MOKYS. Týchto 5 písmen rozvírilo v prvej polovici tohto roku politickú hladinu na Slovensku. Vytvorila sa kauza,
hľadali sa vinníci, a stále sa hľadajú. Ušetrime našich českých kolegov od tých ťahaníc a nechajme to na odborníkov.
Veď ich máme plný parlament a sú dobre zaplatení...
Iba niekoľko slov na úvod. MOKYS je nezávislý mobilný komunikačný systém, zabezpečuje bezpečný prenos informácii a dát
na operačnej aj taktickej úrovni a je plne kompatibilný so štruktúrami NATO (a to je hlavné). Systém zahŕňa niekoľko typov opancierovaných
kontajnerov, ktoré sú naplnené elektronikou. To sa samozrejme odráža aj na celkovej cene systému. No a technický problém je
hmotnosť plných kontajnerov, ktoré ako som spomínal, sú navyše opancierované. Ako pôvodná varianta boli za nosiče vybraté
upravené pancierované vozidlá TATRA 6x6:
Mne osobne sa po dizajnérskej stránke veľmi páčili, začal som zhromažďovať podklady na model. Ale na vojskových skúškach sa ukázalo že
systém je na hranici nosnosti podvozku TATRY, preto sa začala hľadať náhrada. Voľba padla na vozidlá MAN 8x8, ktoré majú vyššiu nosnosť
a aj vojskové skúšky úspešne prebehli, i keď s určitými výhradami. A tento systém je aj mojou predlohou:
Pre úplnosť dodám že sa pripravuje tretia varianta nosičov, ktoré vychádzajú z upravených podvozkov TATRAPAN, v tomto prípade
to budú vozidlá 8x8.
Ako základ som použil stavebnicu Revell MAN 10t. milgl 8x8, čo je vojenský valník s nakladačom:
Zo stavebnice som použil vpodstate len rám s podvozkom a základ kabíny. Zvyšok je poctivá ručná práca -
ako vždy najprv vytvoriť výkres v mierke, výroba dielov, meranie, lepenie a brúsenie. Nijaký EDUARD, EXTRATECH
a podobné ťaháky... No a pre milovníkov patiny - moc jej tu nebude, lebo sa tu jedná o novú, drahú techniku,
ktorá zatiaľ viac stojí ako sa požíva...
Takže páni - MOKYS 1/35: