zdesko píše:..jojo..večer jsem se pak ještě probíral archívem a asi to bude fakt padák..nicméně mě napadlo,jestli ty padákové ramenní popruhy nejsou právě "TY" ramenní popruhy,které jsou občas vidět na německých pilotech sedících v éru..![]()
Asi se mnou nebudete souhlasit,ale filosofie tehdejšího létání byla ovlivněna vším možným..a až na posledním místě to byla bezpečnost.. Nicméně piloti se podvědomě báli především ohně..báli se ho jako neplavec hluboký vody..! Teď si představte situaci poměrně velmi častou..: Letoun po přistání udělá kotrmelec..: Teď bych doporučoval stopky a stopnout si následující děj v rychlosti vašeho čtení..
Pilot si zakrývá obličej skříženýma rukama..popřípadě se zapírá za "něco" před sebou..(kulomety,konstrukce..atd..) Kotrmelec většinou proběhne "poměrně" pomalu a tak se letoun přes hranu horního křídla překulí na záda..pilot visí hlavou dolů a hlavou mu letí myšlenky,že motor je ještě horký.že určitě někde vytekl benzin..a snaží se vyprostit nohy ze třmenů směrového řízení..Taky ví,že u hvězdičáků má kousek od klína palivový směšovač (u rot.motorů něco jako karburátor..)..takže takto visící dolů hlavou musí okamžitě pryč..! A teď by si měl začít rozepínat jeden popruh po druhém..? (A co když opravdu začalo od čumáku hořet..?)..nejrychlejší je vzít kudlu a co nejrychleji se od celý tý zatracený kraksny odříznout..! Takže proto se užívaly jen břišní pásy..anebo třeba raději žádné pásy..!(některá,pozorovací letadla..) Při tehdejším způsobu létání,kdy většina "akrobatických figur" tlačila pilota do sedačky..a na nějaké ty turbulentní "drncáky",které mohl pilot zažít prostě břišní pás stačil..všechno ostatní byl opravdu zbytečný luxus..i když tímto nevylučuju,že některý z pilotů si ho dopřál..
Jo a v druhé válce ještě nemohl otevřít kabinu. A jakmile ten Hun lezl ven tak se mu hned ten padák rozbaloval. Herman ho má na prdeli.
Zdesko ty vysílíš i mulu. Nevím jestli bych zde prezentoval všechny své myšlenky a to jsem o nějaký pátek mladší.
Přijeď na kafe a já ti vysvětlím podstatu věci. Abys něco trefil je potřeba alespoň trochu zamířit.
Míru zdar Stancek