Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros DV,DVa dva najednou 1/72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Albatros DV,DVa dva najednou 1/72

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 12 úno 2011, 14:00

Vzheldem k tomu že se mi stavba Nieuportu protahuje, rozhodl jsem se že postavím poslední dva Albatrosy co mám doma. Provedu jakési srovnání dvou stavebnic a sice Eduardí 1/72 a Rodenní 1/72. Ke stavbě mi dopomůžou silné nervy a lepty od fy.Part (které navrhoval šílenec).
Eduard se promění v ranou verzi DV s opěrkou hlavy a Roden v DVa. Kamufláž je zatím ve fázi výběru, ikdyž tipy tu jsou.
Přílohy
DVleptypart.jpg
DVRodenkrabice.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Re: Albatros DV,DVa dva najednou 1/72

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 12 úno 2011, 14:17

Začal jsem trupem. Po chvíli vyšlo najevo, že stavím vlastně dva Eduardy nebo snad dva Rodeny. Zaleží na tom, která firma vyšla ze které stavebnice. Při přiložení jedné poloviny Eduard k polovině Roden není vidno rozdílů :lol:
Trup eduardu je nadherně čistý, bez otřepů. Má však par nedostatků
-zaslepenou přední část trupu, poměrně tlusté stěny interiéru a na trupu je také naznačena obruč spojující přední podvozkové vzpěry!! Toto bylo ale použito u verze DIII a verze DV a DVa tento díl vůbec neměla

Zatímco Rodení DV ma slabší rytí, které se ztrácí u styčných ploch, Ma již správně odstraněnou onu obruč mezi předními podvozkovými nohami, má správně otevřený předek trupu a i interiér je výrazně ztenčen. Na trupu je dále zvýrazněna boule kryjící na levé straně zasobník jdoucí ke kulometu. Tato boule však nebyla na všech standartně. Mohli ji proto udělat zvlášť tak jako u Eduardů

Interiér Rodenu jsem doplnil pár výztuhami a inerier Eduardu jsem celkově vyfrezoval a pokusil se tam dostat lepty firmy Part, které jsou až neskutečně detailní :shock:
Přílohy
052.jpg
051.jpg
dvintreriery.jpg
065obruč.jpg
064.jpg
DVtrupy.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 12 úno 2011, 14:27

Další je na řadě motor. Zde bych dal víc bodů vezi od Rodenu, krásný detailní, prakticky bez otřepů až na dva chybějící písty u předního válce
Naproti tomu Eduard ma u dílu znázorňující horní část motoru s písty dost výraznou chybu. Konec motoru je znázorněn jaksi na špatné straně. Při přilepení by písty byly jaksi mimo válce. Stačí to však uříznout a přilepit z druhé strany a motor je pak již v pořádku
Přílohy
062.jpg
motorroden.jpg
motoreda.jpg
Naposledy upravil Vlastimil Lukáš dne 12 úno 2011, 14:41, celkově upraveno 1
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 12 úno 2011, 14:37

Na řadě jsou křídla.
Eduard
naprostá špica co se kvality povrchu týče
Má však ploché konce křídel a křídélek, chybí jim charakteristické prohnutí
Je zde varianta pouze jednoho chladiče a sice Teves a Braun.

Roden
Pro modelaře dosti pracné lepení horního křídla ze dří částí a ztoho plynoucí tmelení a broušení
Má zvýrazněné aerodynamické prohnutí konců křídel
Je zde znázorněna pouze verze chladiče Daimler Mercedes (tady si říkám, že když už musím lepit střed s chladičem zvlášť mohli sem dát i středový díl s plochým chladičem Teves a Braun
Ma znázorněné uchycení křidélek a otvory pro ovládání křidélek(verze DVa)
Přílohy
063.jpg
054.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 12 úno 2011, 14:39

Tak jsem se vykecal a ted do práce. Je třeba dodělat interiéry poskladat vše dokupy a dál vybírat tu správnou kamufláž :lol:
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 12 úno 2011, 19:02

A že těch kamufláží na D.V a D.Va je požehnaně..

Lepty vypadají opravdu brutálně - možná že jsou až kontraproduktivní. Vzhledem k měřítku zbytečně detailní..
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 úno 2011, 14:34

Vlasto..VENTILY...ne PÍSTY.. jsou to ventily (a ventilová vahadla)..ale jinak máš v podstatě v hodnocení motorů pravdu.. :wink:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 18 úno 2011, 14:53

Jojo ta terminologie...ta mi tu vázne. Navíc zjištuji, že motor je pouze ve verzi DIIIa. A co já vím, velká spousta Albatrosů měla motory Mercedes DIII a ty měli ony skříňky přímo nad válci. Ale předělávat to? Zaměřím se spíš na to abych vybral nějakou zajímavou kamufláž
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 18 úno 2011, 23:20

Tak začínám mít jasno v kamuflážích. DV bude rekonstrukce dle Wingnutu Albatros 1042/17 s opěrkou hlavy a písmenem H na trupu. Viz.fotogalerie čb.fotek.Zahadou je jen zbarvení VOP a SOP a potahů kol. V publikaci profile jsem našel že Albatros D.1040/17 byl přidělen jednotce Marine Feld Jagdstaffel 1. Tak tam snad dodali i o dva kusy později vyrobený D1042/17. A jelikož námořníci mívali zbarvení většínou do žluta mohla by barva VOP být žlutá nebo snad červená?

Druhý DVa se pokusím dostat do markingu Fritze Rumeye. Klasika Jasta 5 černobílým trupem a kostí na boku, ale vybaven experimentálními kulomety Siemens s kadencí až 1,400 ran za minutu. Nemáte prosím někdo fotky nebo nakres těchto kulometů. V publikacích píšou, že jimi bylo vybaveno alespoň 12 Albatrosů DV
Přílohy
DVa Rumey.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 19 úno 2011, 00:52

..Vlasto teoreticky s tím D1042/17 asi budeš mít pravdu.. :-k Dokonce to vypadá, že v jeho kokpitu opravdu sedí Ottomar Hagenmuller... A barevně bych tento letoun viděl celý v základním provedení, jen kola+ ocas od trupového kříže žlutý. VOP vypadá v původním nátěru a celá SOP vypadá také v továrním provedení. Samotné kormidlo SOP je podle mně natřené stejnou barvou, jako NP zdola..(sice se mě Marek Mincbergr snažil v jiném linku o této barvě přesvědčit, že to tak nebylo, ale z podkladu, který tehdy dodal-byl to slovní popis-spíš vyplývalo, že se nemýlím...bohužel si nepamatuju v kterém linku to bylo.. #-o ) Jinak další Hagenmullerův letoun je i obtisková verze od Wngnutů a je to letoun D2078/17. Na fotkách tohoto letounu odpovídá odstínem právě místům, které jsem navrhoval jako žluté doplňky letounu D1042/17..na jehož fotce mají tato místa stejný odstín..
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 19 úno 2011, 01:10

co se týká toho "elektrického" kulometu Siemens, tak jsem zrovna začátkem měsíce pátral po jakýchkoli údajích. Z toho NIC co jsem se dopátral tak trochu nepřímo vyplývá, že by to mohl být u Siemense doladěný "motorový" kulomet Gebauer..ten se zkoušel v R-U. Všechny Albatrosy, do kterých byl experimentálně tento kulomet namontován měly pravděpodobně jen tento jeden. Tzn., že druhý kulomet byl vymontován. Gebauera musím vyškrábnout z CD o R-U letadlech a další záběry na ty experimentální Albatrosy máš tady.. :wink: Všechny jsou ale verze D.Va..i ten Rumeyův..!
Přílohy
Albatros D-Va_Jasta 05-Josef Mai-(Siemens elektro-motor gun)-a01.jpg
Albatros D-Va_Jasta 05-Josef Mai-(Siemens elektro-motor gun)-a01a.jpg
Albatros D-Va_Jasta 58-(D5675-17)-(Siemens elektro-motor gun)-a01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 19 úno 2011, 12:35

Co se těch kulometů týče, nemyslím že byly montovány po jednom do letadla. Snížilo by to přeci palebnou sílu stíhačky. Navíc při detailním pohledu na Maiův DVa je vidět hlaveň kulometu u motoru a tak samo je vidět tuto hlaveň i u detailu Ruemyovy Dva a ten je focen z druhé strany.
Je mi záhadou ten "výfuk" vedoucí od kulometu. Pokud byly kulomety dva, měly by být i výfuky dva. Navíc u Rumeyova stroje je vidět mohutnější kryt vedoucí k otvoru kudy se asi podavaly nebo vylétavaly nabojnice.

S DV 1042/17 to tedy provedu takhle. Trup překlížka, kryty motoru kužel vzpěry šedozelená,potahy kol,kýlovka SOP a zadek trupu a možná i celá VOP žlutá.pohyblivá část SOP barva lakovaného plátna. Křídla zeleno/fialové spodek modrý. Háčko na trupu bude asi černé, ale i žlutá by byla ve hře.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 19 úno 2011, 14:59

..Vlasto máš pravdu, že jsou tam ty kulomety pořád dva..! :arrow: Já to zatím víc nezkoumal, jen jsem se povrchně řídil tím jedním "výfukem".. No, a protože je zatím o této výzbroji katastrofální nedostatek podkladů, tak zatím odloženo ad-acta.. :-k Nicméně můžeš ve volných chvílích porovnávat s tím Gebauerem, jestli by se to dle něj dalo plus-mínus ztvárnit.. :-k
Přílohy
Gebauer motor MG_a01.jpg
Gebauer motor MG_a02.jpg
Gebauer motor MG_data01.jpg
Gebauer motor MG_data02.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 21 úno 2011, 12:39

Něco málo jsem poshaněl na kulomety Gebauer ale kvalita snímků...katastrofa

http://www.hungariae.com/Gebauer.htm
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 25 úno 2011, 14:00

Zajímavá staba i výběr markingu. Koukám že jsi šalamounsky vyřešil problém s vahadly.
Jakub Houška
Timi

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby