Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Roland brothers (D.VI a, D.VI b od Fly, 1/48)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Roland brothers (D.VI a, D.VI b od Fly, 1/48)

Příspěvekod KiR » 27 čer 2010, 19:38

Hellboy píše:Jestli můžu, tak malou poznámku, víc ty očka z toho vlasce utahuj aby nebyly vidět a ty tyčinky chtějí ještě trochu víc vytáhnout aby byly užší, ono to vlastně spolu souvisí pokud budou víc natěsno tak se Ti ty očka z vlasce budou líp utahovat a jen je lehce zakápneš řidkým vteřinovým lepidlem. Je fakt že se to sice hůř navléká :evil: ale líp to vypadá když jsou užší.

Problém "napínáků" mi dělá těžkou hlavu... Nejdou mi vytáhnout jak bych chtěl a nejdou... ale už jsem zaúkoloval syna, který mi je udělá do zásoba...
Co se týká oček z vlasce, tak se domnívám, že je ze snímků vidět jakási obava, abych očka nevyrval. Je to můj odvěký problém... dělám vědu z něčeho,co vědou není. Chybí mi synův "salámistický" přístup k modelaření. Jeho krédem je "však to nějak dopadne"... a daří se mu. Mňooo, doufám, že další chmelnice dopadne lépe a já v nich začnu nabývat jistoty, jakou mámu "mých" japončíků a germánů...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 27 čer 2010, 23:44

Hellboy Ti dobre poradil, drž sa toho. A masadz na napinákoch, no neviem si predstaviť krásnu mosadznú farbu napináku po nejakom čase vplyvov vonkajšieho prostredia.
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 28 čer 2010, 07:50

Když budeš mít očka pořádně přilepený vteřiňákem tak se nevytrhnou, síla ve vlasci není taková aby je vytrhla. Povede se Ti vytrhnout akorát ty špatně přilepený a ty by stejně časem povolily :-D . Toho se myslím bát nemusíš. A k tomu vytahování tyčinek, taky mi to moc dobře nejde je u toho hodně odpadu chce to nahřát je nad plamenem dokud se skoro nerozpadnou a pak nechat malinkou chviličku odpočinout a tahat tahat a tahat. Mě se podaří je skoro pokaždé přetrhnout ale to neva a používám ty nejslabší konce skoro úplně u toho přetrhnutýho místa, je sice docela pakárna je pak navlíknout na vlasec hlavně tu část co provlíkáš nazpátek co tvoří očko ale vypadá to potom docela přirozeně jako opravdový napínák potom ho stačí jen zakápnout lepidlem a přetřít barvou. Myslím si že je to jen o cviku a že se Ti to v pohodě podaří zvladnout, protože jinak stavíš pěkně takže si myslím že to chce jen dobrý oči a netřesoucí se ruce s pinzetou. :grin: :grin:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 28 čer 2010, 09:54

KiR píše: Dovolím si ale dotaz... se synem vedeme debatu na vysoké úrovni a ta se týká zbarvení výpletů (pokud ovšem nejsou v aerodynamických krytech) a napínáků. Já osobně se domnívám, že měly kovově hnědou barvu (cca barva struny) a syn prosazuje kovově šedou barvu. U napínáků jsme oba na rozpacích. Domníváme se, že jsou v kovové barvě, ale viděli jsme několik snímků a modelů, kde byly v barvě mosazi... a tak trochu tápeme...

..v žádném případě by mosaz neměla být použita.. :wink: Napínák je šroub s matkou,které jsou extrémně namáhané na tah..! Všechno je to ocel..! Buď utlmená barva kovu (nový letoun), nebo ochranný nátěr..(u němců třeba tu jejich šedou základovku)..(jiná letadla třeba černou apod.).. Trubička a očka mi taky nikdy nešly.. :cry: Ale když si prohlížím obrázky dvouplošníků, tak si myslím,že to vůbec neva, že se to nedokážu nikdy naučit.. :-k Každý trubičkový napínák na modelu je totiž vždycky minimálně 4x tlustší, než lanko. Což je bohužel hrozně nemodelový..(napínáky jsou totiž přibližně stejně "tlusté" jako samotné lanko..) Takže jsem to vždycky řešil tím, že vrtané dírky pro očka nevyužívám pro očka, ale na protažení a napnutí lanek. Dírka se pak zakápne vteřiňákem, zbytek ufikne žiletkou a zaretušuje. Napínáky se naznačí hustou barvou a vypadá to OK. Jsou totiž letadla u kterých by metoda oček a trubiček skoro nešla použít..například takový Short 184..tam se do "jednoho bodu" zbýhá třeba i 6 lanek najednou.. :? Tady máš pár fotek skutečných napínáků..je to díl letadla, který už z "několika metrů" není takřka viditelný... :wink:
Přílohy
LVG C-06_01a.jpg
Knoller C-2_serie119-015-c15.jpg
Aero Ae-10_03a3.jpg
Bristol F-2B_E2466-(ze serie E2151-E2650)-(No22 Sqn-Baloon Buster)-b06.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 03 črc 2010, 18:54

Ufff, tak a je to hotové... těsně před dovolenou. Děkuji tímto všem, co mi radili a upozorňovali na chyby...
0028.jpg

Více pokusů o fotky zde: viewtopic.php?f=303&t=46552&p=888428#p888428
KiR

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby