..lidičky ještě tu nebyla zmíňka o Nie11C-1,které sloužily až do r.1918( ) u RNAS.. Tady si tuším užily raket taky až-až..!! Letouny měli původní francouzké znaky i seriové číslo..na bok však přibyla anglická kokarda a anglické evidenční číslo..v tomto případě je i na SOP..!
No zdesko, obdivuji tvé znalosti a archív. Já teda do nieuportů tak nevidím, a i když mi jde hlavně o toho itala, jsem rád, že si trochu rozšířím obzor. Ohledně toho foxtrotu jsem vycházel ze stavebnice od eduardu, kde je uveden jako 16. Ale ono rozlišit 11 od 16 je asi dost problém, pochopil jsem, že šlo hlavně o motor a pak už jen nějaké drobnosti. Nechci to tu rozpitvávat, neboť se to probíralo tady: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=49&t=16343
A teď k jádru věci: 1. Bude to ten, co je na obrázku. Jestli je to fikce nebo ne, to nevím. Určitě se ale 11 vyráběly s trikolorou na krytu motoru a ten pruh na trupu se mi prostě líbí. 2. Pruh na trupu bude jen z boků a shora, spodek zůstane v barvě plátna. 3. Neponese rakety, ale jen kulomet. 4. Boky kabiny v barvě plátna, rámování tmavé dřevo, dráty buď černá nebo gunmetal, podlaha světlejší dřevo, nádrž hliník, což v podstatě odpovídá návodu. 5. Sedadlo dřevěné, asi světlejší, ale nevím co s polstrováním, moc se mi to z plechu nelíbí. Nicméně to má čas, sedačku a knipl doplním až nakonec, otvorem projde. Takže pokud máte někdo nějaké foto toho polštářku pod zadek (pokud tam byl), sem s ním. 6. Lemování bude černé nebo tmavě hnědé (?), bude na křídlech, trupu a výškovce, směrovka bude bez lemu pouze v trikolóře. 7. Sériové číslo nebude, pokud se objeví nějaká dokumentace, může se vždycky doplnit. 8. Kulomet na křídle bude uchycen na nožce, ale nevím, jaký použít "stojan" na hlaveň. V leptech je jedna do oblouku a jedna hranatá. Takže tady zase prosím o radu.
Takže pokud máte ještě nějaké připomínky, neváhejte, jinak bude pozdě. Zatím mám nabarvený vnitřek a chystám se na kompletaci. Taky jsem vyvrtal všechny otvory pro lanka do trupu a nalepil drátěná očka do křídel. Fotky dodám později (víkend - jsem v práci). Zatím to stejně nestojí zato.
PS: a ohledně těch německých 11, těch jiných průvlaků lanek jsem si všiml, ale nenapadlo mě, že je to jiné éro. No prostě se v tom nevyznám
Přílohy
Tak který mám použít? A ne že řeknete ten druhý, sotva to přilepím !
..no na tom barevném FOX-TROTu je číslo letounu "N 1407"..zatímco na fotce písmenko "N" chybí a číslo vypadá,že je "N 1457"...kromě toho baldachýnové vzpěry byly kovové..ne dřevěné,jak je zde naznačeno..! ..a co se týká jakž-takž rozeznávání Nie11/Nie16,tak je to právě v motoru.. Jedenáctky poháněly Motory LeRhone o výkonu 80k (teda ne 100k,jak jsem psal výš..) a ty se poznají tak,že mají zvedací tyčku na ventily vepředu před válcem. Také sací potrubí je svedeno před válec...Zatímco Nie16 byly poháněné motory LeRhone o výkonu 110k..a tyto motory měly zvedací ventilovou tyčku za válcem motoru..a také sací potrubí bylo svedené za válec..!
Tak jsem se vrátil z víkendového flámu (fuj) a dávám sem nějaké fotky. Jelikož jsem furt v práci, moc toho není. V této chvíli jsem již kousek dál, mám zavřený trup a přilepeno spodní křídlo. Bohužel po první vrstvě surfu mi trup nahoře praskl a tak jsem musel surf obrousit a zalít to lepidlem, což mě dost zdrželo a nas.. nepotěšilo. Teď mě čeká kolotoč se surfem znova. Motor už mám taky téměř hotový a ještě jsem nabarvil kolečka. Taky jsem se rozhodl, že to nebudu tak žrát a zaměřím se spíš na konečnou povrchovou úpravu, protože bych chtěl ročně postavit nejméně 5 kousků, což mi vzhledem k zásobám vydrží asi na deset let (6x HD1, 3x Ni-17, 1x Ni16, 2x Ni-21, M5, 2x Spad VII, 2x Dr1, CII, 2x Velbloud...).
Přílohy
Tenhle norský hízenkář (vlevo) bohužel Nieuportům moc nerozuměl
A tohle bylo 50 litrů guláše, v této chvíli tak 20.
Přestože jsem se v trupu pokusil o předstínování, stejně to nakonec nebude vidět a na té fotce už vůbec ne
I dřevo vypadá ve skutčnosti dřevěneji, ale nějak mi to na fotce splývá v jeden odstín
Na kolečka jsem použil střední šedou a uprostřed vyvrtal v trubce díru
..jestli to má být trubka sání k motoru,tak ta patří sem..! Mělo by to být odvrtané a trubka sání pak prochází skrz ten otvor..(to samé i na druhé straně..)..!!
Tak teda jo. Tu vzpěru tam nemám, ale stejně je tam prd vidět. Nicméně jsem tak hrozně pracovně vytížen, že nemám ani čas chodit na fórum, natož modelařit. Snad to tento týden bude trochu lepší a bude pršet. V tom případě totiž nebudu muset na střechu a vrhnu se na nieuporta.
Ondrej, máš to pekné, tak si to neškrab . Niektorí nemajú tie miesta ani vymaľované a súčiastky natierajú len zo strany, skade na ne vidieť . A s časom sme na tom rovnako, aj ja som musel zabrzdiť .
Po hooooodně dlouhé době a krátké dovolené jsem trochu pokročil. Mezitím mi doma přistály obtisky od Stana na Hanriota (dík) a několik dalších chmelnic. Už mě to chytlo dříve, ale teď asi fakt pořádně. No prostě jsem už tak závislý, že jsem omezil své zájmy téměř jen na chmelnice a snad ještě civilní helikoptéry 1/72, takže vše ostatní prodávám na aukru . A taky jsem sehnal dnes už nevyráběné stavebnice Albatrose D.V a Pfalze D.III od edíků a taky LLoyda od Special hobby. Sice to nejsou taliáni, ale kdo má ty Nieuporty a Hanrioty dělat pořád dokola A teď ke stavbě. Trup jsem slepil, zabrousil, nasurfoval, vyleštil, pak mi prasknul, takže všechno znova dokola a na fotkách je stav po posledním surfu. Rozhodl jsem se nejdříve nastříkat zelenou a červenou a pak až plátno. Taky jsem si užil se směrovkou a krytem motoru, protože ta bílá moc nekryje šedý surf a tak jsem to nakonec celé odbarvil a stříknul bílým surfem. Malému bratranci jsem ukradl takové malé svěráčky z nějaké hračky a dělá se s nimi parádně. No a konečně jsem došel ke konečnému zbarvení, které je na první fotce. Překvapila mě lemovaná směrovka, ale aspoň to bude zajímavější...
A tady stav po nástřiku plátnem a taky pokus o dřevěnou vrtuli (to jsem se natrápil). Odstíny neberte vážně, je to večer s bleskem. Bude následovat zvýraznění portů a nějaké ušpinění, a samozřejmě asi tmavě hnědé lemování. Pak lak, obtisky.....