Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Aviatik Berg C.I - 1:48 (Legato kits)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Aviatik Berg C.I - 1:48 (Legato kits)

Příspěvekod KiR » 15 led 2012, 12:25

Před Vánočními svátky jsme se s Martinosem dohodli, že je potřeba si udělat trochu radosti a tak jsme přepadli p.Válka ve firmě Fly za účelem revize jeho e-shopu. Martinos našel pěkně v koutku schovaný tento model:
001.JPG

K jeho zklamání se ale jednalo o model v měřítku 1:48 a ne v měřítku 1:72 a tak jsem po tomto modelu skočil já. Jedná se o celorezinovou stavebnici doplněnou o fotolepty a obtisky:
002.JPG

003.JPG
Všechny vyznačené díly jsou vyleptány jen z jedné strany a tudíž nepůjdou vyříznout - nejspíš bude nutné nahradit novými

Už doma jsem si všiml, že u fotoleptů jsou některé díly vyleptány jen z jedné strany a tudíž nepůjdou vyříznout - nejspíš bude nutné nahradit novými.
Výrobce nabízí 3 kamuflážní schémata:
017.jpg

018.jpg

a návod, který je v některých chvílích dost schématický:
019.jpg

Hned ze začátku jsem si všiml, že pilotní sedačku výrobce opatřil jen ramenními upínacími pásy, takže jeden pár bederních bude potřeba doplnit z vlastních zásob.
KiR

• Odpovědět s citací

Re: Aviatik Berg C.I - 1:48 (Legato kits)

Příspěvekod KiR » 15 led 2012, 12:53

Nevím, jak ostatní, ale já mám občas chuť na trochu modelářského masochismu a tak jsem se pustil do stavby. Výrobcův nápad vyřešit vlastní trup jako jakousi otevřenou bednu nepatří k nejlepším, v některých místech se špatně dělalo "dřevo". Model jsem doplnil novým volantem , plynovou pákou a novými pedály. Motor je sám o sobě k pláči, válce jsem musel odříznout a nalepit znovu - každý mířil jiným směrem, sací potrubí bylo velmi hrubé a nesedělo... Po slepení trupu začalo velké tmelení. Z pravé a ze spodní strany je mezi trupem a chladičem víc jak 0,5mm propadlina a a to do toho nepočítám pár mezer, které vznikly díky mé šikovnosti, když jsem vyřezával a následně brousil hřbet trupu. V okolí motoru je ještě potřeba upravit kraje krytu motoru, jsou křivé.
004.JPG

005.JPG

006.JPG

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martinos » 15 led 2012, 17:52

Škoda že jsou ve stavebnici takové nedostatky :roll: , ale zase na druhou stranu, kdybys jen přidal lepidlo s barvama, zatřepal a vypadl by hotový model, tak by tě to určitě nebavilo, je třeba trochu té poctivé modelařiny. M
Na stole: Sopwith Triplane 1:72
Hotovo: Fokker D.VII OAW,Fokker Dr.I. Ltn.P.Baumer,SPAD XIII Late ver. 1:72, Gotha G.I.
martinos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 16 led 2012, 07:42

Tento typ tu ještě nebyl. Myslím, že při stavbě se bude dost brousit. Jsem zvědav jak budou na sebe pasovat křídla.

Každopádně když vydím ty kamulfáže, tak stoji za to se s modelem poprat. Určitě zajímavý kousek do sbírky.

Docela mi uniklo že Berg byl i dvoumístný... :o
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 19 led 2012, 13:24

Tak se mi podařilo trochu popojet s mojí "černou můrou", v jakou se pomalu, ale jistě táto stavebnice stává. Po dvou tubách sekundového lepidla, kvantu tmelu, třech vrstvách surfacelu, nemalého množství slov z jadrné češtiny a několika vážných úvahách o uložení modelu mezi "temelíny" jsem se dopracoval ke "dřevu". Nátěr na bocích a vrchu modelu jsem udělal úmyslně výraznější, protože jsem přesvědčen, že u skutečných strojů překližka prosvítala. Takže doufám, že to nejhorší je už za mnou. Teď model nechci minimálně týden vidět a tak zatím můžou oleje pořádně proschnout. Omlouvám se, že přikládám jen jeden snímek, ale z 20ti nafocených je jen tento trochu koukatelný.
010.jpg

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 26 led 2012, 19:59

Po týdnu jsem našel odvahu podívat se na tento model... oleje už byly suché a tak jsem se pustil do kamufláže a ejhle, hned mi model připadá sympatičtější... Narazil jsem na další problém... jedná se o masku chladiče... ať jsem ji tvaroval, jak jsem ji tvaroval, tak je o cca 0,5 mm širší, takže jsem musel brousit. Nic moc není ani naznačení vlastní masky... logo je ještě v pořádku, ale vlastní "síťka" se místy zcela ztrácí a není vidět. Proto jsem po velmi dlouhé době sáhl mezi mé zbytky syntetických barev a stříkl masku syntetikou a do ještě neuschlé barvy jsem otiskl kousek síťky, která je sice v měřítku 1:72, ale ve vitríně to nepůjde poznat. Co mě ale mile překvapilo, to jsou obtisky... Jemné, krásně kopírují model... jen jsem pod ně raději dal Adhesol, nerad bych se dočkal toho, že by se obtisky po krajích odlepovaly.
013.JPG

014.JPG

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martinos » 27 led 2012, 09:24

Pěkný flekatec =D> , bude se vyjímat. Ty fotky bys fakt mohl budˇtrochu seříznout nebo přiblížit, tak je to dost male a nevynikne. M
Na stole: Sopwith Triplane 1:72
Hotovo: Fokker D.VII OAW,Fokker Dr.I. Ltn.P.Baumer,SPAD XIII Late ver. 1:72, Gotha G.I.
martinos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 08 úno 2012, 12:21

Včera jsem si udělal "noční směnu" s tím, že přilepím k trupu křídla. Po přilepení dolních křídel jsem byl na pokraji infarktu... Když byla náběžná hrana křídel vodorovná, tak odtoková hrana křídel byla křivá. Když jsem vyrovnal odtokovou stranu křídel, tak byla křivá náběžná hrana... Proto jsem musel v teplé vodě křídla pořádně nahřát a alespoň částečně vyrovnat. Pak došlo k lepení vzpěr... Ty jsem musel o cca 2 mm zkrátit. Nasazení horního křídla proběhlo bez potíží. Poté jsem nalepil trupové vzpěry... Jsou z dost tenkého fotoleptu a tak stačí málo a dojde k jejich pokřivení. Další věcí, kterou jsem musel udělat nově, jsou výfuky... To, co výrobce dodává, se vůbec nehodí... Každý výfuk je různě pokřiven a navíc i průměry výfuků jsou rozdílné. Cca v 1.30 ráno se mi podařilo křídla "vyplést". Bylo by zajímavé, jak by výplet vypadal, pokud bych použil vlasec o průměru 0,5 mm, jak uvádí návod:
023.jpg

Tak a teď nějaký ten pokus o foto:
Přílohy
022.JPG
021a.jpg
020.JPG
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 16 úno 2012, 11:25

Zatímco mi na Rumpleru schnou filtry, tak jsem si udělal včera zase noční směnu u Aviatiku. Model dostal podvozek a výškovky. Co se týká podvozku... Výrobce dodává ke stavebnici podvozkové nohy, které jsou obě levé (při pohledu zepředu). Náprava naštěstí není problematická. Dále jsem nahradil "rycí" brzdu. Výrobce ji dělá z fotoleptu a zdá se mi moc tenká a krátká. Nahradil jsem i kolečka podvozku. Ta ve stavebnici mají ve stavebnici pneumatiky, které mají po obvodu kola rozdílnou šířku pneumatik. Nalepení výškovek je bez problémů. Je ale třeba nahradit vzpěry výškovek. Ve stavebnici jsou 4 pásky z fotoleptu, které nemá cenu ani vyřezávat. U spodních vzpěr jsou kratší o 3,5 mm, u horních vzpěr o 7 mm.
Takže další mé pokusy o foto:
024b.JPG

025b.jpg

026.JPG

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 16 úno 2012, 13:20

Pěkné =D> =D>.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 26 úno 2012, 13:00

Konečně se mi podařilo dokončit ten můj hororový sen... Před dokončením jsem musel udělat zcela nový oběžný kruh... Ten ze stavebnice je zcela mimo. S čím jsem si dělal těžkou hlavu, ale zbytečně, byly kulomety Schwarzlose... Ve stavebnici byly jakési hranaté patvary bez hlavní, ze kterých jsem byl zcela mimo... Díky Zdeskovi jsem ale zjistil, že tyto kulomety doopravdy tak vypadaly, ale že měly i tak krátkou hlaveň, jak to vychází z návodu. Dalším drobným problémem byly obtisky na vrtuli... Jsou vhodné např. na model v měřítku 1:32, ale na "čtvrtkovou" vrtuli nemůžou vejít. Naštěstí se mi podařilo vyhrabat ve svých zbytcích velice podobné obtisky, které jsem nakonec použil...
027.JPG

Více pokusů o fotky je zde: viewtopic.php?f=303&t=64260
KiR

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby