Po několika menších tancích jsem měl chuť na nějakou „bestii“. Nakonec se můj zájem omezil na dvojici Elefant – Ferdinand a výrobce Tamiya – Dragon. U prvního z nich se dala očekávat pohodová stavba a druhý ve stavebnici nabízel lepty (rozsáhlé včetně blatníků), lanka, kovová oka s čepy, článkové pásy a soustruženou hlaveň. Právě doplňky a absence zimmeritu rozhodly.
Stavebnice od Draka je staršího data a jejím základem jsou nejstarší rámečky pro Elefanta. Novější respektují Ferdinanda a nejnovější řeší některé prvky (úsťová brzda, nářadí, ….), které na těch starších kvalitativně pokulhávají.
Lícování a kvalita nejstarších dílů není nic moc. Něco zachrání alternativa z nových rámečků a něco lepty. Provedení leptů je taková Dragoní klasika – hrubší detaily a leckdy řešení, že jenom kroutíte hlavou (navíc plech je tvrdý a ohýbání blatníků byl očistec). Dokoupil jsem tedy ještě Edu, který je stavebně přívětivější, s jemnějšími detaily a prvky navíc.
Při stavbě jsem od nuly „vysochal“ interiér řidiče a doplnil podlahu do bojového prostoru (ten jinak obsahuje pouze závěr kanónu).
Už tady je potřeba mít rozmyšleno, jakou mašinu budeme stavět. Z tohoto hlediska je návod hodně univerzální, takže to chce vlastní podklady. Mě se osvědčily publikace Gun Power č.22 a č.23. Z nich jsem vybral svoji 301, která je odlišná absencí štítu kanónu, heveru a předních blatníků. Výhodou je i pěti-pohledové barevné schéma.
Barvy jsou Gunze C, patina oleji a pigmenty Mig.