Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker D VII 1/32

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker D VII 1/32

Příspěvekod Michal Švehla » 25 čer 2013, 22:02

tekže vodička se jmenuje WORN EFFECTS acrylic fluid od AK. problém je v tom, že při nastříkání tvoří velké kapky a ty pak tvoří velké loupance. podle fotek v Modeláři jsem byl nadšen, ale neumím toho dosáhnout. asi bude opravdu lepší šmirgl..
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 26 čer 2013, 05:26

No jak říkám sám s tím nemám zkušenosti, ale i tak snad poradím.
Zkus si přečíst tyhle vlákna:
Chipping tzv. solnou metodou
AK interactive - worn effect dotaz
A v případě že by jsi chtěl dělat i ušpninění olejem, tak se můžeš inspirovat tady: Fokker Eindecker od Hellboye

Ale pokud nemáš fotku že to bylo nějak výrazněji odřené, tak bych asi naznačil jen okraje, popř ty místa na která se šahalo nebo se mohli při manipulaci odřít. A to nemluvím o tom že mechanici byli pečlivý zajisté :D A že pod barvou (třeba ta černá atd...) býval původní kamuflážní nátěr. Což bylo u D.VII vyrobených u Fokkera asi stírané plátno, a jinak lozeng. Ale to poznáš podle ostatních mašin v návodu.

Jedna rada na závěr, pokud požádáš moderátory ať ti přesunou stavbu do Chmelnic, tak tam ti určitě poradí více a zkušenějších lidí než jsem já :)
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 26 čer 2013, 14:44

Tak se rýsuje další paráda. Moc se mi postup líbí. Taky se přimlouvám o přesun do chmelnic - mezi své =D>
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 26 čer 2013, 16:14

Abych řekl pravdu, nevím jak ten přesun provést. Psal jsem na E mail administrátora (pan Martin Černý), tak se to snad povede...

No a mezi tím prodlužuji trup pana Schultzeho o jedno "hadrové" pole...
001.jpg

Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 26 čer 2013, 17:38

Pro ten přesun by to mělo stačit. Ty sám to neovlivníš jinak než SZ nebo mail na admina nebo stačí moderátora.
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 26 čer 2013, 18:41

Už je to v poho. Pan Černý se mi ozval, jak bude mít čas tak to provede...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 26 čer 2013, 18:53

Cernocha jsem zastoupil ... (na pany si tu moc nehrajeme).
Jenom ted doufam, ze sve tema najdes ...

Kazdopadne jedes dobre.
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 26 čer 2013, 19:24

Díky, našel:-)

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 26 čer 2013, 19:43

Parádní práce, a skvělý návrat. ;-I

Michal Švehla píše:Mám konkrétní dotaz. Dnes jsem zkoušel dělat plechy a využíval jsem vodičku na škrábance. Dělám něco asi hodně blbě neb vždy dosáhnu velké odřeniy, nebo spíše odlouputého laku, ale oškrábainy nikdy.Vodička při stříknutí dělá kaluže a nepřilne k povrchu... Jalk t o děláte????

K těm odřeninám, myslím si že znázorňovat je tou vodičkou není potřeba, tu si nech až budeš dělat třeba Morana N nebo podobné letadlo z počátku války. V téhle fázi už byly používány docela kvalitní barvy a ty se tolik neodlupovaly.Spíš se odíraly hrany, místa okolo krytek a dalších otvorů a podobně. A tam si myslím postačí buď odření na podklad ostrou špejlí, nebo opatrná práce se štětečkem a stříbrnou barvou.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 26 čer 2013, 19:58

No já to právě na ty hrany a jemné odřeninky chtěl - ale vše co mi vždy vyšlo bylo příliš hrubé... Štětečkem to neumím, vždy "vyrobím" něco hrozně "umělého". Ale oškrábání zvláště na hranách bude to pravé ořechové. Díky...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 26 čer 2013, 21:13

Taky můžeš vyzkoušet velmi jemný smirek místo špejle a na kovových částech měkkou tužku.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 28 čer 2013, 09:14

Pracuji na stroji pana Schultzeho a s tím souvisí má prosba: Nebyla by fotečka jeho stroje? Fokker D VII 368/18, Hanz Schultz, Jasta 18. Jde mi o zobrazení prosvítajícího kříže na bílé části trupu a prosvítající bílé barvy. Prohledal jsem půdu a bohužel nic :evil:
Trup mám již prodloužený a naznačené plátno a dřevo...
S opotřebením povrchu na "plechách jsem moc nepokročil, ale nakonec jej zřejmě vypustím, jen pár hran "ostříbřím "suchým štětcem nebo pastelkou
004.jpg
003.jpg

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 28 čer 2013, 11:19

No a ještě aby toho nebylo málo:
1) V Anthology 1 je tento stroj vyobrazen se spodním křídlem celým v lozengu, na rozdíl od jiných pramenů, kde májí obě křídla vrchní stranu červenou.
2) V některých pramenech jsou stroje Jasta 18 vyobrazeny tak, že červenou barvou na křídlech VYSLOVENĚ PROSVÍTÁ lozeng? Poláci na to přímo upozorňují
3) Tou bílou na trupu prosvítá "stíraná kamufláž"?
Znovu jsem prohlédl co mám a odpovědí se mi nedostává -fotek Jasta 18 mám velmi málo a navíc na nich není nic vidět, neb si pánové vždy stoupli před místa která mne zajímají :-D
Předem díky za odpovědi...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 29 čer 2013, 11:11

Dal jsem si trochu času, abych se probral tím, co mám a pokusil se odpovědět. Asi úplně nejlepší by bylo prostudovat publikaci "Jasta 18"..: http://www.modelairplanenews.com/blog/2 ... red-noses/ , kterou bohužel nemám. Každopádně je několik náznaků, že stroj 368/18 byl Fokker (Alb). Tudíž by měl mít lozengový trup. Co se týká prosvítání barev celého toho dekorativního zbarvení, tak to je těžké zodpovědět. Existuje fotka 368/18, která je ale brutálně retušovaná a tam je vidět prosvítající trupový kříž. Na většině fotek těchto červenobílých Fokkerů se ale barvy jeví jako kvalitní a dobře kryjící. Sám osobně pochybuju, že na křídlech skrz červenou prosvítal lozenge. Taky na trupech není vidět, že by skrz bílou lozenge prosvítal. Bílý nátěr byl tedy spíš zašpiněný provozem, než nekvalitní a prosvítající.. Přidávám ještě ukázku červeného nátěru z trojplošníku MwR, na kterém je vidět poměrně velká kvalita barvy.
Přílohy
Fokker D-7_Jasta 18-No368-18-(Hans Schultz)-a01.jpg
Fokker Dr-I_det-a01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 29 čer 2013, 11:27

Hanz Schultz podle této barevné rekonstrukce létal i na stroji 1450/18.. :-k A co se týká Fokkera se dvěma tenkýma pruhama před VOP, tak existoval ještě jeden stroj. Ten měl ale navíc na boku "ptáčka" a měl na něm lítat Lt. Glatz..i tenhle stroj by mohl být Fokker(Alb).. :?: :-k
Přílohy
Fokker D-7_Jasta 18-(1450-18)-Hans Schulz-color01.jpg
Fokker D-7_Jasta 18-(Lt Glatz)-a01.jpg
zdesko

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby