Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

BMD-1 early Panda 1/35

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

BMD-1 early Panda 1/35

Příspěvekod RaK » 29 srp 2015, 20:32

Doplňky Voyager, RB model, obtisky Star Decals. Postupoval jsem tak, aby z toho vznikla opravdu verze early a ne nějaký kříženec verzí.

Díky Zdeňkovi Bluenavelovi, Tomcovi a Greenbaronovi za cenné rady a podklady pro stavbu.

Stavba zde http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=88825
Přílohy
bmdc1.jpg
bokhv.jpg
bokz.jpg
horni.jpg
zadni.jpg
detvez.jpg
detbok.jpg
detpr.jpg
RaK

• Odpovědět s citací

Re: BMD-1 early Panda 1/35

Příspěvekod greenbaron » 29 srp 2015, 20:51

Mám dvě (doplňuju - tři) technické poznámky a jinak říkám rovnou, že to je moc povedené, přitom jsem přesvědčený, že na tyhle připomínky se dá reagovat vcelku v pohodě a upravit to bez většího úsilí nebo nebezpečí poškození patiny:
- ty svítící "pupíky" původních obrysovek jsou bílé mléčné, uvnitř je sice barevný filtr, ale samozřejmě není vidět, dokud se to nerozsvítí a i ve dne je to zas jen bílé... (barevná skla jsou opravdu až na těch pozdějších - plochých, která nevystupují mimo čelo té převlečné matice krytu)
- anténa je zelená a černé/v barvě pryže jsou jen kryt anténního kloubu a to obložení prvního anténního dílu... - takže odspodu černý kužel a na něj navazující zesílení, pak kousek zelené antény, zase černé obložení prvního dílu antény a pak nahoru už jen zelená, zelená, zelená...
- a ještě jedna - lišta PTŘS má být černý kov, stejný jako ten válec, co zajíždí zákluzem do brzdovratného zařízení...
- Musíme si pomáhat. Informace, které potřebujeme, tu vždycky někde jsou.
Jen ten, kdo na nich "sedí", nesmí být moula, který si myslí, že jsou jen jeho.

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomCZ » 29 srp 2015, 21:09

a to bylo obav z bahnění...moc povedené :)
Freiwaldauer Flugzeugfabrik
Ich bin ein Freiwaldauer....since 2009 8-)

Lepší BANán na foru, než ananas v řiti
TomCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nikita » 29 srp 2015, 21:32

Pěkný kousek
nikita

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 29 srp 2015, 22:01

No bál jsem se. To teda jo. Nikdy jsem na modelu nedělal prach a zaschlé bahno v takovém rozsahu a nakonec na tom fakt nic není a model vypadá o dost reálněji. Lépe to vynikne na modelu na denním světle. Tady na těch fotkách je efekt dost potlačený.

Greenbaron: Dole na fotce jsou oba dva druhy na jednom stroji. Zafixoval jsem si v paměti ty, které mají barevné sklíčko a nabarvil je tak. ](*,) Jenže je pravda, že na early mají být sklíčka opravdu bíle a bez převlečných matic. To opravit půjde dobře.

U antény jsem trošky na rozpacích. Znovu jsem projel fotky, co mám a na spoustě je to přesně tak, jak mám já - zelená manžeta a celý prut černý - i u verze early z Afghánu. Viz druhá fotka. Tak nevím. Našel jsem ale i fotky, kde je manžeta černá (třeba jako na té první). Nejhorší je, že ta anténa je na některých fotkách tak zaprášená, že se nedá 100% určit barva, ale spíš mi přijde jako černá.

O liště vím, ale už jsem do toho nešel. Obávám se, že bych nadělal víc škody, než užitku.
Přílohy
foto.jpg
antena.jpg
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 29 srp 2015, 22:39

Můžu Tě přesvědčovat nebo vysvětlovat, že jakýkoliv nátěr toho pryžového krytu anténního kloubu syntetikou nebo acetonovou barvou ("mastí" se normálně glycerínem) způsobuje jeho rychlejší stárnutí a postupné praskání a tím pádem tam bude zatékat voda a vnikat nečistoty, kloub je tím nejvíc mechanicky namáhaným místem v systému - anténa je de fakto "tyč(ka)" a pěkně se kýve...Zateče voda, vnikne prach, bude "blátíčko", větší přechodové odpory, rušení, tím pádem příjem bude stát za hov...
Anténa se zdá být proti kloubu čistá proto, že se hezky ukládá do dlouhého plátěného pouzdra do vozidla a radista zavírá anténní kloub shora víčkem, jinak je anténa na vozidle "jen v boji a za přesunu", při činnosti... Ta gumová ochrana je vždycky docela pěkně ohmataná do čista...
Ty obrysovky obou typů na jedné mašině, to je moc pěkná fotka - a všiml sis, že je taky pěkně zapráskaný výfuk, tedy oba výfuky?

Informaci (5/5) jsi dostal, v zásadě se dá říct, že záleží jen na Tobě.

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 29 srp 2015, 22:55

něco na tom bude a přebarvení antény bude hračka. Tak jo, jdu do toho, když jsi to tak logicky a detailně vysvětlil, stejně bych na to pořád myslel... :wink: Výfuky si taky zaslouží ještě pozornost.

Jinak dobrý a zajímavý fotky jsou tady: http://lostarmour.info/vsu/bmd-1/

Primárně je to stránka na techniku ukrajinského konfliktu - výzbroj, vraky, vozidla, letadla, technika roztříděná podle čísla vozidel, atd. Stojí za to si to všechno proklikat.
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Andrýsek » 30 srp 2015, 10:09

Stavba parádní, a výsledek je velmi povedený =D> Na mě působí model velmi realisticky =D> =D>
David Andrýsek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 30 srp 2015, 10:43

Pěkný kousek a vydařená patina.
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 30 srp 2015, 15:40

Díky všem. Anténa opravena, poziční světla bílé a výfuky začouzené. Až světla a anténa zaschnou, tak je ještě lehce utlumím prachem.
Přílohy
ant.jpg
ant2.jpg
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 30 srp 2015, 21:50

Tak teď je to myslím zralé na to odměnit se a dát si pořádnej stakan vodky z hilzny od náboje...
To jen tak někdo z toho modelu nevykřeše! :hurray: URÁÁÁÁ...

greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Hutín » 31 srp 2015, 07:40

nmamka....pekne =D> =D> =D>
POSTAVÉ MODELY NAJDETE V GALERII: http://honzahutin.rajce.idnes.cz/
Na vše na čem teď pracuji koukněte na fejsu: https://www.facebook.com/JanHutin.WartimeModeller/home
Fotky z výstav, soutěží, tématických akcí a návštěv: http://honzahutin-vystavy.rajce.idnes.cz/
. (_!_)
Jan Hutín

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky