Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Seržik a tovarna na Albatrosy C.III 1:48

Odeslat odpověď

Který model se vám líbí víc?

Albatros Flieger Beobachter Schule Coln, C III 4057/16
1
17%
Albatros Flieger Beobachter Schule Coln, C III 4057/16
1
17%
Albatros Kampfgeschwader I, C III 766/16
2
33%
Albatros Kampfgeschwader I, C III 766/16
2
33%

Celkem hlasů : 6

• Odpovědět s citací

Re: Seržik a tovarna na Albatrosy C.III 1:48

Příspěvekod zdesko » 02 dub 2010, 21:21

..Sergeji..ale já budu asi teď zase za rejpala.. :-k Člověče,mě se vůbec nelíbí to strašně hustý rozkouskování potahu.. :-k Podle fotek měl ten Albatros na trupu daleko větší panely.. Hele vezmi to takhle..: Tak jak jsi to ztvárnil,tak bys musel přitloukat překližkový díly a tím pádem přikládat je k sobě i na těch nejslabších stojinách trupu.(svislé příčky,které dělí trup na příhrady)..kdyby tedy nepraskly pod náporem dvou řad hřebíčků jdoucí vedle sebe..tak by ten trup prostě neprošel zátěžovým testem a po chvíli letu by se pravděpodobně rozpadl.. Nevím,jestli sis jako mustr bral tento obrázek...nebo je to už takhle vyryté ve stavebnici..ale je to prostě špatně.. :(
Přílohy
Albatros C-III_C4061-15-color01a.jpg
Naposledy upravil zdesko dne 02 dub 2010, 22:11, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 02 dub 2010, 21:35

..koukni ještě jednou třeba na tuto fotku.. :arrow: Je vidět spoj za kokpitem pozorovatele a další spoj směrem dozadu byl přibližně o jednu příhradu za standartně umístěným trupovým křížem...Směrem vpřed je pak spoj mezi oběma kokpity..další je před předník kokpitem a poslední panel (ovšem podle výrobce) vede až k přídi,nebo je někdy ještě jednou rozdělen.. Jo a ten světlý spodek pod kokpitem pozorovatele jsou,jak jsem dneska zjistil..dvířka přídavných pumovnic..(užito jen u několika strojů..)
Přílohy
Albatros C-III_16.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 02 dub 2010, 22:07

..a i tady je vidět spoj panelů jen za kokpitem pozorovatele a mezi oběma kokpity..(a jeden spoj je "někde" pod trupovým křížem..) jinak žádný jiný spoj panelů není vidět.. :-k Samozřejmě hřebíčkování může kopírovat vnitřní konstrukci,ale spáry..ty by se měly zatmelit..
Přílohy
Albatros C-III_06b1.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 03 dub 2010, 07:02

Ahjo, Zdenku, pouzil sem tuto fotku, vim ze sem udelal to dost vyrazni, tak tedko musim se asi zabit, protoze stopy po rydlu uz nenapravim...skusim to stlumit, ale prozatim pockam, a podivam se jak se to zachova pod lakem...
Přílohy
Albatros C-III_det-fuse01.jpg
Naposledy upravil von Mertens dne 03 dub 2010, 07:13, celkově upraveno 1
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 03 dub 2010, 07:07

to moje plitvani, pripomina mne "sto let samoty" Markeza,jak ten stary pulkovnik delal se zlatych minci rybicki a pak kdyz uz nemel mincy,rastavel te zlaty rybicki na zlato a s toho zas delal rybicki...a kdyz ....tak to sem cely ja...
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 03 dub 2010, 09:48

von Mertens píše:to moje plitvani, pripomina mne "sto let samoty" Markeza,jak ten stary pulkovnik delal se zlatych minci rybicki a pak kdyz uz nemel mincy,rastavel te zlaty rybicki na zlato a s toho zas delal rybicki...a kdyz ....tak to sem cely ja...

..Ty jsi "Lojza"... :grin: ..tuhle legendu neznám..ale je to podobný,jako když Sysifos kutálel ten kamínek na kopeček.. :grin: Víš,taky mě to napadlo to barevně utlumit.. :-k Jinak poměrně hezky je to ztvárnění "skutečných" překližkových polí provedené na těchto barevných ukázkách.. [-o< A víš,co bych potřeboval..? Potřeboval bych,abys změřil délku těch pum (se stabilizátorama a pak samostatnou délků stabilizátorů)..a průměr těch pum (ten co je jakoby největší)..a buď mi to pošli majlem,nebo sz..nebo sem..to je jedno. Kreslím ty vnější závěsníky,ale mám jen rozměry na R-U pumy..na německé mám jen fotky a tak to víceméně odhaduju.. :-k Jo, a jestli mají ty kitový pumičky naznačená i zavěšovací očka na prdýlce,tak ty mi do rozměru té pumy nepočítej.. :wink: Závěsníky kreslím do skutečného výkresu,takže by se pak měly docela dobře postavit..
Přílohy
Albatros C-III_lotyssko-color01.jpg
Albatros C-III_rusko-color01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 03 dub 2010, 10:27

Sisif, jo :evil: kamen, jo :evil: Zdenku, si fakt na zabiti,prumery otvoru, pumy, sirku, vysku, atd, zmerim az vecer, snad, mam v tom jeste vetci zmatek nez pred tim...poradal sem slecnu, co znam od malicka o ruku, prekvapive mne tu ruku odevzdala...konec litani...? houby, nic mne nezastavi!
P.S. Co se tyka stlumeni...az pride lak uvidim jak to ve skutecnosti vypada...a pak uvidime, to vis, kdyz je barva matna, neodpovida prece...uvidime
Naposledy upravil von Mertens dne 03 dub 2010, 10:56, celkově upraveno 1
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 03 dub 2010, 10:37

Az to zalakuji to se urovna, ale priste slibuj ze s tim ridlem budu opatrnejsi...
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 03 dub 2010, 11:28

..tak to je škoda,že se nevyrábí Albík B.II..to bys mohl své nastávající postavit jednoho hodně vesele zbarveného..! :-D ..jako svatební dar..třeba..(kytku dává kde-kdo.. :twisted: )
Přílohy
Albatros B-IIa_Polsko-color01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 03 dub 2010, 11:33

Vtipalku :x sem cely adrenalinovy :shock: Krasny kamo, ale BII asi zadny vyrubce nenabizi...tak mne napada, jestli koupit CIII od Hobby a nejak to upravit,co :-k ale tedko ne, ceka na mne prece Krvavy Duben...a ten bude!
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 03 dub 2010, 11:45

..asi by to přestavět šlo..(plány máme.. :-D )..ale bylo by to asi hodně řezání a broušení..no,prostě hodně krve..! :grin:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 08 dub 2010, 11:39

..tak Seržík je asi stále ještě pod vlivem adrenalínku.. :wink: ..což mu zřejmě zamezuje ve stavbě a tak jsem díky tomu měl čas ve volných chvílích zkusit rekonstruovat ty "Böhmovy" pumové závěsníky, jak jsem Seržovi slíbil... :arrow: Předně bylo nutno určit kolik by váhově ten Allbík vůbec unesl.. Podle děr ve svislé pumovnici se zdá, že ve velkých dírách visely 50kg pumy a v malých 20-25kg pumy.. Údaje o nosnosti jsem našel pro Alb.C.V..kde se uvádí 180kg. To by myslím pro C.III bylo moc a tak jsem vycházel z té svislé pumovnice..což ukazuje na nosnost 140-150kg.. :-k Z fotky se dá vypozorovat,že v podvěšené pumovnici mohl nést C.III celkem 6 pum. Je tedy jasné,že to musely být jen 20-25kg pumy. Což v případě těch 25kilových dělá celkem 150kilo.. Na bokorysu jsem ovšem na "přední pumovnici" nakreslil zkušebně i 50kilové bomby, abych viděl,jestli se tam vejdou a jak to bude vypadat. Na pohledu zdola už jsou kreslené jen 25kilové pumy. Tvar pum je pouze plus-mínus šlo mi jen o dodržení průměru a délky. kromě kresleného "zabudování" těchto pumovnic jsem zkusil načrtnout i perspektivní obrázek a jednotlivé díly odlišit od sebe..(stejnými barvami jsou pak díly zdůrazněny i na bokorysu a půdorysu..) Jestli by něco nebylo jasné,tak se to pokusím upřesnit.. Je to kreslené jen nahrubo..až se to "zdrcne" do 1: 48..tak půjde v podstatě o pletenec tyčinek..tak proto jsem to tak zjednodušil..
Přílohy
Albatros C-III_det-pumovnice-v1a.jpg
Albatros C-III_det-pumovnice-v1b.jpg
Naposledy upravil zdesko dne 11 dub 2010, 15:05, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 11 dub 2010, 11:54

Zdenku, to co si udelal je fakt FANTASTICKI! uz vim jak a s ceho te zavesniki udelam...vis co mne napadla, jestli tech pum bylo jen 6 dolu, pripadne jeste 2 uvnitr, to vlastne jeden s pumovych otvoru, (predtim nez zacli menit tu spodni panel celou), mochl byt pouzit pro upevneni zamerovace... :-k co ty na to? Kazdopadne te otvory uz tam sou a uz nic s tim neudelam... [-(
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 11 dub 2010, 15:19

..no pokud by tam navěsili 20ti kilové pumy, tak výsledná váha by vycházela na 160kilo..Albík by při startu hodně funěl a možná by přejel celou ranvej než by vyskočil do vzduchu..ale z historie víme,že různá jiná přetížená letadla nakonec vzlétnout dovedla.. :-k Takže TEORETICKY by těch 8ks 20ti kilových pum unést mohl..A pokud jsem našel nějaké obrázky,tak páky odhozu pum byly na pravou ruku a tak bych ten zaměřovač situoval i do některého z pravých otvorů.. :-k Na výkrese C.III zespoda je vidět ještě jeden malinký otvor..(kryje ho nakreslená puma)..tím byla protažená svinovací antena radiostanice se závažíčkem na konci..tuto radiostanici asi Böhmův stroj neměl..
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 12 dub 2010, 15:10

Zdenku, ctes mne s hlavy...take sem typoval pravou stranu, spis ten druchi mensi otvor, vis jak to myslim...a zakotveni horni, bylo urcite na tom nosice na pumy...juuu?
von Mertens

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby