Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros D.V, Wingnut Wings 1:32

Odeslat odpověď
Příspěvků: 274 • Stránka 15 z 19 • 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
  • Odpovědět s citací

Re: Albatros D.V, Wingnut Wings 1:32

Příspěvekod Hellboy » 20 lis 2011, 10:33

Ta nádrž vypadá perfektně skoro je škoda ji uzavírat do trupu :grin: . Ale ty šrouby s těmi matkami? nebylo by lepší použít třeba nějaké technikářské leptané? Takhle mě to připadá docela dost veliké :-k .
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 20 lis 2011, 16:55

Máš pravdu, že jsou trochu mohutnější - to aby na osádku působily seriózním dojmem.
Mně na tom vyhovuje ta tenká stopka, která pěkně zaleze do předvrtané díry - tudíž by se mi mohlo povést neopatlat to příliš lepidlem.

Leptané na 1:32 určitě ne, spíše resin. Moc se ovšem v technice neorientuji a navíc Otto je zticha, takže měnit se je (alespoň nyní) nechystám.

Druhý krok v manuálu

Martin Pohl 22.10. píše:Pomocné plynové táhlo (viz ...kokpit 08... v obr. níže) nalepím zřejmě v příštím kroku, až ho "bude do čeho zapíchnout". Také na ty dva tehdy zmíněné drátky jsem zapomněl (neměl by být problém dolepit).

Hotovo - na přiloženém obr. vlevo.
Změnou prošlo nožní řízení. Lanka ke křidélkům do kokpitu "spustím" až z křídla.

Albatros D.V postup 2.jpg

Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 20 lis 2011, 17:01

Průběžně sleduji Tvoji stavbu a nevycházím z údivu... [-o< [-o< [-o< Možná by nebylo daleko od věci založit v rámci Modelfora jakousi Modelpedii, kde by byly kromě Tvé stavby i podobné... Já osobně, až budu stavět D.V, budu ze Tvé stavby čerpat tak, jako bych čerpal z nějaké encyklopedie a nebudu tak muset hledat po všech čertech ďáblech...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 20 lis 2011, 19:02

Obdivuhodná práce =D> =D> =D> Totálně detailní. Docela by mi zajímal čas ztrávený nad stavebnicí, děláš si aspoň přibližné sledování ?
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 21 lis 2011, 19:58

Těší mě, že se líbí - časem zkusím sepsat seznam věcí, které bych už dělal jinak.
Čas nevím, ale několik hodin to už bude.

Na motoru trochu předbíhám, takže je již osazen výfukem a trubkami do a z chladiče. Kdyby mi snad toto řešení později zamotalo hlavu, poreferuji.

Spirálový kabel za pákou dekomprese povede k otáčkoměru, dva užší nad ním ke kulometům. Mosaznou (?) trubičku od vzduchového čerpadla budu muset někam zašít (nebo to za mě udělají osazené kulomety, horní křídlo a případně plechová stříška).

Albatros D.V postup 3.jpg

Víte, že...
Daimler představil Mercedes D.III již v roce 1914? Širšího užití se však dočkal teprve o dva roky později a v upravené verzi sloužil až do konce války.

Teď jen pod tím trochu zaroštovat a do Vánoc by mohl být zavřený trup.
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 11 pro 2011, 18:20

V pátém kroku se od návodu poprvé výrazněji odchyluji - žebra jsem vlepoval přímo do pravé poloviny trupu a motor se bude přikurtovávat až po zavření. Trubičky od mosazné olejové nádrže jsou vedeny čistě fantazií autora modelu.

Albatros D.V postup 5.jpg

Krok č. 6:
Výškoměr nebyl standardní výbavou, ale když budou ty Vánoce... Malý aviatik o něm dávno ví, jen jsem se dlouho rozhoupával k výměně pér. Ani teď nejsou první jakosti, ale jeden nemůže chtít všechno.
Navíc pěkně zaplní jinak smutné místo na levé straně kokpitu. Při pohledu zvenku se z něj rázem stává jeden z nejviditelnějších prvků.

Ciferník vytiskla firma airscale, o jeho zasklení fólií se postaral Herr Kuhles.

Albatros D.V postup 6.jpg

Řetízek ke klíči přepínače magnet je vzat z jedněch starších eduardích leptů 1:35 (nevíte o nějakém nenáročném DIY způsobu výroby řetízků?)

Držák startovacího magneta vypadal zřetelně příliš masivní, tudíž jsem ho šmiknul a na jeho místo přilepil plechový pásek od čajové svíčky. Pozor, aby s ním následně neměla problém výztuha trupu (krok 1, A23), jež probíhá hned vedle (správně by měl být přidělaný právě k ní, ovšem to je nereálné).

Páku ovládání předstihu zapalování shledávám dokonalou, ovšem chybí jí táhlo, resp. drátek 0,2mm.
Aby vypadal dobře, je poměrně dlouhý, a tudíž ho doplním až po slepení trupu - jinak by opět vadila ona výše zmíněná výztuha..
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 11 pro 2011, 19:27

:shock: :shock: :shock:

mam dojem že tento Albatros jednou opravdu poletí...parádní, detailní a precizní práce.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 11 pro 2011, 20:41

Martin Pohl píše:Řetízek ke klíči přepínače magnet je vzat z jedněch starších eduardích leptů 1:35 (nevíte o nějakém nenáročném DIY způsobu výroby řetízků?)

..umíš háčkovat..? V daném měřítku by stačil jeden háčkovanej proužek z nitě. Já to umím bez háčku, jen v ruce, ale popsat postup..? To po mě nechtěj.. :o
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Anděl » 11 pro 2011, 21:04

Shlédl jsem pečlivě celou stavbu a musím uznat jsi machr [-o< , takhle si představuji opravdovou melařinu !!!
http://www.kpmct.ic.cz/
Jiří Anděl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 12 pro 2011, 12:47

Jak už jsem psal dříve, úžasný. Super detaily, precizní až dokonalá práce. [-o<
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 23 pro 2011, 17:34

Díky za pochvalu, budu se snažit, aby byla alespoň částečně oprávněná. Takhle se červenám až za ušima.

Háčkovat neumím, ale alespoň pokusit se o to můžu...díky za tip!

Poslední fotka před zavřením trupu - "plná boční salva", tedy i s kulomety. Předek je trochu zaneřáděný, aby odpovídal samotnému motoru.
Až při focení jsem si všiml, že se někdy v mezidobí poroučela jedna z trubiček k chladiči.
Pomocné plynové táhlo je nakonec přece jen z jednoho kusu. Opírá se o přepážku, k níž jsou připevněny nábojové schránky.

Albatros D.V interier.jpg

Slepený trup (!)
Po vytvrdnutí spoje bude hlavním cílem dostat ho do surfaceru - tedy na vytmeleném předělu polovin trupu obnovit rytí a zahladit případné další nedostatky tak, aby vše bylo "in Ordnung". Zkrátka taková ta rutina, která pro mě rutinou není ani vzdáleně.

Trup ale lícuje doslova grandiózně - kolíky zapadnou přesně do děr a rytí úplně všude navazuje snad na setiny milimetru.
Navíc styčná plocha je velepříjemně široká (téměř) po celém obvodu trupu. Zkrátka a dobře vůbec první spojování polovin trupu, které jsem si užil. Obvykle člověk honí pasování, tady jen zaklapne, přidrží a šmytec.

Jediné, co by snad mohlo přidělat vrásky, je trubková lafeta kulometů (u mě ji v požadované poloze, kdy přesně zapadla do trupu na protější straně, přidržují ony dva drátky, jež ji poutají k výztuze trupu).

Foto zatím jen takové "seznamovací".

Albatros D.V slepeny trup.jpg

Za materiál na ovládací lanka i vypínací dráty jsem použil EZ Line (trochu zploštělá guma). Uvidím, jak se to s ním vyvine dále. V trupu jsem ho zalepil gelovým vteřinovým lepidlem. Vlasec je pro mě moc tuhý, neohrabaný a navíc přecitlivělý na dotek (a na případné kolébání křídel po slepení (??) ).
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 23 pro 2011, 17:40

..tak to vidíš Martine..stálo Ti to zato..? Teď jsi to všechno zavřel a už Ti nikdo neuvěří, že je tam vše co tam má být..! :grin: Měls tu druhou půlku udělat průhlednou..! :-k Co, dodat..je to paráda a ať se Ti daří i s tím, co bude vidět na povrchu.. [-o< No a hezké Vánoce..! :celeb:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 23 pro 2011, 19:11

Takový model je snad i hřích uzavírat... [-o< [-o<
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 23 pro 2011, 19:53

Pěkné =D> =D>
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 23 pro 2011, 20:14

KiR píše:Takový model je snad i hřích uzavírat... [-o< [-o<

...je...je to hrich... #-o [-o< [-o< [-o<
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 274 • Stránka 15 z 19 • 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19

Zpět na Stavby