine%C4%8Dnat%C3%BD
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 30 led 2013, 10:47

Myslím si že uděláme na SIGu podsekci barvy, kde by mohly být barvy a jejich využití v jednotlivých letectvech. A samozřejmě až budeš mít Sergeji hotový ten postup na stíranou tak se na to udělá speciální článek. :P
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 30 led 2013, 11:01

1. Kadmiová žluť - http://cs.wikipedia.org/wiki/Kadmiov%C3 ... BElu%C5%A5
2. Kraplak mořena barvířská - bohuzel neni k tomu clanek, ale dost pravdepodobne, ze kraplak pouzivali i pro vytvoreni zlutecho odstinu. Kazdopadne, je to zarucene barva MvR, pro ten odsin byl Baron, Rydim Baronem, nikoliv sarlotovym, ci cervenym...
Kraplak, nebo-li mořena barvířská pochází z jižní Evropy. Dává červené barvivo. Podle použitých příměsí (mořidel) dávají barviva určitý odstín. S kamencem dává alizarin sytě červenou, naopak v kyselině sírové se rozpouští do tmavohněda a v lihu nebo ve vodě zůstává žlutý. Rozpuštěný purpurin je pokaždé červený, jen s kyselinou tmavne a se zásadou světlá.
3. Umbra pálená - http://cs.wikipedia.org/wiki/Umbra_p%C3%A1len%C3%A1
4.Prussian blue - bohuzel zas chybi clanek v cestine :( http://en.wikipedia.org/wiki/Prussian_blue
Takze zadny 5-6 kopecku, staci jen 3, prvny polozka pouze alternativni :wink:
Přílohy
240009.jpg
Pecka, Kadmium nam poskituje teto moznosti barevnecho vyuziti...
240009.jpg (3.35 KiB) Zobrazeno 1456 krát
6840cc380419.jpg
Jeden pigment muze nam poskitnout tuto berevnou skalu
6840cc380419.jpg (14.45 KiB) Zobrazeno 1455 krát
800px-Prussian_blue.jpg
Prussian Blue
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 30 led 2013, 11:05

To neva, já to přeložím a uspořádám do článku. A to jsou ale celkově používané barvy té doby ne jen německé že ano?
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 30 led 2013, 11:17

Libore, budu moc rad kdyz to sporadas, myslim ze s toho pak by byl zajimovy clanek i pro nejaky casopis... :-D Mne teda tohle patrani naramne bavi :wink:
Jinak mluvim tedko jen o nemeckem letectvi...nezapomen, probiram pigmenty podle dobove dostupnosti v regionu...naprikalad spojency jako modrou pouzivali kobalt, (http://cs.wikipedia.org/wiki/Kobalt), za to se rucim svim umeleckim jimenem :P
Přílohy
i.jpg
Kobalt
i.jpg (6.26 KiB) Zobrazeno 1450 krát
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 30 led 2013, 11:47

Pět, ne? Zinková běloba , Saze, Pruská modř , Umbra a Mořena. Uvědomuješ si, že všechny tyto látky se užívají ( nebo v té době užívaly ) i v lékařství :o ? :D
Z toho důvodu moc nejsem pro Kadmiovou žluť, protože sulfid kademnatý je jedovatý ...
Super, držím palce ;-I .
Vilem

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby