Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

DFW T28 Floh Elf Model, Fokker E.III Smer, PKZ-2 Roden 1/72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: DFW T28 Floh Elf Model, Fokker E.III Smer, PKZ-2 Roden 1/72

Příspěvekod atari » 14 srp 2012, 13:21

To mne nenapadlo ze E.I II jsou mensi. Mozna to nekdo proste zamenil.
atari

• Odpovědět s citací

Příspěvekod diamond » 16 srp 2012, 20:09

Ahoj. Fokker E. II a E III byly rozměrově stejné. Fokker E. I, zejména ze začátku produkce měl o jedno žebro menší rozpětí křídel, kratší trup, menší průměr motorového krytu, maličko jinou kapotáž předku a stejně jako E. II pouze sedmiválcový motor. E. III měl devíti válec. První kusy E. I byly také vyzbrojeny kulometem Parabellum a měly další odlišné detaily :)
diamond

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 16 srp 2012, 20:14

Tak to jsem popletl, omlouvam se za dezinformaci.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 20 srp 2012, 13:20

..ale nepopletl Ondro.. :-D Ono je to mnohem,mnohem složitější, než to popsal "diamond". Fokker tuhle serii letadel vyvynul z prototypů M5K a M5L. Typ M5L byl větší, než M5K a nakonec byl odložen ad-acta a dál se nevyvýjel. Zato prototyp M5K posloužil k vývoji stíhaček s označením "E". Takže s kulometem Parabellum nebyly vyzbrojené typy E.I, ale jednalo se o vývojová stádia M5K, která nesla označení "A". Takže například M5K A-2 byl ještě neozbrojený letoun s odlišnou směrovkou (více podobnou Moranům), zatímco letoun M5K A-3 dostal již fokerovskou směrovku a byl dost intenzívně testován a vyvíjen. Měnila se na něm křídla, kapoty..atd..atd..(je nutno dodat, že některé prameny tvrdí, že A-2 bylo označení pro M5L) Právě typ M5K A-3 nakonec dostal i kulomet Parabellum a byl vypuštěn na frontu k ověření funkčnosti. Typ byl pak i nadále dolaďován a nakonec vykrystalizoval do podoby, která se měla stát sériovou. Označení tohoto letounu bylo M5K/MG. První takto vyzbrojená série ale nenesla vojenské označení E.I, ale A.III. Jak vlastně jejich kompletace probíhala je zatím asi tak trochu neznámé.. Například w.nr.194 nesl vojenské označení A.III 12/15. Je zajímavé, že jeho křídla nesla w.nr.273. Fokkerův osobní předváděcí letoun nesl w.nr.206 a na boku nápis Fokker. Jednalo se o typ M5K/MG. Ani poměrně známý stroj w.nr.216 ještě nenese označení E.I, ale stále ještě jde o typ M5K/MG. Je možné, že se z těchto ranných strojů zpětně "papírově" staly typy E.I, ale nějaké extra důkazy na to nejsou.. :-k
Jako typ E.I bych tedy považoval spíš až letouny vyzbrojené kulometem 08/15.
typy E.II a E.III vznikly z prototypu M14. To byl původně neozbrojený cvičný stroj, jehož křídla byla o 1m2 větší, než u typu M5K. Stejně jako typ M5K byl poháněný motorem Oberursel U-O s výkonem 80k. To ale na vyzbrojené E.II bylo málo a tak tyto byly následně přemotorované na Oberursely U-I o výkonu 100k. To zase vedlo k jejich pozdějšímu přeznačení na E.III. Tyhle hybridy měly ale ještě původní synchronizaci s původními kulomety 08/15. Čistokrevné E.III už měly novější synchronizaci, zvětšené nádrže a trochu rozdílnou konstrukci trupu, vyvinutou v prototypu M14V.
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod diamond » 20 srp 2012, 20:06

Zdesko má samozřejmě pravdu. Zjednodušil jsem to a nechtěl jsem to takhle do detailu pitvat :D
I když?! Např. Parschauv E 1/15 nebo Wintgensův E 5/15 jsou vyzbrojeny kulometem Parabellum a na trupu mají zřetelné označení "E".
Ono je to s Eindeckery z počátku produkce dosti složité :-D
diamond

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 20 srp 2012, 20:36

diamond píše:Zdesko má samozřejmě pravdu. Zjednodušil jsem to a nechtěl jsem to takhle do detailu pitvat :D
I když?! Např. Parschauv E 1/15 nebo Wintgensův E 5/15 jsou vyzbrojeny kulometem Parabellum a na trupu mají zřetelné označení "E".
Ono je to s Eindeckery z počátku produkce dosti složité :-D

..přesně tak jak říkáš. To by mohlo naznačovat, že původní "áčka" byly pravděpodobně později zpětně přeznačené na kategorii "E", která více odpovídala vojenskému označení. Přecijenom němci byli akurátní a kategorie "A" byla určená pro neozbrojené jednoplošníky (možná by se dalo spíš říct pro pozorovací jednopločníky, protože už do "Taubin" si posádky brali flinty)
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod atari » 22 srp 2012, 10:29

Fokker finisuje. Vzal sem to jako testovaci na barveni velkeho Nieupotra 11 1/32. Overeni postupu zvyrazneni portu a patiny. Nemam airbrush jen Revell fixirku na plechovky vzduchu. S tim muzu vystinovat porty tak akorat na modelu 1:1. Zkusil sem silne naredeny filtr barva + redildo a funguje to. Jeste na trup zkusim naznacit prosaknuti oleje, abych to mel na Nieuporta nacvicene. Pak uz jen slepit podsestavy a dat vyplety. Snad FOkker dopadne lepe nez chudak Floh. PKZ se take znovu chysta. Mam v zadobe jeste dve jeho stavebnice od rodenu. S nad to bude stacit :)

Floha bych si take strihnul znovu. S temi porty a snahou rucne udelat rantl na kridlech sem to podelal. Ted uz sem o neco chytrejsi a ne tolik liny makovat. Snad ho jeste nekde sezenu.

IMG_4410.JPG

IMG_4411.JPG

IMG_4412.JPG

IMG_4413.JPG

IMG_4414.JPG

atari

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 22 srp 2012, 10:44

Joo, vypadá to dobře. A v těch modifikacích je pěknej maglajz. Až je vydaj Wingnuti tak zvolím nějaký průměr :grin:
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 22 srp 2012, 11:06

Mooooc pěkný, nemám tomu co vytknout. To plátno se Ti moc povedlo! =D>

Blechu mají tady:

http://www.mpmshop.cz/resin/letadla-2/132-5/planet-model-plt244.html
http://www.modelimex.cz/1-32-dfw-t-28-floh-german-wwi-fighter-prototype
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod atari » 22 srp 2012, 11:12

Super ze se libi. Postup tedy overen a pouziju ho na velkem modelu N11. Joo to je ale ta obrovska blecha, 1/32, jam myslel zase ten model co jsem stavel 1/72 Elf model. :) i kdyz jak ted o tom premyslim 1/32 by nebyla marna. Zkusim posetrit. Uz sem totiz objednal Rodeniho Pfalze D.III 1/32, na ktery se chci vyrhnout po nieuportu.
atari

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 22 srp 2012, 11:15

Jestli chceš mrňavou blechu, zvaž novostavbu. :wink:
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod atari » 22 srp 2012, 12:41

Neee to neee do 1/144 Flohu beee :D

Udelano nasaknuti olejem. Dodelam uz jen zasrani od podvozku uhlem a zalakuju to.

IMG_4415.JPG

IMG_4416.JPG

IMG_4417.JPG

IMG_4418.JPG

atari

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 22 srp 2012, 15:15

..já jen, pro ostatní, kteří by více dbali na věrnější vzhled. V první řadě, vojenské evidenční označení, tak jak je v návodu vůbec neodpovídá předpisu. Na levé straně má být toto označení umístěné tak, že písmeno "F" (ze zkratky Fok.) začíná přesně tam kde končí odtoková hrana křídla. (Chybně je například i na muzeálním kousku letounu E.III 246/16, kde je zkr. "Fok." schovaná pod odtokovkou. (ostatně i lomeno 16 je nějaký divný.. :-k ) Na pravém boku je evidence napsaná tak, že těsně před odtokovkou končí "lomeno 15". Tedy ne, jak je to v návodu, kde to vojenské označení je skoro celé schované pod křídlo. Další věc je samotný marking, který byl pravděpodobně součástí označení KEK Habsheim. U tohoto letounu je zvoleno jako černobílé a u Udetova stroje E.III 105/15 je červenobílé. U letounu 103/15 byl tento "pruhový" marking posunutý více dopředu, tak že je pravděpodobné, že zakrýval většinu vojenského "seriálu". Udetovo "pruhové" označení bylo o něco vzadějc a ze "seriálu" bylo tedy vidět více. Pokud tyto dvě fotky opravdu ukazují oba jmenované letouny, tak podle mě nabízejí jinou interpretaci barvy předního pruhu. Řekl bych, že u obou letounů je to barva stejná, ale jaká vlastně..? To nevím. Snad opravdu červená, jako u Udetova stroje, ale možná by mohla být i tmavě modrá..zelená..(a víc spekulovat nebudu :lol: ) Každopádně, pokud fotka ukazuje stroj 103/15, tak před tmavým pruhem evidentně žádný bílý proužek není. Nutno ovšem dodat, že původní popis fotky tvrdí, že je to stroj 105/15, tedy Udetova mašina. Ta to ale není, protože ten joho stroj měl tento pruh o poznání vzadějc (jak už bylo řečeno).... :-k Předpokládám ale, že existuje lepší fotka letounu 103/15. A možná prokazatelnější, tedy více podobná návodu (?) Ale jak jsem zjistil, tak já jí nemám... :cry:
Přílohy
Fokker E-3_No103-15-(KEK Habsheim)-a01(puv popis 105-15-Udet).jpg
Fokker E-3_No105-15-(Ernst Udet-KEK Habsheim)-a01a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod atari » 22 srp 2012, 16:11

Po dovolene? Dufam ze byla pekna a jsi odpocinuty :) Po pravde, kdyz sem se snazil najit kamuflaz ze smerackeho prebalu tak sem narazil na to, co jsi rikal a dal uz to proste neresil a udelal to presne podle navodu. Je mi to uplne putna. Nikdo kdo ten model uvidi to nepozna a bral jsem to ciste jako testovaci kousek technik na velkeho Nieuporta. Nechci porad brecet, ale bez pistole je clovek dost omezeny ve ztvarneni povrchu. Nastesti to podle mne dopadlo snad dobre. To co jsem mel v hlave rozvrzene fungovalo vice mene i v realu a s vysledkem jsem spokojen. Na neuportu to bude snad jeste lepsi, je vetsi. Takze i kdyzhistoricky blbe, tak mam z fokkera opravdouvou radost ze to fungovalo. S "opravdovym" fokkerem pockam az Wingnuts vydaji v 1/32.

Na uhel a zapraseni jsem se vybodnul, zalakoval a slozil to. Ted uz posledni vec, vyplety a vetrny stitek z folie.

IMG_4419.JPG

IMG_4421.JPG

IMG_4423.JPG

IMG_4424.JPG

atari

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 22 srp 2012, 18:26

..naprosto s Tebou souhlasím. Ostatně, kdybys chtěl jít s modelem na soutěž, tak by Ti žádné kamuflážní novátorství stejně neprošlo.. :lol: Ten model se Ti kromobyčejně povedl..! =D> Fakt se mi líbí. ;-I
zdesko

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby