..zdráhám se tekové zkutečnosti uvěřit..i když ty německé zimní kamufláže znám. Ale musím se přiznat, že jsem ve svém přesvědšení hodně nahlodán.. Ten můj názor je v podstatě jen takový chtěně hystoricky rádoby opodstatněný. Ve skutečnosti jsem docela dost zvědavý a vlastně i natěšený na to, jak to bude nakonec vypadat.. ..co se týká toho získání "elvégéček" do našeho letectva, tak bohužel zatím nedisponuju se svým pap-archivem. Ale něco mi říká, že jsem četl něco o tom, že tyhle mašiny si naše letectvo jaksi vyhlídlo v přebytcích německa. Ale nešlo to legálně, tak se vymyslela finta se zbloudilými německými letci. Ale možná si to pletu s něčím úplně jiným.. Každopádně jedno LVG C.VI zcela určitě užívala pro své potřeby i firma Aero. Ale to tu mělo veskrze civilní kariéru..
No, Houmí, pokaždé, když se podívám na tvou stavbu, tak si musím utřít poslintanou klávesnici a narolovat jazyk zpět do úst. Jeď, chlape!!! Možná mě to donutí setřít prach z modelářského stolu Ale říkám - jen možná !!!
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Díky za kompliment ! Opraš stůl ,zahoď masku modeláře důchodce a přidej se k nám . I můj kocour usíná nad podklady na Siemense a připravuje se na stavbu , přidej se taky ! Těším se
Díky . Původně jsem chtěl balíčky s letáky poskládat volně po podlaze , ale pak jsem usoudil že je to blbost a připravil pro ně plátěné brašny. Když jsem je zavěšoval do trupu , tak se jedna naprosto záhadně ztratila .Budu muset udělat novou . Do trupu jsem také umístil náhradní zásobníky pro kulomet pozorovatele a pár drobností . Celé to dodatečné vybavení je jen moje představa, jak to mohlo v prostoru pozorovatele vypadat , vše mohlo být také jinak , to poctivě přiznávám .
To vypadá moc hezky. A logicky taky.. Já jsem zase našel něco, co samozřejmě všichni známe, jen nám to nějak neseplo. Teda mě ne... Včera jsem se dostal na stránku ve které se píše o leteckém pluku v Nitře. A mimo jiné, tam znovuobjevil fotku tohodle Branďáka. To "N" na jeho bocích je nápadně podobné té liteře na tomto LVG. Nitranský pluk (nebo možná nitranská setnina..? ..musel bych znova nakouknout na ty stránky), prostě ta nitranská letecká jednotka, byla několikrát přejmenovaná (možná by se dal použít i výraz "přeznačená"). Asi v ní byly v určitém období převážně Brandenburgy, protože po nějakou dobu nesla označení "Bra-1", ale podle fotek tu spolu s nima létala i jiná letadla (..například Anatra). Takže si myslím, že by tu mohl sloužit i tento LVG a to písmeno na trupu tedy není pozůstatek německého markingu, ale může být jakýmsi emblémem té letecké jednotky z Nitry..?
Ahoj . Přikládám dva zajímavé textíky z L.K.speciál 6 . Můžou spolu souviset . Ta velká N byla možná namalována na trup letadel jako reakce na odstřelování vlastními jednotkami ( prosvítající kříže pod Českými kokardami). V podstatě to mohla být Česká obdoba invazních pruhů , pro prostého vojáka to znamenalo jednoduchý vzkaz ,nestřílej na nic co nese N (Novák) , jsou to naši! Přiložil jsem i fotku z průmyslového paláce , připadá mi, že v pravém horním rohu by mohlo být mé LVG označené N . Nemáte někdo prosím kvalitnější foto ? Přikládám též foto H.B C I 26.17 s trošku odlišným N .
to HomerII: označení bílým N nesloužilo jako identifikace pro pěšáky střílející na jakýkoliv létající objekt. To by se objevilo v denním rozkazu Leteckého sboru a rozkazech pro pozemní jednotky- nic takového tam nenajdeš. Jediné, co se dá vydedukovat je následující: nejde o pozůstatek válečného označení - aeroplány s bílým N jsou různých typů a mají různý původ. V našem letectvu je naopak najdeš u stejné jednotky - velitel Stanislav Novák. Bílé N= patrně Novák. Prostě a jednoduše lidová tvořivost, na kterou je erár krátký. V počátcích se uplatňovala docela silně. Nemyslím, že by se podařilo najít nějaký archivní materiál, který teorii (N=Novák) vyvrátí. Zároveň je vysoce pravděpodobná. Bohužel se asi ani nenajde archivní materiál, který by ji definitivně potvrdil. Ono ho není nijak závratné množství a byl docela důsledně prostudovaný.
Ahoj . Pravda, ta moje teorie není ničím podložená ,je to jenom možnost ,kterou bych, ale zatím úplně nezatracoval . Předpokládám , že si tím velkým N Stanislav Novák neoznačil velkou část letadel našeho mladého letectva jen kvůli podpoře svého ega(v lidovou tvořivost nevěřím) . Muselo to mít nějaký racionální důvod . Když si projdeme všechny dostupné fotky takto označených letadel tak je jasné, že to enko se snažili namalovat co největší a co možná nejvýraznější. Tak mi z toho pořád vychází, že bylo malováno hlavně pro pozemního pozorovatele . Škoda, že neznáme datování té fotografie z pražského Průmyslového paláce , mate mně, že jsou tam stroje označené kříži i stroje označené pozdějším typem kokardy . To LVG stojící nahoře vpravo má N na boku i na vrchu trupu a vedle N na boku je již rozeznatelná kokarda, z toho usuzuju ,že by to mohl být můj stroj . Kdyby se zjistilo, že ta fotka byla pořízena ještě před nasazením LVG do bojů tak by nám to asi rozmetalo teorii Novák .
Testuju vzájemnou polohu našich kokard a křížů , kokardy hodlám umístit podle přiložené fotky branďáka . Původně jsem je chtěl vymaskovat a nastříkat, ale potom co jsem sloupal lozeng na Siemensu a sem tam i na LVG ,jsem si raději pokorně vytiskl obtisky .Doufám, že mi vyjde můj záměr ,kokardami lehce prosvítající lozeng .