Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

RAF B.E.2c (Roden 1:48)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: RAF B.E.2c (Roden 1:48)

Příspěvekod HomerII » 07 srp 2016, 21:56

Ahoj :) .
Nijak jsem nechtěl s tebou polemizovat .
Jen mne zaujalo , jak je použití dvou různých kamuflážních barev na křídlech , dokladováno v knížce fotkou stroje , který je pravděpodobně kamuflován pouze jednou barvou :-k .
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 08 srp 2016, 07:58

Ok, chápu, nejsem bohužel odborník na staré fotografie jako ty, abych to dokázal takhle brilantně vyčíst. Takže zase zalézám do své díry a nechávám to vám odborníkům......
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 08 srp 2016, 09:52

Ahoj :) .
Omlouvám se , nechtěl jsem tě urazit :( , jen jsem mněl chuť trochu poplkat , nad fotkama těch naších krasavců .
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 10 srp 2016, 10:35

Ufff, pánové, neulehčili jste mi ten modelářský život (myšleno v dobrém, nerad bych se někoho dotkl)... Když se totiž podívám na fotky, co sem dal Hellboy, tak se přikláním k názoru HomeraII... ale když se podívám např. na tuto fotku:
BE019.jpg
BE019.jpg (8.14 KiB) Zobrazeno 5090 krát

tak tam plátno nevidím... I obrátil jsem se i na Marka Mincbergra, zda by mi neporadil. S omluvou, že se nepovažuje za odborníka, tím více na Britské letectvo mi napsal mimo jiné toto (cituji):
4) Spodní křídlo - já tam tedy vidím barvy tři. Základní a světlá pole lemovaná tmavou. Šedou pozemní techniky bych nevolil. V té době ještě nebyla kamufláž RFC nijak standardizována. I PC barvy se teprve zaváděly (vyloženě na přelomu 15/16, ze kdy je tahle fotka). Měl-li bych si vybrat, asi by základ tvořila PC10. Lemování něčím tmavším. Čímkoliv. A světlá by byla buď CDL (!) nebo "tajemná" PC8. Nicméně zemitě hnědá se bude díky červené jevit jako relativně tmavší, možná bych s ní udělal to lemování.
5) Horní křídlo - těžko soudit, já bych volil jednolitou PC10 (stejně jako všechny křidélka).
A teď babo raď. A teď si dovolím ještě jednu otázku z jiného soudku... Výsostné znaky na spodních plochách křídel z té doby. Našel jsem ještě jednu fotku stroje od stejné jednotky:
BE020.jpg

a ten má, stejně, jako ten můj stroj, Britskou vlaječku na směrovce, ale navíc i na spodních plochách dolního křídla... Bylo to nějak předepsáno či se jednalo o nějaké specifikum ?
Na závěr si ještě dovolím přidat jedno skupinové foto u tohoto stroje:
BE021.jpg

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 10 srp 2016, 17:29

Budeš se muset rozhodnou sám , dneska to už nikdo s jistotou nezjistí.
Já dávám opakovaně hlas pro - plátno a kamuflážní pole v barvě :?: + ty vlaječky na spodním křídle , je to jen můj osobní neodbornej názor , ale takhle nějak bych tu potvůrku namaloval :paint:
Nemůžu se dočkat pokračování , nějaké nové foto :P ?
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 11 srp 2016, 13:29

Tak nějaké nové foto... Vytmeleno, vybroušeno, přeleštěno snad desetkrát a přitom jsem se vyjadřoval jako havíř... Nevím, z čeho u Rodenu lisují modely, ale u mne to byl děs a hrůza... chvílemi jsem měl dojem, jako by mi plast měkl i v rukách a při broušení se mi na některých místech vytvářely takové drobné kuličky plastu, po kterých zůstávaly drobné rýhy či spíš propadlinky... Ale je to za mnou a tak teď bude následovat lepení nového šněrování od Eduardu.
Přílohy
BE025.JPG
BE024.JPG
BE023.JPG
BE022.JPG
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 16 srp 2016, 15:31

Jedna informační fotka o postupu... na model dolepeno "šněrování" od Eduardu, z plastikové tyčinky a tmelu udělány "kožené" lemy kolem prostoru pilota a pozorovatele... Takže pokud se bude dařit, tak o víkendu půjde model do základovky...
Přílohy
BE026.JPG
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 16 srp 2016, 19:19

Vypadá to hodně dobře :cool: , už se těším na kabátek :P
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 26 srp 2016, 16:32

Tak trup už dostal kabátek a první lak, teď přijdou na řadu obtisky, nějaká ta patina křídami a vodovkami a opět nějaký ten lak:
Přílohy
BE028.JPG
BE027.JPG
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 27 srp 2016, 22:11

Ahoj :)
Bude to parádní kabátek :-D . Plátěnej potah vypadá jako živej :-)˜ , dřevo možná trochu zjemnit :-k , opakuju možná , takhle z fotky těžko soudit.
Bude to parádní stroj ,těším se na další foto :P .
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 30 srp 2016, 12:14

Díky za podporu... u modelů takovýchto "kvalit" je podpora velice potřebná... K tomu dřevu, při natírání "dřeva" jsem vycházel více méně z těchto snímků...a domnívám se, že jsem odstín docela trefil:
BE029.jpg

BE030.jpg

BE031.jpg
BE031.jpg (29.99 KiB) Zobrazeno 4664 krát

Musím ale uznat, že na "kvalitě" mých fotek se zcela výrazně podepisuje mé fotografické "umění"... Už jsem vícekrát uháněl mého syna, aby mi něco nafotil, ale to bych se spíš dočkal božího smilování než synovy iniciativy :)
Jinak obtisky jsou na svém místě, trochu více jsem vystínoval plátno, vše zalakoval... a jde se na motor:
BE032.jpg

BE033.jpg

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 05 zář 2016, 20:52

Zatímco si hraji s motorem, tak zároveň tápám po nejpravděpodobnějším nátěru spodních křídel... a začal jsem se přiklánět, že spodní křídla měla křidélka v barvě plátna a vlastní křídla byla v kombinaci zelené PC 10 a s největší pravděpodobností PC 8. Důvodem je, že v místech křídlo - trup je vidět, že barva na křídle je jiná:
BE034.jpg

A teď bych potřeboval poradit s tou PC 8... Na těchto stránkách http://www.ipmsstockholm.org/colorchart ... rts_uk.htm jsem narazil na odkaz, že PC 8 by měla vypadat takto: http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=10266 ... a tady bych potřeboval poradit, jak dalece by to mohla být pravda... Pokud ano, tak by se totiž jednalo o odstín, který Británie používala na letadlech operujících na středním východě v kombinaci se zemitě hnědou... Osobně se domnívám, že by se spíš mohlo jednat o odstín, jaký mají např. pytle na brambory (ani nevím, z čeho se vyrábějí...snad z juty)... Prostě něco takového:
BE035.jpg

Pokud mi někdo dokáže s barvou PC 8 poradit, tak budu jen a jen rád.
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Bláha » 06 zář 2016, 20:25

Tohle jsem našel v SAM 9/2016...
Přílohy
be-2-2.jpg
be-2-1.jpg
Jirka Bláha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 08 zář 2016, 17:18

Jirka Bláha píše:Tohle jsem našel v SAM 9/2016...

Díky... na něco podobného jsem při brouzdání po internetu narazil také... zelená v kombinaci s šedou barvou.... Zajímalo by mě, zda PC 8 bylo nějaké oficiální označení... s touto "tajemnou" barvou jsem se totiž setkal více méně jen na modelářských fórech... Když jsem po této barvě pátral např. zde:
BE036.jpg

tak zde o nějaké PC 8 není ani zmínky... a tak mě napadla taková "hříšná" myšlenka a to, zda se jednalo vůbec o barvu... zda se nejednalo o nějaké ošetření či impregnaci lakovaného plátna - a teď možná plácnu hloupost - já nevím, třeba fermeží... (ani nemám ponětí, co by se na to mohlo použít) - pak by mohlo dojít k tomu, že by křídlo vypadalo jako nabarvené a zároveň by byly zřetelně vidět porty, jak je to na snímcích, co tu dodal Hellboy... A navíc jsem před nějakou dobou někde narazil na zmínku, že Britové z počátku někdy používali barvy dodané Francií... Pokud by táto informace byla pravdivá, tak by to rozšířilo možnost pátrání... Ale jak jsem podotkl, je už to nějaká doba a já se nějak nemůžu dopátrat toho, kde jsem na tuto informaci narazil, abych to nějak prověřil... Každopádně do chvíle, než budu stříkat barvou křídla je ještě daleko a plno práce, tak můžu stále pátrat, zároveň jsem ale přesvědčený, že ten odstín se zas tak dalece nebude lišit od barvy plátna.
Naposledy upravil KiR dne 08 zář 2016, 17:26, celkově upraveno 1
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 08 zář 2016, 17:24

Motor zkompletován, s drobnými problémy usazen... Snad všechny drobné díly bylo potřeba udělat nové - ten Rodení plast je děs a hrůza:
BE037.JPG

BE038.JPG

Motor dostal kryt, okýnka jsem "zasklil", přilepil pár vnějších doplňků... "Táhla" na ovládání výškovek jsem se ani nenamáhal dolovat a hned je nahradil fotolepty od Extratechu, větrné štítky jsem zatím nedělal... při mé šikovnosti bych je ztratil:
BE039.JPG

KiR

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby