Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker Dr.I (Meng 1:32)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker Dr.I (Meng 1:32)

Příspěvekod Lubomír Tomík » 09 črc 2024, 12:52

To s krídlami je u tej stavebnice známy problém. Debatovalo sa tom v dobe vydania modelu. Myslím že bude potrebné najprv dobre na kolmo prilepiť krídelné vzpery ku strednému krídlu.
Takisto ešte v prvích baleniach navyše nevhodným systémom ukladania rámvčekov dochádzalo aj k ulomeniu kúsku v oblasti pravého lemu kokpitu ktorý je súčasťou stredného krídla. Mám to tak tiež, ale...
Naposledy upravil Lubomír Tomík dne 09 črc 2024, 15:22, celkově upraveno 1
Luboš Tomík MCMLXV.
"Čo sa človek natrápi, než o všetko príjde."
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mischio » 09 črc 2024, 13:36

Masky MH Models jsou dělané podle obtisků ve stavebnici. Tak jako vždy. Pokud je na ,,originálu" něco špatně a víme to dopředu,tak jsou masky označené jako opravné. Na nějaké korekci se můžeme domluvit přes SZ.
https://zlejruda2.blogspot.com/
Mischio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 11 črc 2024, 18:42

Tak a barvení pokračuje:
PSX_20240711_190554.jpg

PSX_20240711_190655.jpg

PSX_20240711_190841.jpg

PSX_20240711_190745.jpg

Je jen škoda, že na mých fotkách není vidět to, že jsem našel odvahu použít pruskou modrou. Je pravdou, že jsem byl podělaný až za ušima. Na model jsem nanesl řadu "puntíků" pruskou modrou a ty jsem pak rozetřel ve směru stírané kamufláže. Na některých místech se objevil jemný "melír", na některých místech se objevil lehce modrý nádech. Takže von Mertensi, díky za tvojí analýzu a rekonstrukci stírané kamufláže.
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Steinocher » 11 črc 2024, 18:51

Tak to je veliká krása.
Nádherná práce.
=D> =D> =D>
'' Poznal jsem neomezenou moc a držel jsem ji v rukou a vím o ní jediné: Přivádí muže k šílenství. ''
Alexander III. Makedonský
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RED HONZA » 11 črc 2024, 19:20

wau [-o<
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
RED HONZA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 12 črc 2024, 05:13

Nádhera. Jen co je to za zelenou na krytu pod zbraněmi. Měla by být stejná jako ta se kterou se dělala stíraná myslím.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 12 črc 2024, 10:26

Vlastimil Lukáš píše:Nádhera. Jen co je to za zelenou na krytu pod zbraněmi. Měla by být stejná jako ta se kterou se dělala stíraná myslím.

Ta zelená je taková "díky" mým fotografickým schopnostem. Snažil jsem se na fotkách zachytit šmouhy pruské modré a tak to dopadlo. Každopádně je ale rozdíl v barvě a to mimo jiné i díky podkladu (hliník/ plátno) a také proto, že na krytu jsem umbru nerostíral tak jako na křídle. No, snad se mi podaří lepší snímek, kde bude vidět, že kryt je takový hnědozelený, kdežto na křídlech to vypadá spíš na zelenohnědou.
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Plooskie » 12 črc 2024, 11:16

Vypadá to luxusně, klobouk dolů ... ;-I
A neprozradil bys jak jsi to dělal? To jsou roztírané olejovky, nebo jak se to způsobuje? Čeká mě to brzo na D.II ... :?:
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 12 črc 2024, 15:59

Plooskie píše:Vypadá to luxusně, klobouk dolů ... ;-I
A neprozradil bys jak jsi to dělal? To jsou roztírané olejovky, nebo jak se to způsobuje? Čeká mě to brzo na D.II ... :?:

Ale prozradil... a klidně (:) V první řadě vše potřebné se dá dočíst tady:
https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=71&t=72991
Předem podotýkám, že jsem si vše napřed vyzkoušel na zkušebním křídle.
Já si tu "moji" stíranou upravil trochu podle sebe.... V první řadě na stíranou používám olejovky. Ve většině případů mám olejovky značky Umpton - určitě jsou i kvalitnější, ale mně stačí.
Takže vlastní stíraná se (alespoň podle mého zjednodušení) skládá ze 4 barev - špinavé plátno, hnědozelená, hnědá a modrá.
Krok 1. - model jsem nastříkal barvou plátna (kovové hliníkem) a pak jsem jej celý natřel dosti naředěnou umbrou přírodní - plátno získalo odstín zaolejovaného plátna. Pak je nutné olejovku nechat uschnout. Je potřeba počítat s tím, že to bude trvat cca den, může být i déle.
Krok 2. - Ve víčku jsem smíchal zelenou (odstín chromoxid tupý) s umbrou přírodní cca v poměru 30:70 ve prospěch umbry - tady už jsem olejovky ředil minimálně... řekneme 3 kapky sikativu ... a natřel jsem první "řadu", či chceš-li vrstvu stírané kamufláže a opět jsem nechal olejovky zaschnout
Krok 3. - 3 kapkami jsem ve víčku naředil umbru přírodní a vytvořil jsem nejtmavší šmouhy - u křídel jsem ztmavil začátek stíraného pole, u trupu jsem "pruhy" umbry někdy navázal na předchozí krok, někdy jsem udělal pruh přímo na zaolejovaném plátně a opět je potřeba nechat vše uschnout
Krok 4. - Pruskou modrou (opět jen lehce naředěnou) jsem "natečkoval" trup a křídla tak, jak to dělají ti, kteří na modelu chtějí znázornit povětrnostní vlivy či opotřebování nátěru. Model pak vypadá jak po neštovicích. Ty tečky jsem pak rozetřel ve směru stírané kamufláže a to tak, že některé jsem setřel do ztracena (v místě zůstal jen lehký modrý nádech), některé jsem jen rozetřel tak, aby na místě zůstal jen jakýsi "melír".
Na natírání jsem si v ostravském Chagallu pořídil sadu plochých štětců Tintoretto s tím, že když mi ujela ruka a nebo jsem nebyl spokojený s provedeným tahem, tak jsem vše zkorigoval kouskem molitanu upevněném do verzatilky.
To je zhruba vše a doufám, že jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně.
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Plooskie » 12 črc 2024, 22:15

Díky za obšírný návod ... [-o<
Některým výrazům zatím vůbec nerozumím (např. sikativ), ale dostuduji ... ;-I
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Plooskie » 12 črc 2024, 22:47

Sikativ je přísada používaná v olejových barvách, která urychluje proces schnutí. V podstatě funguje jako katalyzátor, který urychluje oxidaci a polymerizaci olejů v barvě, což vede k rychlejšímu tuhnutí a vysychání vrstvy barvy. :)
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 12 črc 2024, 23:43

Ten sikatív treba s mierou, pretože by mohla farebná vrstva praskať, tzv.krakelovanie. ..tak ako na starích olejomalbách. To sa dá tiež vhodne využiť.
Inak si spomínam tuším v recenzii Dreideckera 1:46 od SMĚRu (ex Artiplast?)v starom L+K autor pripomínal charakter povrchu štetcového náteru k sadrovému odliatku. (:) Na tom rýchlom nekvalitnom screene známej fotky v prílohe to tak vypadá. No a ešte kedysy dávno v rámci debaty o tej stieranej kamufláži mi jeden známy hovoril o možnosti použitia zmesy pigmentu chromovej žltej a trochu sazí.
Ono to určitom správnom pomere vydá čistú olivovú a bol som prekvapený tou škálou pri miešaní a postupnom dopĺňaní čiernej. Na začiatku vznikla mi vznikla jablková zelená, prakticky americká zinc-chromat základovka...
Ale to bolo ešte pred tou novou teóriou o umbre a pruskej modrej.
Přílohy
Screenshot_2024-07-13-01-20-50.png
Luboš Tomík MCMLXV.
"Čo sa človek natrápi, než o všetko príjde."
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 16 črc 2024, 15:00

Tak a padlo konečné rozhodnutí:
PSX_20240716_154930.jpg

PSX_20240716_155004.jpg

Stroj, na kterém létal Walter Goettsch, jsem už měl jednou postavený ve čtvrtce od Eduardu, ale bohužel při nedávné nehodě došlo k jeho zničení.
PSX_20240716_155806.jpg

PSX_20240716_155929.jpg

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 17 črc 2024, 13:19

Měl bych dotaz. Před olejema jsi barvu plátna přestříkal lakem, nebo oleje šli přímo na barvu? Případně jaký lak (lesklý, mat, pololesk). Předem díky
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 17 črc 2024, 13:40

admiral6 píše:Měl bych dotaz. Před olejema jsi barvu plátna přestříkal lakem, nebo oleje šli přímo na barvu? Případně jaký lak (lesklý, mat, pololesk). Předem díky

Ono záleží na tom, jaké barvy používáš. Oleje se např. nemají rády se syntetickými barvami. Já používám lihové Agamy a ty se s oleji dobře snesou a tudíž barvu plátna nemusím nijak lakovat. Na ředění olejových barev používám lněný olej Umpton:
PSX_20240717_143538.jpg
PSX_20240717_143538.jpg (28.64 KiB) Zobrazeno 698 krát

a nejspíš díky němu pak nátěr získá takový sametově lesklý nádech a to i bez laku Každopádně po natření celého modelu vše sjednotím lesklým lakem.
KiR

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby