Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros DI, Roden, 1/72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Albatros DI, Roden, 1/72

Příspěvekod Šrám » 23 pro 2011, 19:31

No nádrž na vodu to byla.
Když byly chladiče na boku letadla, byly níž než motor, tak musela být zásoba vody vyřešena takto.
U chladiče na horním křídle už to nebylo třeba...
Šrám

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 24 pro 2011, 01:03

Tahle nádoba je něco jako expanzní nádrž, vyrovnávaly se v ní změny tlaku v uzavřeném okruhu. Zadní vývod z této nádrže byl rozvětvený a každá "větev" vedla k jednomu chladiči. Úzká trubička (drátek-jak říkáš) vede od nalévacího hrdla nahoru nad křídlo. Je to vlastně to samé, jako přepadová trubka u chlazení aut. Když z nějaké příčiny došlo k tomu, že motor začal vařit a vzniklý přetlak vařící vody už nestačil udržet přetlakový ventil,který je součástí uzávěru nalévacího hrdla, tak horká pára prostě vyfoukla nahoru, dokud tlak zase neklesl a ventil okruh opět neuzavřel. Všechno to bylo vyráběné z mosazi a pravděpodobně ošetřené ochranným nátěrem, hliníkové to určitě nebylo..potíže se svařováním hliníkových nádrží měli například v Avii ještě ve dvacátých letech a sám hliníkový guru-Junkers hliník v první válce nýtoval. Jinak u křídelních chladičů plnil tu funkci expanzní nádoby ten nalévací "komínek". I z něj pak vedla odfrkávací "přepadovka"..
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 26 pro 2011, 08:27

Děkuji za vyčerpávající odpověď. [-o<
Ale takový Albatros DI to je letadlo plné otázek.

Postupně jsem narazil na další otazník. Pro představu přikládám zde již několikrát publikovanou fotografii seriového DI. Na horní ploše u odtokové hrany jsou vidět u žeber jakési tečky. K čemu to sloužilo? Bylo to odvětrání konstrukce pod plátnem ?? Proč jsou tak světlé? Doděláválo se toto až po natěru horních ploch kamuflážními barvami?
A další věc obdélníčky v oblasti nosníků dolního křídla. Na mnoha fotografich je tento díl vidět jako světlejší než jsou kamuflážní barvy. Montoval se taky až po sestavení letadla? Bylo to vyztužení. Nebylo to jen vyznačení místa kde jdou nosníky?

Pak pár fotek melého postupu. Na řadě je kompletace křídle vs. trup. Jak znám Rodeny to bude zase maso #-o
Přílohy
030.jpg
032.jpg
Albatros%2520D_1%2520454.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 26 pro 2011, 12:39

Vlasto s těma dírkama na odvětrávání vlhkosti zpod potahu takovej docela problém. Podle jednoho povídání, kdesi v nějaké literatuře by to mělo být aplikováno zcela standartně v podstatě na všech takovýchto křídlech. Zkoušel jsem to tedy na fotkách hledat (na všech možných letadlech) a tyhle dírky jsem našel tak na jedné fotce z dvaceti.. :? Takže jsem to uzavřel tak, že tam asi jsou, ale já je nevidím. Na dané fotografii Albatrose myslím ale o tyto dírky nejde..(když jsem je někdy našel, tak byly zespoda). To světlé, co vidíš jsou prostě konce žeber. V tomto místě je na žebru i lehké "kování" které drží drát odtokovky. A to se takhle částečně projevuje. Pravděpodobně jde o olétanou barvu a proto to tak "svítí". Olétání barvy je vidět i na pravém spodním křídle za vzpěrou (předposlední venkovní žebro) Stejné bílé svítící konce žeber lze najít i na stejných záběrech Albatrosů D.III. A ten obdélníček..? No, jak byl přidělanej ke křídlu se mi nepodařilo uspokojivě zjistit. Ale měl by být na zadním nosníku. Tytéž obdélníčky měly i Alb. D.III Jenže ne všechny stroje..(ale to platí i o D.I, D.II i D.V..atd..) Ten obdélníček byl, s hodně velkou pravděpodobností, kovový..
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 27 pro 2011, 16:56

:celeb: :celeb:

Dokonáno jest...
fotky viewtopic.php?f=303&p=1210221#p1210221

Pokusil jsem se model nasvítit tak jako na fotografii z konce roku 1916 a je vidět stín na horním křídle. Myslím, že to na beton byl stín.
Přílohy
D11.jpg
D113.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 27 pro 2011, 17:24

Paráda to vypadá doopravdy super. =D>
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby