Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros D.V, Wingnut Wings 1:32

Odeslat odpověď
Příspěvků: 274 • Stránka 16 z 19 • 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
  • Odpovědět s citací

Re: Albatros D.V, Wingnut Wings 1:32

Příspěvekod Martin Pohl » 27 pro 2011, 12:04

Díky za reakce a také (malinko zpětně, za což se kaju) příjemné vánoční svátky.

Příště bych rád nabídl možnou nápravu několika drobných "externích" opomenutí či chybiček stavebnice.
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 07 led 2012, 18:31

Mnou opomenutá drobnůstka v trupu - kryt otvoru stupačky s "unavenou" pružinou. Z Otty neochotně vylezlo, že tak často nakukoval do vznikajícího kokpitu, až to pružinku přestalo bavit a rezignovala na svou funkci.
Okolo přijde kování, které by v normálním stavu mělo zakrývat nenabarvené okraje krytu. Také alpská protěž by (snad) mohla navazovat.

Albatros D.V trup 10 stupátko 01.jpg
Albatros D.V trup 10 stupátko 01.jpg (78.82 KiB) Zobrazeno 2907 krát

Po čase zřejmě člověku otrne.
Martin Pohl 20.1.2011 píše:Model, ač v mnohém vynikající, není bez chyb. Na dvě z nich bych rád upozornil (osobně je ale opravovat nebudu).

Nejprve ta snáze opravitelná chybka. Rovnou jsem k ní připojil i dorytí nových linek v oblasti podvozku.

Albatros D.V linky 01.jpg

Tady jsme s Ottou zkusili nastavit boční kryty motoru tak, aby alespoň dole přečnívaly trup. Asi to nebude nic moc - holt polní podmínky jsou polní podmínky (...).

Albatros D.V trup 11 kryty motoru 01.jpg

Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JABBA » 24 led 2012, 19:21

nerad se motám do diskuze,

jen jsem se chtěl zeptat zda odvodnění trupu je charakteristické jen pro D.V, nebo se s ním můžeme setkat i u D.I, D.II a D.III ?

Na KuK Albatrosy se raději ani neptám,-) - mám rozdělanou 153 i 253 a připadá mi to jako zajímavý detail do každého měřítka.

Díky za názory.

S pozdravem

JN
JABBA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 24 led 2012, 20:48

Ahoj,

D.V a D.Va jsou na tuty.
V této recenzi na D.III OEF série 153 si na jejich nepřítomnost stěžuje Stephen T. Lawson. (EDIT - nestěžuje; čtu, co chci číst, a ne, co tam ve skutečnosti je)
Koloman Mayrhofer je na replice D.III má - k.u.k. sem.

Jestli tě zaujaly, zkus je ztvárnit i v plátně při odtokové hraně křídla - v 1:32 tam bude stačit slaboučký kroužek, v 1:48 snad i jen "kovová" tečka. Ohledně jejich umístnění se inspiruj Walkaroundem Albatrosu D.Va na stránkách thevintageaviator.co.nz.

EDIT2 - kdybys to "jó žral", sem tam naznačíš "plátno-jisticí" hřebíček přímo v náběžné hraně.
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 25 led 2012, 11:00

Ahoj krásná stavba,D.V chci taky takže mám motivaci.Těším se na tvoji povrchovku.Než to nastříkáš,jak bude široké lemování té stupačky?Mám pocit že je moc vysoko,domnívám se že ve skutečnosti ležela o trošku níže :-k na spodním trupovém podelníku.Já ji u své D.Va posouval dolů a trošku dopředu,jestli se pletu tak se omlouvám ale je lepší to řešit teť než na hotovém modelu.
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JABBA » 25 led 2012, 18:13

to Martin - díky moc,

rád bych doplnil své dotěrné dotazy ještě o typy D.I a D.II a problematiku "odvodnění" trupu;

to "odvodnění" z konstrukce křídel bylo rozmístěno pravidelně ? Pokud ano - lze to nalézt na nějakém výkrese či fotkách ? A co směrovka a VOP :?

JN

EDIT - ještě mě zajímá drobnost na náběžných hranách křídel u KuK Albatrosů - jakési kování ve tvaru U sloužíci jako opěrka při uskladnění křídel ve svislé poloze. Mívali to i německé verze ? Edíci takové detaily neřeší,-).
JABBA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 led 2012, 20:20

Německý Albatrosy "opěrný špunty" neměly, ale na druhou stranu německé "trojky" oplývaly množstvím výrobních štítků (byly i na náběžkách křídel), rozdílnými detaily v kapotáži podle výrobce..atd..atd.. Odvodňovací dírky na originálních fotkách skoro nenajdeš. Všecko musíš nastudovat na stránkách stavitelů přesných replik.. :arrow: Neboj se také stránek kluků, kteří dělají létající modely letadel do her. Při tvoření grafického modelu jdou do dost velkých detailů a na jejich webech najdeš i spoustu raritních fotek.. :arrow:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 25 led 2012, 20:31

Pan Mayrhofer stavěl i D.II 8-[. Pro jakékoliv (v jeho vlákně nezodpovězené) dotazy ho zkus kontaktovat.

Jak mám většinou paměť na draka, na zdeskovu "anorektičku" jsem si vzpomněl hned, takže - otvůrky na křídlech jsou jednak pro odtok nahromaděné vlhkosti, druhak možná pro vyrovnávání tlaku viz str. 3 tématu (i když min. na směrovce asi jen pro odtok viz jejich umístění (níže)).
Patří i na křidélka, výškovku a zprava na směrovku. Vypozoroval jsem, že kroužek na křídlech je z vnějšku žebra, ale není úplně u každého. (Jestli ti to pomůže, studoval jsem jeho taktiku a je v ní jistá pravidelnost. Pokaždé, když táhneš ty, tak on táhne taky.) To určitě neplatí pro dvě žebra přímo nad kokpitem, kde jsou evidentně uvnitř...

Když víš, po čem se máš dívat, vidíš i dříve netušené. Třeba teď jsem chtěl rezolutně tvrdit, že směrovka ne, ale otevřel jsem si fotku, no a co z ní na mě nezívá...

Pozor, minimálně u D.V jsou "prstýnky" i uprostřed dřevěných kořenů křídel.

Albatros D.V prstýnky.jpg

Není žádný jeden jediný "košer" způsob - správné jsou všechny, které plní svou funkci aneb dogmata k WW1 nepatří (ano, tím méně k Rakušanům).

Vše vyvejráno z TVALu.

Kování jsem si u žádného Němce nevšiml, ale kdyby se po něm člověk díval... (ba ne, Rakušané byli většími koumáky)

Homer - povrchovka... hlavní je ta protěž tam. Jinak se obávám, že tu nejsi na správné adrese.
Stupátko tak nějak u podélníku je, šířku lemu jsem zatím neřešil - uvidím podle fotek a umu. Díky za upozornění všem budoucím stavitelům.
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 27 led 2012, 13:38

Já bych tipnul, že pokud by to chtěl nějaký modelář skutečně ztvárnit, pomůže si špendlíkem. Určitě bych to ale neviděl jako chybu stavebnice.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 01 úno 2012, 18:15

A kdo to vůbec za chybu stavebnice považuje? :-k

HomerII - Stupačka by vážně měla být o drobíteček vlevo (zase ne tak moc jako u tebe), ale hlavně o dva drobty níže (zřejmě jako u tebe). Z čeho jsi udělal její lem? Z fotek vypadá hodně dobře.

Pomalu se prokousávám přípravou všeho na surfacer. Spoje trupu jsem po novu tmelil "Polyesterem" od Tamiye.
Zdá se mi, že by to mohlo vyjít. Seříznul jsem všechna kování, protože už jsem je broušením příliš otupil :-k.

Albatros D.V lepeni trupu 01.jpg

Tu jsou průchodky ovládacích lanek. Na modelu se mi líbí ty spodní, zato nahoře se nachází jen takové "prohlubně". Aby byly všechny stejné ( 8-[), změním je všude.

Albatros D.V trup 12 průchodky 01.jpg

Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 02 úno 2012, 09:23

Ahoj,použil jsem sadu eduard na Albatros D. III č.32583,její využitelnost je velmi dobrá,průchodky,lemy stupaček,krytky a hlavně kování.
Přílohy
100_1200.JPG
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 02 úno 2012, 09:27

Tak a *** nebude mít co žrat...

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 02 úno 2012, 09:32

Na tom horním leptu je bohužel vidět, jak Edíkům ujel tisk, což je velká škoda. Spodní lept je výborný, určitě skvěle využitelný. Těším se, až budu mít v ruce naživo budíky od HGW. Zatím jsem viděl jen fotky v Modeláři a tam vypadaly fakt skvěle.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 02 úno 2012, 10:22

Te lepty sou opravdu skvely! Ale asi tohle je 32, ze jo? Vlastne taky sem slintal nad temi budikama od HGW, ale sou taky ve 32...mam smulu :(
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 02 úno 2012, 11:24

Sheya píše:Na tom horním leptu je bohužel vidět, jak Edíkům ujel tisk, což je velká škoda. Spodní lept je výborný, určitě skvěle využitelný. Těším se, až budu mít v ruce naživo budíky od HGW. Zatím jsem viděl jen fotky v Modeláři a tam vypadaly fakt skvěle.

Máte na mysli ty rámečky, nebo mi něco uniklo ?
Jinak ke stavbě Martina není co dodat =D> =D> =D>
čibotr

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 274 • Stránka 16 z 19 • 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19

Zpět na Stavby