Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker D.VII (OAW) 1/32 WNW

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker D.VII (OAW) 1/32 WNW

Příspěvekod Michal Švehla » 23 srp 2013, 13:48

Ta křídla samozřejmě patří ke mně... :grin: :grin: :grin:
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 23 srp 2013, 23:48

No ono se to nějak vyvrbí. Jinak křídla mi klidně nechej :D Pomalu se z toho stává skupinovka.
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeno Bugan » 24 srp 2013, 13:33

Michal Švehla píše:Já to tak právě myslel. ono to zní blbě, ale jde o to aby ten model měl "duši". Když půjdu okolo, musím si říct : "takhle vypadá éroplán". I když na něm bude červená víc červená než červená má asi být, neb tak to někdo řekl a stejně to vlastně přesně nikdo neví. Pokud vím, že na motoru vypadala pružina "takhle" protože je to na fotkách zdokumentované, tak se to budu snažit udělat (v mém případě zdůrazňuji slovo snažit, neb zatím v tom dost plavu :-D ), ale u těch povrchovek nevím nevím. Kdysi jsem na základě nejlepšího vědomí a svědomí dle dostupných informací :grin: "vyrobil" pár podkladů, některé prošly připomínkováním "hooodně pomazaných hlav" a byly převzaty i jinými autory - a teď: hoooodně je toho prostě jinak.... :shock: A to šlo o konstrukce, ne o "barvičky".
Ondro já ti úplně rozumím co chceš říct, ale já tápu už v použití těch základních druhů barev. Zatím trochu zvládám Gunze a Tamiya + se snažím o dřevo olejem. A můžu ti říct, že je to pro mne docela mazec. Natož začít míchat z pigmentů. Snažím se snažím a když dceři ukážu své "dílo" - plech pod kulomety s přední částí polstrování (lemu) kabiny- s otázkou zda to působí dojmem kůže, tak mi odvětí že jí to nejvíc připomíná "bůvolí rohy" :grin: :shock:
Udeta dávám za příklad protože TAKTO BYCH CHTĚL UMĚT STAVĚT A TAKTO MI PŘIPADÁ NAPROSTO ŽIVÝ JEN VZLETĚT a takto dle mého citu mělo éro ve Velké Válce vypadat, ale mozek ví, že ty "lesky" nehrají :roll: . Přesto jsem nadšen. A můžu říct, že tady na mne dojmem skutečného éra působí dost hodně modelů (nechci jmenovat, neb bych zákonitě musel vynechat a zapomenout některý) a vůbec nezkoumám zda bílá bílá byla...
Ale to neznamená, že nechci model co "nejvěrnější", ALE POŘÁD JE TU TO ALE... Teda to je keců.... :grin: :grin: :grin:
Tak a takhle vypadají křídla pana Shulzeho dřív než je zničím tou červenou :cry: mám strach z maskování abych nestrhl obtisk. Sice jsem jej prolakoval, pásku "omakám" rukama atd atd ALE...
083.JPG

082.JPG

Zdravím, ak môžem poradiť, pred maskovaním páskou cez lozenge dekály, prestriekajte povrch pre istotu ešte raz jednou vrstvou laku, odporúčam povedzme polomatným Mr. Color riedený Levelling Thinnerom. Najmä ak ste naniesol lozenge obtlačky priamo na plastik bez predchádzajúcej vrstvy surfaceru, bude to bezpečnejšie. Tamiya pásku je samozrejme pred nanesením nutné zbaviť silnej lepivosti prelepením cez dlaň ruky (cez ochlpenú zadnú časť ruky to asi nebude najlepší a bezbolestný nápad :lol: ), odlepením a až následným nanesením na povrch. Píšem o tom všetkom samozrejme v článku, ale kým sa k Vám dostane Modelář 9, budete už mať dávno po farbení, tak to radšej spomeniem kým je ešte čas sem.

Po vymaskovaní radím na lozenge dekály striekať už len čo najtenšie vrstvy, čím hrubšia vrstva farby na lozenge je, tým je vačšie riziko, že pod jej vplyvom dekál ako spodná vrstva praskne a na porchu sa objavia praskliny. Tie je potom vcelku náročné opraviť. Mne sa ich pár objavilo na hornej strane trupu, preto som musel povrch znovu obrusovať a prestriekávať. Veľa šťastia, nech sa zadarí :wink:
Obrázek
Zdeno Bugan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeno Bugan » 24 srp 2013, 14:00

Ešte k tej mat-polomat-lesk dileme:

Je nutné povedať, že zvolená kombinácia - matné plátno, leský plech na mojom D.VII nie je len čisto estetická voľba. Na bokoch trupu je ten matný povrch hlavne technická nutnosť. Ak by sme chceli dosiahnuť presný vzhľad podľa fotografií, nesmeli by sme použiť ani dekály zo stavebnice, tie majú totiž po nanesení omnoho väčšiu vizuálnu hrúbku ako má maľované označenie na fotografiách originálnych strojov. Prestriekanie lesklým, prípadne polomatným lakom ten rozdiel medzi dekálom a okolitým povrchom nádherne zvýrazní nepekným "schodom". V takom prípade máme dve možnosti, buď označenie nastriekame z podomácky vyrobených masiek, alebo namaľujeme (čo je napríklad v prípade draka na trupe tu kolegovho Ondrejovho Fokkru asi nemožné), alebo si pomôžeme jednoduchou barličkou, prestriekaním celého povrchu matným lakom. Táto technika, ak ste ju niekedy skúsili - isto viete, povrch dokonale zjednotí, že sa javí rovný ako list papiera.

V mojom prípade som mal na povrchu vrstvy - surfacer - lozenge - lesklý lak - sériové číslo - červená farba - "Lo!. Na mieste "Lo!" by po prestriekaní polomatným záverečným lakom povrch vyzeral ako všeličo, len nie ako rovné plátno. Takže použitie matného laku bolo v tomto prípade skôr technickou nutnosťou ako patinovacou technikou. Kolega Ondrej sa do tohto bodu dostane už onedlho, keď bude chcieť nejakým spôsobom začleniť toho vytŕčajúceho draka do okolitého modrého povrchu, prípadne keď bude potrebovať zakryť tú miernu krupicu modrého povrchu, ktorú na fotografiách vidieť. Na to najlepšie pomáha prestriekanie matným lakom.

Druhým faktom, ktorý je nutné brať do úvahy je spôsob zhotovenia fotografií, ktorý je značne odlišný od fotografovania originálnych predlôh. Na fotenie modelov používam svetlá vybavené softboxmi, ktoré slúžia na stlmenie priameho svetla, zrušenie nežiadúcich odleskov a ostrých tieňov. Preto sa ten model zdá ešte o niečo matnejší ako v skutočnosti je. Keby ste originálny Udetov Fokker nafotili nasvietený podobným spôsobom, efekt by bol možno úplne rovnaký. Preto je porovnávanie s fotografiami vždy trochu scestné. Ono aj tie fotografie originálneho stroja je celkom zaujímavé rozoberať, napríklad na tomto detaile by sa dalo povedať, že vodorovná plocha medzi kolesami musí byť lesklá, ale oproti tomu lesklému skvapanému oleju sa zdá zase o kus matnejšia Podvozok detail

Podobne na tejto fotografií by som mohol prisahať, že boky trupu sú proste a jednoducho matné Udet D.VII z boku

Zároveň nasledovné patinovacie postupy povrch samozrejme vždy zmatnia, filtre lesklými farbami proste nefungujú, lesklé pigmenty asi tiež nebudú najlepší nápad.

Takže keď si to človek dokopy zhrnie, vyšlo mi z toho, že ak chcem zachovať čistotu povrchu a realistické znázornenie opotrebenia a ušpinenia, pričom budem dodržiavať fotografickú dokumentáciu (hlavne to druhé foto), vyšla mi ako jediná správna možnosť použitá kombinácia. Tvrdiť že lakovať lietadlá štýlom "kov-lesk, drevo-polomat, plátno-mat" je nejaká moderná vlna je hlúposť, momentálne mám napríklad na stole Udetovho Eindeckra a tam na fotkách jasne vidieť napríklad to, že krídla napriek tomu že boli podobne ako trup potiahnuté plátnom, majú výrazne lesklejší povrch, dokonca vidieť okolo ich uchytenia na trupe aj akési lesklé mapy. Pozorný modelár sa toto pravdaže na modeli ak to technické možnosti dovolia pokúsi znázorniť.

Dúfam, že som niečím pomohol a s prianím pekného dňa pozdravujem

Zdeno Bugáň
Obrázek
Zdeno Bugan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 24 srp 2013, 14:17

Zdeno jsem rád že ses taky zapojil do naší debaty.

S tím sjednocením povrchu aby dekály tolik nelezli ven je ještě jedna finta. Přelakovat a zabrousit. Ale je to dosti ošemetné a nemusí se to vždy povést.
Jinak jak píšeš, někdy je výhodnější kříže a další věci stříknout podle masek. Což u toho draka nepřichazelo v úvahu.

Ale dilema stále trvá, jen nabralo další informace. Je taky možností a pro mě docela přijatelnou že povrch nebude placatý (poleze z něj dekál) ale nebude tvrdě lesklý. Je to něco za něco.
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 25 srp 2013, 13:55

Dnešní update, ještě snad něco udělám ale :)
Tak už je žlutá žlutá??

P1030156.JPG

P1030163.JPG

P1030162.JPG

P1030155.JPG

bok.jpg

motor3.jpg

Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 25 srp 2013, 21:20

Super, tedy podle mě. Nejen že žlutá je ale krásně žlutá i motor nemá chybu. Nepochybuji, že se ti povede nádherný Fokker.
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 25 srp 2013, 22:05

Vono to by slo, predpokladam ze prijde nejaky filtr...Promin Ondro, ale nemuzu pochopit, proc dracy nejsou zercadlove :-k
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 srp 2013, 22:28

von Mertens píše:Vono to by slo, predpokladam ze prijde nejaky filtr...Promin Ondro, ale nemuzu pochopit, proc dracy nejsou zercadlove :-k

..souhlas se Sergejem..! :arrow: :-k
Přílohy
Fokker D-VII (OAW)_a(nemecko)-Jasta 19-(Willhelm Leusch)-art01(mel by to být D-VIIF).jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 25 srp 2013, 22:43

:lol: Do you bad that Dragon :lol:
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 26 srp 2013, 06:09

Filtr asi přijde...uvidíme co vymyslíme.

Drak není zrcadlově protože fotka na to není :P Takže máte smůlu. Návod dává obě možnosti. A říkal jsem si jak bych to dělal já...no a mě by bylo zatěžko si ten obraz zrcadlit...takže bych ho udělal stejně :P Mám neprůstřelné alibi.
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 30 srp 2013, 05:33

Klidne to tvoe alibi prustrelim, mam? Prizumce neviny tady neplati! :grin: Taky pristupuji k kazdemu stroji spusobem - jak by to delal ja! A ja by to delal tak, kdyz mam sablonku s drakem, jen obris, nic vic, (vsak dekaly ten krat jeste nedelali), tak tu obratim a mam zrcadlove uplne stejny obrazek... To ze neni fotka pravoboku...mas pravdu, to neni, ale logika snad zustava? :wink: Kdyz se nejedna o simetricki obrazek, ale obrazek smerovany, tak snad to budu na kazdem boku smerovat na stejnou stranu, ci ne? Napriklad banalna sipka, ci blesk, kdyz na levoboku smeruje k cumaku, tak na pravoboku bude smerovat k cumaku taky, nikoliv opacne! :twisted: Vyjimkou je jen textovy kresby, ktery tezko obratis... Jinak, jak rikas neni fotka, neni dukaz. :wink: A ze v nabidce od vyrobce dve moznosti...tak to je chytak! a ty jim to zbastil :(
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 30 srp 2013, 06:25

A já bych to dělal tak jak jsem to udělal. Směrovaný nesměrovaný. Pokud bych měl ten plakát ze kterého jsem to kreslil, tak bych jen obešel letadlo a namaloval stejně :P Na šablonku ti prdím. Ten drak je moc detailní.
Jinak je třetí možnost...druhá strana je prázdná :D
Stojím si za svým. Ukaž fotku nebo máme pravdu oba.
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 30 srp 2013, 06:52

Ondro nedej se!!! Bojuj za svá práva!!! :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
Máš to moc pěkný. Ta "flekatá" modrá se mi moooooc líbí [-o< [-o< [-o<
Naposledy upravil Michal Švehla dne 30 srp 2013, 06:53, celkově upraveno 1
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 30 srp 2013, 06:53

Hlavně mě nepotop a udělej to stejně :grin:
Ondřej Kabelka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby