Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 Nieuport -17 ProfiPACK Eduard

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 Nieuport -17 ProfiPACK Eduard

Příspěvekod zdesko » 26 lis 2010, 14:14

Stancek píše:Jo, a všimněte si toho velkého budíku na pravé straně "bortu"..mělo ho takhle umístěný více letounů esc.Lafayette..(snad to byl otáčkoměr..

Není to jenom zrcátko ?

Zrcátko má ten letoun ve výřezu horního křídla..tenhle budík měl mimo Havilandova stroje i letoun N1850 (nebo to může být i N1950) Dudley Hilla, měl ho i Lufbery na stroji N1844..(na jeho stroji je to ale špatně vidět a vypadá to, že ten jeho "budík" byl od jiného výrobce..(letadla odshora..: Hill, Lufbery a 2x Haviland)
Přílohy
Nie 17 C-1_escadrille N124-LaFayette-(Dudley Hill-N1850)-a03(or N1950).jpg
Nie 17 C-1_escadrille N124-LaFayette-(N1844)-Raoul Lufbery-a02.jpg
Nie 17 C-1_escadrille N124-LaFayette-(W,B, Haviland-N1887)-a03.jpg
Nie 17 C-1_escadrille N124-LaFayette-(W,B, Haviland-N1887)-a03a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 26 lis 2010, 14:26

...tohle je trochu OT, ale ten "budík" měli někteří piloti už na Nieuportech 11..například zde Luftberyho sdtroj N1256..na obou fotkách je vidět zpětné zrcátko i ten budík hezky pod sebou..(na horním snímku stojí u Luftberyho stroje Hill a na dolním už je v kokpitu Lufbery osobně)..No a uplně dole je ještě Jedenáctka Victora Chapmana (N1148), který má také budíky nestandartní..nebo nadstandartní..chcete-li..
Přílohy
Nie 11C-1_Escadrille N124-(N1256-Raoul Lufbery)-(zde pilot Dudley Hill)-a01.jpg
Nie 11C-1_Escadrille N124-(N1256-Raoul Lufbery)-a02.jpg
Nie 11C-1_Escadrille N124-(N1148-Victor Chapman)-a02.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stancek » 29 lis 2010, 09:19

Jsem špatně pochopil který budík myslíš. Na troubu se musí polopatě. Nyní i já jsem v obraze. Dííík.
Stancek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 30 lis 2010, 11:22

Díky Zdesko za upřesnění ohledně toho křídla. Náprava bude velmi jednoduchá. Stavebnice obsahuje oba typy křídel takže stačí vzít to plné a podle fotky doplnit pouze ten obdélníčkový výřez. Další na řadu přišel základ pro patinu, přilepení motoru, krytu, větrného štítku a kulometu. Kulomet je pěknej akorát se trošku pere štítek s pákou pro natahování kulometu. Jelikož je z leptu tak se dá v klidu poladit. Větrný stítek je dost tlustej a zasloužil by nahradit taky leptem, ale ve stavebnici není proto bude nejlepší ho vytvarovat podle plastovýho z Al plechu.
Přílohy
patinaI.JPG
patina.JPG
motor krytI.JPG
motor kryt.JPG
stitek.JPG
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 30 lis 2010, 18:24

..Timi takovou malou poznámku k příslušenství kolem kulometu..(trochu moje chyba, že jsem si toho nevšiml, když byl model ještě v půlkách.. :( ) Na poslední fotce sice moc vidět ten levý "kanálek" není, ale i tak tam tuším "nějaké náboje"... :-k Hmm, tak to by mělo nebejt... :wink: Jde o to, že Vickers na Nieuportech byl ještě krmený plátěným nábojovým pásem. Ten vstupoval do zbraně zprava..zbraň využila efektivně střelivo..prázdnou hilznu plivla pod sebe..(zde máš správně umístěný kanálek, kterými ty prázdné nábojnice vypadávaly pod letoun)...no, a zbyl už jen plátěný řemen se splasklýma futrálkama na nábojnice a ten vylezl ze zbraně na její levé straně. Tenhle plátěný řemen se ale neskládal do bedýnky, jak máš naznačeno na modelu, ale navíjel se na buben, nebo lépe cívku. Ta byla umístěná mezi příhradou trupu a vnějším překližkovým potahem. Proto mají Nieuporty levou stranu vyboulenější, než pravou..je tam ten buben. Buben měl uprostřed natahovací péro, jako třeba budík, nebo autíčka na klíček a tak se musel při vyzbrojení letounu "natáhnout". Nábojový pás měl poměrně dlouhý "náběh"..(úvodní část bez munice)..ten se protáhl polouzavřenou kolejničkou na levé straně zbraně..ta se po vstupu do trupu překroutila jakoby o 90stupňů a přivedla ten řemen k cívce. Cívka pak díky tomu péru ten nábojový pás na sebe navíjela. Otázkou zůstává z čeho Vickers vlastně ty náboje u Nieuportů tahal. Podle mých pramenů to u Nieuporta bylo z nábojové schránky..(tedy to bys měl mít na modelu dobře)..ale na Spadech VII, které z počátku měly ještě toto archaické zařízení se pás do zbraně odvíjel z jiné cívky, která byla v letounu umístěna kolmo k ose letounu. Navíjecí buben byl u Spadů pak podél levého boku za sedačkou pilota..(myslím, že v Triádě je to docela hezky nakreslený). Snad tedy celé to zařízení na Nieuportech bude alespoň drobet vidět z toho, co jsem kdysi kreslil...( :-D )..bohužel jsem obrázky před časem komprimoval a znova se mi to skenovat nechce... :| Pak mě ještě napadla jedna věc.. :-k Model je "čtvrtka"..tak si možná zasloužil místo "důlků" na táhla k pohonu křidélek udělat v trupu ty charakteristické ledvinovité otvory, skrz které procházely... :-k Jinak je model hezoučkej..! =D> =D>
Přílohy
Nie 17 C-1_v3a-zdesko.jpg
Nie 17 C-1_v3a-zdesko.jpg (22.96 KiB) Zobrazeno 1972 krát
Nie 17 C-1_naboje.jpg
Nie 17 C-1_naboje.jpg (13.23 KiB) Zobrazeno 1971 krát
Nie 17 C-1_rus-certik,kachna-a01.jpg
Nie 17 C-1_rus-certik,kachna-a01.jpg (23.96 KiB) Zobrazeno 1969 krát
Nie 17 C-1_ital-(probably)-a01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 01 pro 2010, 10:46

Zdeňku díky za vysvětlení, díry pro táhla ovládání křidýlek by bylo určitě dobré udělat, ale model stavim bez úprav. Jinak na ty poslední fotce se mi líbí ro zašpinění od oleje. Dalším postupem bylo přilepení podvozku, horního křídla a doladění patiny. S těmito operacemi nebyly žádné problémy.
Přílohy
podvozek.JPG
hk.JPG
hkI.JPG
hkII.JPG
HKIII.JPG
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 pro 2010, 15:36

..ty už máš hotový dávno i dráty..že, jo..? :grin: Jen nám fotky dodáš až zejtra..? :grin: Ale je to hezkej modýlek..! ;-I
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 03 pro 2010, 17:54

Zdeňku já měl prakticky skoro hotovo už když sem začal dávat fotky do stavby. Dával jsem je postupně aby se právě objevily chybky modelu (no spís aby si je odhalil ty :-D ). Takže fotečky hotovýho Nieuporta zde: viewtopic.php?f=303&t=51129
Přílohy
1.JPG
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 09 pro 2010, 10:32

Timi i když je to rychlostavba..(a povedená..! =D> =D> ), nechceš vzít ještě štětešek "jednovlásek" a máznout na tohle místo alespoň barvou náznak kování..? Takhle to vypadá trochu "špalknoidně".. :-k Ten konstrukční uzel je stejný s jedenáctkou a tak "kovy" jsou stejný..
Přílohy
hkII.JPG
Nie 11C-1_det02.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hudlaiz » 22 pro 2010, 08:25

Nedavno jsem se zrovna pustil do stavby a jsem z toho dost smutnej. Dily na sebe pasujou spatne, kazdi dil se musi prebrousit, protoze ty hrany jsou hrozny. A to nemluvim o tech lochnach, ktery se po slozeni objevi na hodne mistech. Jen se chci zeptat. Jak se u podobnych modelu resi celopolep? Mam na mysli smerovku. Je tu polep na celou plochu, ale obtisk je po celym obvodu asi o 1mm vetsi. Takze nevim, jestli je to schvalne, aby se ten presah dal pouzit i na hrany nebo je to chyba. Protoze orezavat to nebude uplne idealni. Diky.
Hudlaiz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 22 pro 2010, 09:58

Já problémy se stavbou neměl žádný. jediný místo kde bylo potřeba tmelit byli na spodku trupu, ale nebylo to nic hroznýho viz fotka. Ten přesah je kuli tomu, aby se dal obtisk ohnout přes hranu, kde SOP byla samozřejmě taky potažená.
Přílohy
trkrt.JPG
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hudlaiz » 23 pro 2010, 12:31

Tak to sem asi velka lamka. Ten obtisk smerovky mi prelozit ani nejde. Sotva to drzi na ty velky plose. O snaze nejak to prichytit na ty hrany ani nemluvim. Neexistuje nejaky lepidlo jinej zpusob, jak ten obtisk nalepit tak, aby to drzelo? Nejlepsi by to bylo asi nabarvit, ze? Ty si to nalepoval? Diky.
Hudlaiz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 23 pro 2010, 18:45

Používáš obtiskové vodičky?
Jiný způsob existuje: směrovku nastříkat a vystřihnout ten prostřední bílej kousek s písmenama a nalepit ho tam sólo.
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hudlaiz » 26 pro 2010, 18:45

Bohuzel. Letadla sem lepil asi tak pred 15ti lety a o obtiskovych vodickach sem tehdy ani neslysel :) Takze je to pro me novinka. Kazdopadne diky za tip.
Hudlaiz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 26 pro 2010, 19:00

..jestli jsi "stará struktura" jako já.. :grin: ..tak stejnou práci udělá i naředěný herkules... :-D
zdesko

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby