Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 Pfalz D.XII, Wingnut Wings

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 Pfalz D.XII, Wingnut Wings

Příspěvekod Sláva Vaňous » 18 pro 2011, 18:06

Tak se mi před vánoci trochu zklidnila silně adrenalinová a časově zcela vyčerpávající akce v práci. Posbíral jsem trochu sil, času a pustil jsem se do modelařiny.
Procházel jsem si nashromážděné podklady a vybíral kamufláž. Nemám rád bezejmenné stroje, ke kterým nelze přiřadit pilota. Jsou takové "mrtvé". U Pfalu XII se to bohužel týká většiny strojů. Poměrně hodně dobrý je Profil v HPM, ročník 2000, od P. Cenkera, ze kterého jsem nakonec čerpal (viz fotky v příloze). Pro ztvárnění jsem si zde vybral stroj 1504/18 se kterým se fotil pilot Rudolf Nebel. Jedná se o stroj ve standardním šedém zabarvení. Oproti kamuflovaným strojům alespoň lépe vynikne tvar trupu.
Přílohy
kop pfalz 1.jpg
Kop pfalz D-XII 3.jpg
Kop Pfalz D-XII 2.jpg
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 22 pro 2011, 19:55

Dokončil jsem přípravu pro nástřik trupu, trup je v surfaceru. Dále jsem doplnil jeden podstatný detail. Jedná se lištu, která zakrývá a zpevňuje spoj skořepinového potahu trupu na hřbetu a spodní straně trupu.
Přílohy
lišta zhora 1.jpg
lišta zespod.jpg
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 22 pro 2011, 21:02

Surfacer aneb klid před bouří.

Lištu jsi nejspíše lepil vteřinovým lepidlem?

Obtisky na tento stroj se zřejmě neprodávají? (Mně se nejvíce líbí Belgičan, kterého mají v nabídce Pheon Models.)
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 22 pro 2011, 21:51

Moc hezky udělané, ale obávám se, že to byl spíš nějaký plátěný tkaloun, na fotkách nic moc vidět není :( .

pf.jpg

P1000875.jpg

P1000845.jpg

pfalz-d-xii-06.jpg

Jinak dobré walkaroundy najdeš zde...
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 22 pro 2011, 22:07

Jan_K píše:Moc hezky udělané, ale obávám se, že to byl spíš nějaký plátěný tkaloun, na fotkách nic moc vidět není :( .

Jednalo se o tenkou lištu nebo pásek překližky. Na modelu ten pásek byl naznačen na hřbetu a části spodku trupu, ale při začišťování jsem ho zčásti odstranil. To se jim stalo i při repasi toho dochovaného stroje. V pohledu na spodek trupu je stále trochu zřetelný. Jinak na modelu je zvýrazněn páskem z obtisku, takže se bude projevovat velmi jemně. Jediné co uvažuji, jestli v oblasti baldachýnu ho odbrousit doztracena.
Přílohy
lk_phalzd12_1.jpg
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 23 pro 2011, 01:13

Sláva Vaňous píše:
Jan_K píše:Moc hezky udělané, ale obávám se, že to byl spíš nějaký plátěný tkaloun, na fotkách nic moc vidět není :( .

Jednalo se o tenkou lištu nebo pásek překližky. Na modelu ten pásek byl naznačen na hřbetu a části spodku trupu, ale při začišťování jsem ho zčásti odstranil. To se jim stalo i při repasi toho dochovaného stroje. V pohledu na spodek trupu je stále trochu zřetelný. Jinak na modelu je zvýrazněn páskem z obtisku, takže se bude projevovat velmi jemně. Jediné co uvažuji, jestli v oblasti baldachýnu ho odbrousit doztracena.

Z pevnostního hlediska nebylo potřeba trup vyztužovat další latí, neboť jednotlivé poloviny trupu
byly přilepeny a přiklepnuty hřebíčky k liště uvnitř trupu, pakliže tam proužek dýhy nebo překližky byl,
sloužil jen jako začištění a byl zřejmě finálně potažen plátnem.

Pfalz_DXII24.jpg

Pfalz_DXII27.jpg

Na restaurovaných strojích na fotografiích z walkaroundů na http://www.wwi-models.org/Photos/Ger/Pfal_DXII/index.html
a i jinde po webu jsem výraznou lištu rovněž nenašel, nějak se mi nechce věřit, že by restaurátoři strojů
v Le Bourget, Champlinu a Canbeře udělali stejnou chybu. I když vyloučit to samořejmě nemohu.
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 28 pro 2011, 02:01

Sláva Vaňous píše:

..Slávo, to co tam vidíš, není lišta, ale je to tak trochu efekt kindervajíčka.. Obě poloviny se vyráběly na kopytech z proužků dýhy a plátna. Na to přišla další vrstva dýhy a plátna a když to pak všechno uschlo, tak to přitloukli na lehkou kostru. Protože šlo o ruční práci, tak výsledná tloušťka té sendvičových skořepin nebyla prostě na milimetr stejná. No, a protože dělící roviny obou skořepin byly na břiše a hřbetě, tak se pak musel ten "dračí hřbet" (a břicho), které se zde objevily, trochu zušlechtit. Takže se to prostě zabrousilo do roviny. A z technologického hlediska je dost pravděpodobné, že po zabroušení se tato "mezera" prostě přelepila pruhem plátna. Podle fotek se zdá, že to byl pruh stejně široký, jako porty na žebrech křídla, nebo jen o malinko širší. Předpokládám, že vycházíš z výkresů Pana Bradáče, který na tato místa nakreslil něco, co se dá vykládat jako lišta. Ale podle mě ta dvojlinka představuje jen tu broušenou rovinu, která je prostě na dochovaném letounu vidět. Bohužel z hlediska "technického kreslení" na výkres tato dvoulinka nepatří. A to proto, že za naprosto ideálních podmínek a při stoprocentní pracovní preciznosti dělníků ve výrobě, by tam nebylo patrné vůbec nic. Podle stejné filozofie nakreslení oné dvojlinky by se tedy na výkresu měly objevit i vystupující přepážky vnitřní konstrukce, protože i ty se na onom muzeálním exponátu protlačují dýhovým potahem na povrch.. Z hlediska technického kreslení by tedy každý dělník tuto dvojlinku "přečetl" jako lištu. Ale ta tam nebyla, tekže správně tam ta dvojlinka prostě nepatří..i když je nám jasné, co tím autor výkresu myslel. Mimochodem..tyhle výkresy Pfalze (a nejenom jeho, ale i dalších, které Pan Bradáč kreslil) patří k tomu nejlepšímu, co je k mání.. =D> =D>
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 29 pro 2011, 16:40

Už jsem pomocí vody ten obtisk, který měl udělat to přepáskování, odmočil. Udělal jsem jenom takovou optickou finku pomocí preschadingu, aby se to trochu prokreslilo, jako na dochovaných exemplářích. Musím to nafotit a dám to na web.
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 29 pro 2011, 22:52

..nás napínáš. :D
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 31 pro 2011, 18:19

Tak přidávám pár dalších fotek.
Trup je ve výchozím nástřiku, připravený na aplikaci obtisků. Bádal jsem nad odstínem hliníkového Pfalzího nátěru trupu. nechtěl jsem aby nátěr nyl "stříbřenkový" a tak jsem se nakonec dolaboroval do odstínu, který bych nazval šedou metalízou. Jedolitost je rozbita už na této úrovni, kdy jsem zvýreznil tahy při natírání.
Horní křídlo a křidélka jsou potáhnuty lozengovými obtisky. Obtisky velmi dobře rozměrově sedí. Porty na obtisku dokonale lícují jejich protějšky na výlisku. Kvalita je vynikající a rekce na Gunzí vodičky též. Obtisy dokonaje okopírovaly veškeré šití i kování!
Bohužel barevnost Wingnutího provedení lozengu se neshoduje s mojí představou. Obtisk pro svrchní stranu křídel má moc syté a tvavé barvy. Dokonce jsou i odstíny trochu jinde, než bych si představoval. Doufám, že pomocí barevných filtů ho posunu do patřičných mezí. Lozenge na spodní straně křídel se mi naopak líbí.
Přílohy
trup 3.jpg
trup 4.jpg
Lozenge 1.jpg
lozenge 2.jpg
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 08 led 2012, 11:46

Stavba běží dái. Olejovými barvami jsem namaloval a vystínoval kožený lem. Co se týká stínování, zkouším na tomto modelu i stínování trupu. Dělám ho v první fázi jemné. Snažím se aplikovat poznatky získané při malovíní figurek na letadla. Jsem zvědavý, jak dopadne celek s figurkama. Ve výsledku to bude malá vinětka - u letadla bude mechanik pomáhat pilotovi s oblékáním do letecké kombinézy.
Spodní křídlo dostalo lozengový potah. Všechny uddělené ovládací prvky jsem opatřil čepy z měděných drátků a spasoval je s křídlem a trupem. Jinak obtisky poměrně dobře okopírovaly porty s názorněným šitím. Jedná se o šev ve tvaru opakujícího se Z.
Nyní opět zamaskuji trup a pohraju si s křídly, abych jim vdechl nádech plátna a zbavil je nepříjemného vzhledu obtisku.
Přílohy
trip 2.jpg
trup 2.jpg
trup 5.jpg
lozenge1.jpg
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr marek » 08 led 2012, 13:26

Slavo, moc pekne, ciste, precizni =D>
posledni dokoncene: P-39 Aircobra, Eduard, 1/48
Avia BH-11 Směr1/48
Fairey Swordfish Tamiya 1/48
na stole: Hansa - Brandenburg W.29 WNW 1/32
Instagram Marek Models
petr marek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 08 led 2012, 14:05

Petře moc díky. Od Tebe pochvala potěší dvojnásob.
Dlouho jsem dvaatřicetinám odolával, ale tenhle model mě naprosto dostal. Už jsem si objednal Albatros a další Wingnutí stavebnici mám doma na nafocení.
Co ty a Albatros? Už jsem dopředu natěšený na výsledek.
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kajda64 » 08 led 2012, 14:12

O stavebnicích téhle firmy čtu jen superlativy a tvoje stavba je úžas sám =D> =D> =D>
Moje modely :bad:
Karel Švejda - věčný patlal ...
http://mojetechnika.blogspot.cz/
kajda64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 08 led 2012, 14:19

Krásná práce =D> =D> =D>
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

PředchozíDalší

Odeslat odpověď