Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tančík 37M Ansaldo 1:72

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Tančík 37M Ansaldo 1:72

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 11 kvě 2014, 10:29

V brzké době začnu pracovat na diorámě z okupace jižního Slovenska v roce 1938, proto jsem si postavil maďarskou verzi italského tančíku CV-35, který zde byl hojně používán. Stavebnice CéVéčka existují tři - Doc models, S-model a Hunor product. Z náhledů do krabiček mě přišla nejlepší prvně jmenovaná, která je bohužel v dnešní době asi nesehnatelná, proto jsem se zaměřil na Hunor product, který měl vzniknout právě ve spolupráci s Doc modelem, tudíž se vlastně jednalo o rezinovou verzi této stavebnice doplněnou konverzními díly na maďarskou variantu. Dostupnost této stavebnice byla taky docela problematická, Modelimex mě ale nakonec jeden kus sehnal. Po rozbalení zásilky však nastalo docela rozčarování, nová šarže této stavebnice obsahuje plastikový rámeček od S-modelu(!) a pár konverzních rezinových odlitků v docela otřesné kvalitě. Nejpitomější na tom je, že návod přidávají pořád původní na Doc model, který obsahuje o poznání více detailů, horní díl korby se skládá z jednotlivých pancířů a podvozek ze samostatných kol a pásů (S-model to má v celku). Na S-modelu mě taky vadí, že má naznačeno jen velice málo nýtů, většinu je třeba dodělat. Z rezinových dílů jsem nakonec použil jen přední střeliště a velitelskou věžičku, čímž jsem vlastně postavil verzi někdy označovanou jako 37M pm (na fotkách ze Slovenska a Zakarpatské Ukrajiny jsem ju nikde neviděl, ale chtěl jsem se více odlišit od základní italské verze). Mezi odlitky najdeme ještě poklop nad druhý průlez (použil jsem upravený S-model), kulomety (absoltně nepoužitelné - polámané, křivé, hrubě namástrované a každý ze dvou kusů vypadá úplně jinak) a pás na jednu(!) stranu podvozku (přemýšlel jsem, jestli to nemá být třeba náhradní kus pásu, ale na dobových fotkách jsem nic takovýho neviděl). Další úpravy jsou patrné z fotografií. Přes všechno se jedná o jeden z mých nejrychleji postavených modelů v životě, stavba včetně barvení mě zabrala asi týden.
DSC_0009.JPG
Fotky hrozně zvětšujou ve skutečnosti ta "krupica" v barvě není patrná.
DSC_0010.JPG
DSC_0011.JPG
DSC_0012.JPG
DSC_0033.JPG
DSC_0034.JPG
DSC_0036.JPG
DSC_0038.JPG
DSC_0015.JPG
V poklopu bude figurka, to jenom tak na vysvětlenou, proč nemám naznačený interiér a zeslabený stropní pancíř.

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Re: Tančík 37M Ansaldo 1:72

Příspěvekod spitfire6779 » 11 kvě 2014, 19:32

Ahoj. S Hunorom mam aj ja skusenosti (negativne), kvalita ich modelov je katastrofalna. Napriek tomu je tvoj tancik velmi slusny.
Spitfire
BA/SK
_____________________________________________________________________________________________________
spitfire6779

• Odpovědět s citací

Re: Tančík 37M Ansaldo 1:72

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 11 kvě 2014, 21:01

Díky za příspěvek. Je to můj první model od této značky a když se tak zpětně dívám na zbylé odlitky tak mě napadá, že to ten S-model nakonec docela zachránil. Na druhou stranu mám od nich několik sad figurek a ty vypadají docela dobře, ostatně ten tankista na poslední fotce je taky jejich výtvor.
Vojtěch Zourek

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky