Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker E.II/E.III 1/32 Wingnut Wings

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker E.II/E.III 1/32 Wingnut Wings

Příspěvekod Hellboy » 14 lis 2012, 07:31

Jenom rychlá ranní zpráva :grin: . Večer jsem vypletl konstrukci trupu. :P
Přílohy
P1080605.JPG
P1080604.JPG
P1080603.JPG
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 14 lis 2012, 07:54

zdesko píše:..v podstatě by to mělo vypadat nějak takhle...

Ano, Rise of Flight má cockpity Fokkerů dobře.

http://www.777studios.net/Screenshots/All_Cockpits/Fokker_E3_Cockpit

http://www.777studios.net/Screenshots/All_Cockpits/Fokker_DR1_Cockpit
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 14 lis 2012, 08:02

Hmmm, oni už v té době měli počítače :shock: .
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 14 lis 2012, 10:51

Já myslel že se diskutovalo o zbarvení cockpitu. Počítačový model je snad nějak méněcenný? :)
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 14 lis 2012, 11:37

Ahoj, interíér máš nádherný,dřevo je perfektní :D Prohlížel jsem si dobové fotky hambatých Fokkerů řady E a na mně to působí tak, že trubková konstrukce je natřená nějakou světle šedou (odstín se neodvažuju hádat).Když se fotkky zvětší tak jsou na té barvě rozeznatelné drobné tmavé oděrky , což je podle mne přirozená barva ocelových trubek.Myslím, že ten interiér máš v zásadě dobře, nenech se zvyklat.Pro Horrido pří rekonstrukci barevné podoby (čehokoliv) je ve srovnání s dobovou fotkou počítačový model opravdu méněcený.Těším se na pokračování stavby =D> .
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 14 lis 2012, 14:29

V žádném případě a to opakuju..v žádném případě se nemohla tehdejší barva na kov oloupat anebo odřít až na kov, jak naznačuješ.! Na tom si trvám a strčím za to obě ruce do ohně.! Jak se říká, nejsem tak starej..ale hodně pamatuju.. :grin: Neumíš si představit, jak kvalitní dokázaly být tyhle starodávný laky..! Tudíž, když vidíš na fotkách, "prosvítající kov", tak to prostě není prosvítající kov, ale něco jiného.! Existuje hodně fotek Fokkerů, které mají jakoby světlé pylony, nebo podvozek. Z toho, co jsem tvrdil by se dalo usuzovat, že by měly být tmavé. Protože jsem celý problém tak nějak nedopověděl, tak ho dopovím teď.. :wink: Je to proto, že kozlík a podvozek byly zaprofilované dřevem a celek byl natřený kamufláží letounu. A to je další věc..tyhle "éčka" prostě natřený byly a rozhodně nelítaly v barvě plátna. Jaký opravdu ten nátěr byl, to nevím i když jsem už několik teorií naznačil... Bohužel fotky z tohoto období jsou už několikrát kopírované, retušované, tu přesvícené, tu zase podsvícené a je třeba je "číst" s velkou opatností..(existují i dobové fotky letadel, které mají na sobě imatrikulaci, nebo výsostné znaky ačkoli na sobě nikdy nic takového neměly. Anebo naopak existují fotky letounů, kde "kvalitní" fotka napovídá, že vypadalo jako "nevěsta" a přesto je umně retušovaná a vše, co na éru bylo namalované je prostě fuč.!). Takže zpět ke konstrukci..takový malý důkaz nám opět předloží sám Fokker. Na horní fotce z lámacích zkoušek by se mohlo zdát, že je kostra světlá. Zvláště na nějaké horší reprodukci. Ale na druhé už je vidět, že je ta kostra natřená tmavou barvou.. Barva byla hodně lesklá, to je poznat i z dochovaných dílů, kdy ten lesk v podstatě zachovává. Když na ní pak blikne suříkový blesk, tak jsem přesvědčen o tom, že prostě bude na fotce svítit, jak skleněná.. :-k Ale to je jen můj názor, který jsem dal k zamyšlení.. [-o< Kostra z lámacích zkoušek je úplně nová a neošoupaná..! A přesto, kdyby někdo chtěl, tak jí prohlásí za kostru z vrakoviště..protože tak na fotkách vypadá.. :wink: Njn..lesky jsou sviňáci... :-D
Přílohy
Fokker V-4,V-5_det01.jpg
Fokker V-4,V-5_det03.jpg
Fokker E-III_a(nemecko)-(No196-16)-a02.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 14 lis 2012, 15:25

Právě tyhle fotky mne přesvětčuji že mám ,možná pravdu.Jestli mne zrak neklame tak ta trupková konstrukce je ještě neošetřená barvou,proč taky na lámací zkoušky.A má přesně ten odstín který mají právě ty odřeniny :-D
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 14 lis 2012, 20:13

..proč by to natíral..? No protože to je svařovaný. Kdyby to nechal bejt, tak to za chvíli zrezne. A protože se svými konstrukcemi rád chlubil, měl těch trupů (ale i křídel a OP) v zásobě víc. Lámací zkoušky prováděl velmi důmyslně. Nejen takto na přetížení, ale i na krut. Některé zkoušky byly úplně zbytečné..(například výdrž kormidel na tah..!!) Podle fotek zbíral i zajaté spojenecké letouny, které podroboval také důkladným testům. Výsledky pak řádně "prodával"..! Jednak to vypovídá trochu o tom, že si takto hodně hladil své ego..(prostě se dmul pýchou, když mu všechno klapalo.) Na druhou stranu to svědčí o tom, že se jeho konstruktérům a dělníkům v továrně dařilo tvořit a vyrábět opravdu pevná letadla. V podstatě se nebál hrábnout do skladu a vzít jakoukoli kostru pro lámací prezentaci. Těch fotek je víc a kostry natřené jsou. Tohle vlákno je ale o stavbě kitu a ne o zbírce fotek.. Kromě toho jsem jen nadhodil úvahu o tom, že některé indície naznačují, že kostry těchto Fokkerů byly tmavé. Netvdím to jako tutovku. Jen se k tomu sám přikláním.. :grin: Ale o průhledném "celonovém" E.III si myslím, že měl kostru světle modrou.. :-D
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 14 lis 2012, 20:22

Když už tedy diskutujeme tak jo. Myslím si že zrovna ty dvě konstrukce z pevnostních zkoušek co jsi dal do příspěvku natřené nejsou. Myslím si to proto že je na těch trubkách v okolí sváru vidět změněný odstín, což je přesně to co udělá trubka při svařování. Ale jinak výborná diskuse ne? Každý si stojíme za svým názorem a zdůvodňujeme ho poměrně pevnými argumenty. Největší legrace by byla kdyby se potvrdilo že obojí je možné. :grin:
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 14 lis 2012, 20:37

Libore pěkný, hlavně v zápalu boje nezapomeň stavět. :D
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 14 lis 2012, 20:50

Neboj, stavím ale zrovna mi schne barva :grin: . Tohle je poslední ode mě doufám poslední k tématu barvy kokpitu.
Přílohy
7585174138_37fcac51fa_o.jpg
7585172636_135a638d7f_o.jpg
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 16 lis 2012, 22:37

Kluci, podle mě je to úplně zbytečné. Vypadá to takhle, ale jak psal Zdesko: "Může to být úplně jinak..." Při tom nedostatku podkladů a různé interpretace skoro 100 let starých fotografií... Ten model vypadá fantasticky, blahopřeju. =D> =D> =D> =D> Docela mě zarazilo to přesazení forem. Skutečně to vypadá, že Wingnutům stříkají stavebnice dvě různé firmy. Jedna to umí a odstříkává perfektně a druhá... to moc neumí.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 18 lis 2012, 13:52

Tak jsem zasvětil víkend dělání leštěného plechu. Nakonec z toho vylezlo tohle. :P Je to céčkovými Gunze a zaleštěno hadříkem. Zkušebně jsem to i složil do trupu jestli bude vůbec něco vidět. :grin:
Přílohy
P1080615.JPG
P1080617.JPG
P1080618.JPG
P1080614.JPG
P1080613.JPG
P1080612.JPG
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 18 lis 2012, 14:22

Tak ten povrch na kovových částech interiéru je naprosto perfektní. Ja to vždy maloval tužkou, ale toto je opravdu supr =D>. Bude k tomu i nějaký návod ? Jak na Fokkerovy plechy ?
Pozor tento povrch měla i schránka na náboje a na ní umístěný držák na mapu.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 18 lis 2012, 14:36

Tak návod se dá zpracovat. A o té schránce vím, i když jsem viděl i fotky nezaleštěné.
Hellboy

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby