Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Panzer IV H, Academy, 1:35

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Panzer IV H, Academy, 1:35

Příspěvekod Frolda » 05 kvě 2011, 13:56

Tak po dlouhé době jsem vyhotovil další model a rád bych k němu řekl pár věcí.

Pokud někdo koukal na mé předchozí modely, nebo si to jen náhodně pamatuje, sliboval jsem, že další model dám do sekce Rozestavěno, neučinil jsem tak z několika důvodů, které bych nyní rád prozradil.

Model, který nedělám sám je pro mě zbytečným a nepřináší mi žádné potěšení. Je hezké, když mi někdo zkušenější poradí a já vám za to děkuji. Kolikrát se podle té rady zařídím a snažím se vyjít vstříc těm, kteří tuto radu také potřebují. Ale nesnáším, když si nemohu sednout k modelu a podle návodů zde na foru a jinde, zapracuji na svém díle. Doslova mě vytáčí, když se někde zaseknu a místo abych se s tím popral sám, vyhledal si potřebné informace a vylepšíl tak svoji práci, čekám než někdo odpoví. Pravda Rozestavěno neslouží pouze k radám, ale dle mého názoru nejsem dostatečně dobrým na to abych krok za krokem učil ostatní modeláře jak dělat model krok za krokem.

Panzer IV byl pro mě přelomovým. Prvně jsem zde vyzkoušel patinování Agama patinátory technikou dry brush a tupováním. Také jsem zkoušel dělat chipping podle návodu zde na foru, za což jeho autorovi moc děkuji. Musím říct, že lepší zmrvení dokonalého návodu nikde nuvidíte, protože co jsem s tím proved, to je jeden velký průser :evil: . Také jsem se snažil odstraňovat dělící roviny, což byla občas sysifofská práce, hlavně co se týče článkových pásů, neboť téměř na každém, byla nějaká stopa, nebo nežádoucí problém. K pásům bych se také trochu vyjádřil. S článkovými pásy pracuji teprve podruhé. Poprvé to bylo u modelu Whirbelwind, kde to pro mě byla krutá rána pod pás a podle toho jsem to taky zmrvil. Například mi neseděli na hnacím kole a byly v nereálných křivkách. Na to mě upozornil modelář misakGS. U tohohle modelu jsem je neudělal nijak dokonale, ale určitý pokrok tu je. Kdo sledoval můj model Sturer Emil, zjistil, že pásy byly docela v pohodě, bylo to tím, že byly gumové a krátké, takže tam se problémy nemohly nijak udělat.

Další maličkost, která pro mě byla nová bylo vrtání hlavní. No i když u mě ani tak o vrtání nešlo. Nad zapalovačem jsem si nažhavil špičku špendlíku a tu hlaveň u kulometu jsem jednoduše propíchl. Je jasné, že pro děla a jiné těžší zbraně to nebude v budoucnu využitelné.

Je jasné, že jsem si svým přechozím modelem (Sturer Emil) nasadil příliš velkou osobní laťku, ale snad se vám bude líbit...
Přílohy
Panzer 6.jpg
Panzer 5.jpg
Panzer 4.jpg
Panzer 3.jpg
Panzer 2.jpg
Panzer 1.jpg
Michal Frolík, 17 let, Slaný
Frolda

• Odpovědět s citací

Re: Panzer IV H, Academy, 1:35

Příspěvekod Frolda » 05 kvě 2011, 14:01

Ještě další fota

U toho prvního, každému kdo bude chtít tento model stavět doporučuji koupi nějakého tmelu, protože část věže, kde je munice, nepasuje na věž, takže tam zůstane mezera jako ... a broušení nepomůže.
Přílohy
tmelení.jpg
Panzer 8.jpg
Panzer 7.jpg
Naposledy upravil Frolda dne 05 kvě 2011, 17:43, celkově upraveno 1
Frolda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimír Žiška » 05 kvě 2011, 14:24

tak, nejde si nepřiznat, že se ti stavba moc nepovedla, ještě je co dohánět. pro další modely bych ti doporučil studium nějaké literatury, resp. fotek, přes google se dají najít fota z muzeí, na nich se seznámíš s tím, jak vzor vypadal, protože např. ta schránka za věží není na munici, ale na osobní věci posádky a ta mezera tam má být. další věcí je lícování, mám dojem, že jsi horní díl korby posadil na čelní pancíř a to je špatně. on obecně model od Academy je dávno překonaný, ale při lepším rozvržení stavby a pečlivosti by to pro začátečníka tak špatná stavebnice nebyla. povrch je patrně štětcem a docela hodně zalitý barvou. takže základní studium předlohy, větší pečlivost, lícování atd. každý jsme nějak podobně začínali, že jsme se na něčem učili. taky není k zahození si přečíst o konstrukci vozidla na kterém pracuješ, pak lépe pochopíš co k čemu bylo a usnadní ti to práci.
Rozestavěno:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... 71#p302171
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=19673
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=84748
Vladimír Žiška

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Julius » 05 kvě 2011, 14:42

Frolda píše:
Model, který nedělám sám je pro mě zbytečným a nepřináší mi žádné potěšení. Je hezké, když mi někdo zkušenější poradí a já vám za to děkuji. Kolikrát se podle té rady zařídím a snažím se vyjít vstříc těm, kteří tuto radu také potřebují. Ale nesnáším, když si nemohu sednout k modelu a podle návodů zde na foru a jinde, zapracuji na svém díle. Doslova mě vytáčí, když se někde zaseknu a místo abych se s tím popral sám, vyhledal si potřebné informace a vylepšíl tak svoji práci, čekám než někdo odpoví. Pravda Rozestavěno neslouží pouze k radám, ale dle mého názoru nejsem dostatečně dobrým na to abych krok za krokem učil ostatní modeláře jak dělat model krok za krokem.

Pokial ide o tento nazor tak teda snim sa daleko nedostanes... Rady od skusenych modelarov ktorych je tu na forume dost su k nezaplateniu... Druha vec ked sledujem ten model tak mam taky pocit, ze si si vobec neprecital a neprestudoval tunajsiu sekciu "modelarska poradna"... Kvalita modelu by bola 10x lepsia ak by si si dal viac zalezat na priprave (prezretie rad a typov, fotiek, inych ludi co ten model tu maju atd...). Je to uplne Hrr hrr... Kazdy raz zacinal, ale s takym pristupom... Uff :o
Julius

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 05 kvě 2011, 20:24

:-& Vcelku v pohodě,ona ta Academka je strašná,prastará stavebnice,trošku ještě zapracuj a výsledky se dostaví určitě,jsou tam nějaké chybky,ale žádnej učenej z měsíce nespadnul.Držím palce . =D> =D>
Z toho elaborátu na začátku Thématu ,jsem magor.... :P
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 06 kvě 2011, 09:38

Tvé rozhodnutí, že nebudeš vkládat do rozpracovaného, celkem nechápu. Třeba by ti někdo napsal, že máš obráceně pásy a to by ti vadilo, že si na to nepřišel sám, nebo co. Dobře, dal si to přímo do galerie, je to tvoje volba, ale neočekávej moc reakcí. Hodnocení modelu by asi nebylo moc v souladu s Etockým kodexem.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 06 kvě 2011, 09:53

Já se taky připojím radou. Vzhledem k tomu, že je to tvůj x-tý model je to pěkná bída. To není znevažování, to je konstatování. Měl by jsi hlavně dbát o čistotu stavby, tj. začištění všech dílů, vybroušení tmelu atd. Postav si nejprve model jako by vyjel s fabriky a na něm poznáš jak ta stavba vypadá. Vykašli se na patinování, bahnění, atd. to většinou vede k tomu že nepovedený místa na modelu za.ereš bahnem - ono to pak není vidět, ale to není řešení. Taky zlepši práci s barvama, chtělo by to naučit se nejprve vhodně ředit a nenatírat tlustou vrstvu. A na závěr - obtisky - ať ve finále nevypadaj jako obtisky. A hlavně se nech poučit od zkušenějších kolegů.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 06 kvě 2011, 10:08

Já jestli můžu s trochou do mlýna, postavil jsem v mém krátkém modelářském životě vlastně jen 2 modely,ale bez tohoto fora bych to prostě nedokázal,tolik rad a nápadů co se zde dozvíš sám nikdy nevygogluješ, nejlepší je že 100 názorů 100 chutí takže se toho dozvíš opravdu hodně. Promiň,ale tohle je z mého pohledu celkem tragedie, nemyslím že když se na model podíváš tak z něj můžeš mít radost.
I když o rady jak jsi psal nestojíš tak přeci jen pár. Vyzkoušej třeba spray od tamie, uvidíš že to bude vypadat o mnoho lépe nežli tohle, dále pokud si přece jen chceš užít se štětcem tak si nařeď barvu alespoň trochu. odřeninky třeba molitanem a ne malířskou štětkou. a poslední kterou mi zde spousta modelářů vyvrátí je že bych se být tebou na nějaký tmel prostě vyprdnul, dokud to není alespoň trochu v ruce tak s tím naděláš víc škody než užitku,všude máš kusy nedobroušeného tmelu. pokud si dáš pozor na začištění dílů tak tmel v malém množství budeš potřebovat leda tak na hlaveň kanonu,ale v obou případech znamená méně více.

Jak říkám dej si jeden model na zkoušku do rozestavěno od otevření krabičky,postupuj malými kroky a zdárně ho dokonči,pak už alespoň trochu budeš vědět jak na to a další si plácej klidně sám,ale v o mnoho lepší kvalitě.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Frolda » 06 kvě 2011, 11:26

Děkuji za komentáře, jen bych rád něco doplnil. Psal jsem, že využiju rady které mi dáte a zařídím se podle nich a že nemám rád sekci rozestavěno atd. Ne že nemám rád žádne rady. O tom tady nepadlo ani slovo. Nicméně máte pravdu v tom, že tenhle model stojí za ho.no.
Frolda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Carlyle » 06 kvě 2011, 12:06

Jak tu někdo psal, postav nejdřív úplně čistý model bez patin atd. a zaměř se na ředění barev, je to evidentní, jak tlustá vrstva barvy to je. A pořiď si kvalitní slaboučkej štětec na detaily. Ten chipping si dělal něčím šíleně tlustým.
Carlyle

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 07 kvě 2011, 18:42

Části věže, do které se podle tebe ukládá munice, se říkalo romelkiste (protože ji do praxu uvedl Romel), ukládalo se do ní nářadí a podobně. Nářadí se ukládalo dovnitř tanku. Ta díra jak .... tam má být, neměl jsi ji tmelit.
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 09 kvě 2011, 09:54

Ohledně toho čipování a patiny vždy opatrně. Nejjednodušší je jedna věc - MODEL PŘIPODOBNIT CO NEJVÍCE ORIGINÁLU. A to je nejjednodušší tak, že se budeš snažit napodobnit na modelu to co vidíš v reálu na tanku, traktoru, bagru,.. to jaksi za a). A pokud vezmu i za b), tak s čipingem na tanku hodně opratně!! Z tanku se barva opravu neolupuje, a to je jako fakt! Tak yjsem to udělal na pantheru. Je to podle mě chyba. To platí tak u AK kde byly tanky přetírány, ale na reál tanku čiping moc není. Ošlapané hrany ano, ale takové to oloupání barvy ve vrstvě nikoliv!
A za c) - Realitu ale reálně. Ale ne zase tak že vezmeš blato ze sádry a zašpiníš jím středy koleček zvenku a hotovo. Prostě se to musí narvat pod blatníky a všude. Kapiš? Prostě "reál" v měřítku 1:35. Prostě si sedni a popřemýšlej nad tím jak udělat podvozek stejný jako na originálu. A myslím do začátku tím, že nebude na kolečku taková vrstva barvy jako máš ty a nejde vidět ani ani detail kola.
Já jsem kdysi v roce 1996 vytvářel model ybez netu a jen podel publikací a fotek. Neměl jsem potuchy o patinátorech a stínování,...tohle je můj cca 6-8 ? model :
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Jen jsem se snažil to udělat tak abych měl dojem že to líp neumím a podobá se to originálu. Takže křídy, vodovky nasucho, zvlhčení,.... vymýšlej, kombinul. Jde to i bez přípravků za stovky stovek..
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Frolda » 09 kvě 2011, 18:01

Děkuji za rady [-o<
Frolda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod odish » 28 srp 2011, 18:54

Musím uznat že poslední rady jsou k nezaplacení.. 8-) taky mě hned napadli naškrábaný voskovky, když jsem slyšel o kamuflážních hadech tvořenejch pigmentama. Takže si mylsím pokud budou vodovky prostě na prach rozemletý, určitě to půjde..=) takže jsem rád že opravdu se dá dělat patina , jak se zde na foru uvádí.."samo- domo"... 8-) ta T34 je toho živoucím důkazem.. =D>
Obrázek

Tomáš Odehnal..
odish

• Odpovědět s citací

Příspěvekod odish » 29 srp 2011, 10:46

sorry.. né voskovky ale vodovky..=D
Obrázek

Tomáš Odehnal..
odish

Další

Odeslat odpověď