Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Loening M-8 (Planet models)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Loening M-8 (Planet models)

Příspěvekod KiR » 02 črc 2018, 15:36

Ještě před odjezdem na dovolenou si dovolím otevřít tento chlívek. Jedná se o již starší model Planet models Loening M-8... Osobně se domnívám, že by správné označení mělo být M-8-0, ale tady se zdroje dost rozcházejí... Jedná se o model letadla, které bylo vyvinuto ještě za 1.světové války, ale už si nestačilo zabojovat:
L001.JPG

Dovolím si malý náhled do krabičky:
poloviny trupu:
L002.JPG

L003.JPG

křídla a VOP:
L004.JPG

drobotina ve dvou sáčcích:
L005.JPG

obtisky:
L006.jpg

a návod:
L007.jpg

L008.jpg

L009.jpg

KiR

• Odpovědět s citací

Re: Loening M-8 (Planet models)

Příspěvekod KiR » 02 črc 2018, 15:47

Na tento typ se snímků moc nedochovalo a tak si budu pomáhat i snímky Loeingu M-8-1 a Loeingu LS-1 (plováková verze). Na stroj, který vydal Planet models se dochovaly 3 snímky:
L010.jpg

L011.jpg

L012.jpg

a hned si Vás dovolím otravovat 2 dotazy... Jeden se týká sedačky pozorovatele... Ve stavebnici je pro pozorovatele "klasická" pilotní sedačka, ta, ale podle mne musela překážet v případě boje... Tento model v měřítku 1:72 vyrábí ProResin a tento řeší "klavírní" stoličkou... Co myslíte, která verze je pravděpodobnější?
Další se týká zbarvení přídě letadla... V návodu je uvedena khaki FS 34087... Tento odstín sice US letectvo používalo, ale až ve druhé polovině 2. světové války... Nevíte, jaké barvy používalo americké letectvo na konci 1.světové války?
Za veškeré rady předem děkuji...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 03 črc 2018, 06:40

:shock: co je toto? Vidím prvně.
K sedačce střelce, logicky by tam asi měl být jen nějaký popruh na sezení. A nebo jako to měli německé Halbertadty, sedačka sklopná dozadu. Ale kde nejsou fotky není důkaz. Udělal bych to podle sebe...
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martinos » 12 črc 2018, 19:24

To sis zase vybral :shock: taky vidím poprvé, budu sledovat (:)
Na stole: Sopwith Triplane 1:72
Hotovo: Fokker D.VII OAW,Fokker Dr.I. Ltn.P.Baumer,SPAD XIII Late ver. 1:72, Gotha G.I.
martinos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 20 črc 2018, 18:36

Dovolená utekla jako voda a tak jsem se pustil do stavby... Začal jsem motorem, protože nevěřím tomu, že by po slepení polovin trupu by tam šel vložit:
L013.JPG

L014.JPG

L015.JPG

"Tykadla" trubek na přetlakovém vodního okruhu jsem nalepil úmyslně nakřivo, protože na většině fotek je vidět, že nakřivo byly|:
L016.jpg

L017.jpg

L018.jpg

L019.jpg

L020.jpg
L020.jpg (14.61 KiB) Zobrazeno 5042 krát

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 22 črc 2018, 15:37

Tak se mi podařilo ve stavbě popojet... V první řadě jsem udělal okýnka, které tento stroj měl na trupu:
L021.JPG

To kruhové ve stavebnici bylo naznačeno a odpovídá svým umístěním skutečnosti:
L022.jpg

Druhé, pětiúhelníkové, ve stavebnici vyznačeno nebylo, ale podle těchto snímků jej stroje "0" série měly:
L023.jpg

L024.jpg

Horší to už je s vnitřní konstrukcí... Díky Zdeskovi mám 3 nákresy konstrukce tohoto stroje, ale všechny se navzájem "byť někdy jen v drobnostech) liší... A tak jsem vzal zavděk konstrukci, kterou naznačil výrobce a která je jakousi směsí z výkresů:
L025.JPG

A pomalu a jistě začínám přemýšlet o interiéru... Zbrousil jsem část nicneříkajících obdélníků a čtverců, kterými byl vyplněn prostor střelce... Bylo jich tam na můj vkus nějak moc. Dále jsem zavrhl "komínek" zásobníků:
L026.jpg
L026.jpg (18.61 KiB) Zobrazeno 4941 krát

L027.jpg

Nedovedu si ani v nejmenším představit, že by v letadle tato skladovali munici... Přece jen by stačil start a střelec by je musel sbírat po celém letadle.
U stroje "1" série je vidět, že na podlaze mezi pilotem a střelcem něco je... Osobně se domnívám, že by se mohlo jednat o nádrž, na které by snad pilot mohl i sedět:
L029.jpg

A zároveň okýnkem u "0" série je vidět nějaká "polička"
L028.jpg
L028.jpg (22.57 KiB) Zobrazeno 4943 krát

Prvně jsem si myslel, že by se mohlo jednat o držák na zásobníky, ale po zvětšení jsem nabyl dojmu, že by z této poličky vede nějaký drát. Nenašel by se někdo, kdo by dokázal odhadnout, co by to mohlo být? Předem děkuji...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 22 črc 2018, 15:58

Při opětovném prohlížení tím málem, co se mi k tomuto stroji podařilo najít, jsem narazil ještě na jeden snímek stroje "1" série, kde jde vidět něco z interiéru...
L030.jpg

A opět si dovolím položit otázku, zda si nedovolí někdo odhadnout, co to může být za bedničku? Ve stavebnici náhodou je... já původně odhadoval, že výrobce naznačením myslel na nějaké pouzdro na mapy či něco podobného, ale podle tohoto snímku je to snad uzavíratelná kovová krabice...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 24 črc 2018, 15:13

Tenhle typ vidím poprvé v životě a podklady na něj taky nemám, takže ohledně rad z mojí strany bohužel moc nečekej.

Každopádně budu se zájmem sledovat, moc se mi líbí Tvůj výběr neokoukaných předloh.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 25 črc 2018, 17:43

Ahoj.
Nádherná a zajímavá předloha :D .
Přesných podkladů asi moc dostupných nebude :-k . Přikládám dvě fotečky exteriéru , se spoustou užitečných detailů .
Budu sledovat :P .
Přílohy
7096830741_e130129b20_b.jpg
316-1.jpg
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 05 srp 2018, 19:58

Díky za podporu... k těm předlohám... vždy se mi líbily takové ty okrajové typy letadel či jejich prototypy a jsem rád, že mi v tom někteří výrobci vycházejí vstříc... Sice to pak bývá rasovina (Eduard či Tamiya takové modely dělat nebudou), ale za ten pocit, že se najde velice málo lidí, kteří něco takového ve vitríně mají, to stojí...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 05 srp 2018, 20:24

Tak a dovolím si nahlásit malý postup... v tom parnu a navíc v době, kdy jsem víc v práci než doma, to jde dosti ztěžka... Interiér se pomalu, ale jistě začíná rýsovat:
L031.JPG

V prostoru pozorovatele jsem se rozhodl pro "sklápěcí" sedačku, nově jsem udělal novou sedačku pro pilota (ta původní by se hodila spíš do nějakého trůnního sálu), kterou jsem umístil na nádrži. Nově jsem udělal "síťku" ve vstupu k chladiči:
L032.JPG

která nahrazuje to, co je ve stavebnici:
L033.JPG
L033.JPG (68.29 KiB) Zobrazeno 4564 krát

Zatím zvažuji, zda dát později na tento vstup nějaké "žaluzie"... Na tomto snímku to vypadá, že jich tam snad bylo 5:
L036.jpg

Ale na tomto snímku stejného stroje to vypadá, že tam nebyla žádná:
L037.jpg

Tady na tomto snímku stroje "1" série snad jedna:
L034.jpg

a tady zřetelně ani jedna:
L035.jpg
L035.jpg (22.43 KiB) Zobrazeno 4556 krát

No, uvidíme... zatím se kloním k tomu, že asi žádné "žaluzie" dělat nebudu, na druhou stranu ale uznává, že s nimi bude příď vypadat zajímavěji... A tady bych se rád zeptal, zda někdo neví, jak by mohl vypadat nějaký olejový chladič z té doby... Přes tuto síťku bude dost vidět - a je jedno, zda tam nějaké klapky budou či ne - a rád bych tam něco měl... Zatím mě napadá jen jakási napodobenina chladiče, co mají Albatrosy na horním křídle, ale pokud bude mít někdo nějaký jiný návrh, rád jej přivítám...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 10 srp 2018, 17:57

Tak hlásím malý postup... trupy jsou slepené:
L038.JPG

a hned ze startu vím, že mě bude kromě tmelení a broušení čekat vyřešit 3 "problémy"... Tím prvním je upravení překrytu pilotní kabiny... je totiž o 2,5 mm širší než je trup. Rozhodl jsem se, že díl rozříznu a ty přebytečné milimetry "odeberu" zprostředka... Dalším "problémem" je oběžný okruh kulometu... Ten jsem se rozhodl zcela odstranit a nahradit novým... A tím nejmenším "problémem" je konec trupu, kdy je mezi jednotlivými půlkami rozdíl cca 1,25 mm... Tam to budu řešit vlepením plastové destičky a následným zbroušením...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 13 srp 2018, 10:55

Ahoj!
Vrátil jsem se z dovolené a koukám, že stavba pěkně pokročila :P
Co se týče chladiče ,tak hlasuju pro variantu bez žaluzií , síťku před chladič určitě nedávej .
Podle mne je samotný chladič hned za otvorem vstupu chladícího vzduchu , bez jakékoliv ochranné síťky .
Dost možná nemá tvar oválu, ale obdélníku(mrkni na mnou přiložené foto ) :-k
Mrkni na stránky WnW tam je foto chladičů pro inspiraci dost :)
Těším se na pokračování =;
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 15 srp 2018, 15:21

HomerII píše:Ahoj!
Vrátil jsem se z dovolené a koukám, že stavba pěkně pokročila :P
Co se týče chladiče ,tak hlasuju pro variantu bez žaluzií , síťku před chladič určitě nedávej .
Podle mne je samotný chladič hned za otvorem vstupu chladícího vzduchu , bez jakékoliv ochranné síťky .
Dost možná nemá tvar oválu, ale obdélníku(mrkni na mnou přiložené foto ) :-k
Mrkni na stránky WnW tam je foto chladičů pro inspiraci dost :)
Těším se na pokračování =;

](*,) Wingnuti... páni, ti mě ani nenapadli... moje chyba... Chladič... tedy jeho čelo... jsem dělal podle francouzského (a poválečného) motoru... tak nějak mi "seděl" a byl také nejjednodušší na výrobu... Co se týče síťky, trupy jsou už slepené a síťka je tam napevno, tak už jí tam nechám... kdybych jí chtěl odstranit, tak bych nadělal více škody než užitku....

A teď k vlastní stavbě... Hrubá stavba trupu už je hotova... Teď už zbývá vše jen přeleštit, hodit do základu, který jistě odhalí plno propadlinek a nerovností... Takže ještě práce jak na kostele:
L039.JPG

L040.JPG

Ještě malý pohled na přístrojovou desku, kterou jsem více méně nechal tak, jak byla od výrobce:
L041.JPG

Nenašel jsem žádný snímek, je ale s podivem, že si je podobná s tou, kterou do svých stavebnic dává ProResin, jen s tím rozdílem, že jeden z výrobců jí má zrcadlově obrácenou a vzhůru nohama:
L042.jpg
L042.jpg (32.3 KiB) Zobrazeno 4221 krát

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 30 srp 2018, 17:13

Po nějaké době jsem se konečně donutil k pokračování stavby... Prostě se nějak nedaří... Model dostal kabátek, který je trochu odlišný od návodu:
L047.JPG

L046.JPG

V návodu je uveden takto:
L043.jpg

Výrobce se nejspíš inspiroval tímto strojem:
L045.jpg

ale stroj s mezikružím v národních barvách má kamuflovaný i bok pilotního prostoru:
L044.jpg

Velkým zklamáním pro mne byly obtisky na směrovku... Jako by byly na jiný model - v dolní části byly příliš úzké, nahoře zase byly delší o cca 2 mm... Než obtisky sálodlouze upravovat, tak jsem raději trikolóru na směrovce nastříkal...
Dalším oříškem bylo zbarvení křídel. Při pohledu zezadu to vypadá, že jsou "jen" v barvě plátna, na němž je vidět vystupující žebra, čemuž by odpovídalo i "zbarvení" SOP či části VOP:
L050.jpg

Jenže na tomto snímku je vidět, že "pásy" žeber přesahují i přes dřevěnou náběžnou hranu křídel:
L049.jpg

Osobně jsem nabyl dojmu, že u křídel bylo plátno "vyztuženo" v místě žeber nějakou podšívkou (snad z kůže či tmavé látky) a proto mají porty křídel takové "zbarvení", což už u VOP a SOP není vidět:
L048.JPG

KiR

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby