Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ferda od Trumpetky 1:72

AFV gallery
Odeslat odpověď

Jak se Vám model líbí? (jako ve škole)

1 (výborné)
1
6%
1 (výborné)
1
6%
2
4
22%
2
4
22%
3
2
11%
3
2
11%
4
2
11%
4
2
11%
5 (běž raději kopat zemáky)
0
Žádná hlasování
5 (běž raději kopat zemáky)
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů : 18

• Odpovědět s citací

Ferda od Trumpetky 1:72

Příspěvekod eso rimmer » 15 lis 2020, 10:30

Zdravím Modeláře,
představuji Ferdinanda postaveného pouze z krabičky. Ke stavbě lze říci jen tolik, že jsem si jí vcelku užíval až na... Až na ty gumové pásy, které jsou fakt peklo na barvení, porovnání a práci vůbec. Na pásy jsem použil několik vrstev základních barev a následně pak několik vrstev je stříkaných štětcem skrze párátko. Cílem bylo postavit stroj, který je krátkou dobu odstaven z důvody poruchy (opravy) pásu, takže pásy jsou již částečně zkorodované. Doufám, že se tedy nikdo neozve, abych vyleštil místa styku pásů s koly (:). Tahle stavba mi ukázala, že měřítko 1:72 je sice fajn, ale mnohem větší tvůrčí potenciál je v 1:35. Neustále vedu boj s obtisky, které jsou prostě moc tlusté a vyčnívají. Chyb se jistě najde dost, ale snažil jsem se udělat jich co nejméně. Za kritické komentáře, nebo připomínky budu rád. Plastu zdar....

5.jpg

2.jpg

4.jpg

1.jpg

3.jpg

Naposledy upravil eso rimmer dne 04 pro 2020, 14:34, celkově upraveno 9
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Re: Ferda od Trumpetky 1:72

Příspěvekod eso rimmer » 17 lis 2020, 07:21

Žádná reakce, žádný názor?... To je to tak špatný? Tak to abych zase založil anketu, jinak z Vás nic nevytluču :uff:
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Rollo Šorm » 17 lis 2020, 09:39

Ahoj. Totožný model mám postavený. Pásy byly článkové. Žádná guma. Na moje gusto bel ten model strašně rozřezaný na malé díly (světla ze dvou dílů si pamatuji). Hlaveň jsem dal kovovou. Na mé gusto hodně tmavá žlutá. U 72 to chce světlejší barvy. Obtisky mám totožné a to co udělali tobě já nemám. Dával jsi to na lesklý lak? Pak změkčovací vodičky a zase zase to zalakuji leskem. mat až jako finálku na závěr. A poškození barvy bych nedával tolik. Ty tanky byly pomalé a nasazené krátce. Aby byl takhle omlácený tak by na frontě musel být dlouho a i tak by nebyl takhle jetý. To by jsi fakt musel udělat vrak od Kurska nebo z Itálie. Koukni na net. Jsou tam spousty fotek a nikde tank není tak orvaný. Jinak to není špatně postavené.
Michal Rollo Šorm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 17 lis 2020, 14:00

M:-) 72 nedělám a k ferdovi sem se ještě detailnějc nedostal, takže to ode mně nebude úplně relevantní názor. Ale vidím to podobně jako Rollo. Žlutá je hodně tmavá, pokud to není fotkou, pásy hodně rezave. Celkově to na mně pusobi jako odstavený stroj, než křest ohněm v létě u Kurska. Na poslední fotce je vidět dělící rovina kanonu. Ty kovový hlavně to chce skoro vždycky.. 35 ti jde líp. ;-I [-o<
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 17 lis 2020, 15:02

Jsou vidět vyhazováky na zadní straně štítu kaňonu, příště vyrobit madla z drátků a nabarvit periskopy. Opravit eliptický tvar průzorů. Těch nezačištěných dělících rovin je tam víc. Jinak souhlas s tím, co tady psali ostatní. Vím, že fotky u tohoto měřítka zvýrazní i ty vady, kterých si nikdo, kdo si prohlíží model naživo nemusí vůbec všimnout, ale o to pečlivejší musí být práce, když je model focen.
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pabloz1975 » 17 lis 2020, 17:26

Za mě paráda, když někoho baví modelařina a nedělá to na profi bázi, je to parádní věc. A ten model se ti moc povedl. Nedej na řeči o kovových hlavních a o spojích. Hlavní je že zě těší to co děláš. Nedej si to zkazit.
pabloz1975

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pabloz1975 » 17 lis 2020, 17:27

Michal Rollo Šorm píše:Ahoj. Totožný model mám postavený. Pásy byly článkové. Žádná guma. Na moje gusto bel ten model strašně rozřezaný na malé díly (světla ze dvou dílů si pamatuji). Hlaveň jsem dal kovovou. Na mé gusto hodně tmavá žlutá. U 72 to chce světlejší barvy. Obtisky mám totožné a to co udělali tobě já nemám. Dával jsi to na lesklý lak? Pak změkčovací vodičky a zase zase to zalakuji leskem. mat až jako finálku na závěr. A poškození barvy bych nedával tolik. Ty tanky byly pomalé a nasazené krátce. Aby byl takhle omlácený tak by na frontě musel být dlouho a i tak by nebyl takhle jetý. To by jsi fakt musel udělat vrak od Kurska nebo z Itálie. Koukni na net. Jsou tam spousty fotek a nikde tank není tak orvaný. Jinak to není špatně postavené.

Ale on si to chtěl asi udělat takto (:) a udělal to hezky.
pabloz1975

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pabloz1975 » 17 lis 2020, 17:29

eso rimmer píše:Žádná reakce, žádný názor?... To je to tak špatný? Tak to abych zase založil anketu, jinak z Vás nic nevytluču :uff:

Můj názor..super ! a na řečí rádoby púrofíků se vyprdni...já si taky stavím modely podle sebe a jen se směju, ajk jsou pak všichni chytří :tongue:
pabloz1975

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 17 lis 2020, 18:43

Tak on chtěl nějakou reakci nebo názor, tak je má. Jestli si z toho něco vezme, záleží na něm. Každý si staví jak je libo, je to koníček, ale většina chce mít víceméně věrnou kopii originálu, pokud to není what-if.
Hotovo:
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 17 lis 2020, 19:40

No vida, konečně se někdo ozval. (:)
Za připomínky a reakce jsem samozřejmě rád, názor druhých si vyslechnu rád.

Na mou obhajobu jen uvedu:
Ad tmavá barva - Použil jsem Gunze Sandy Brown, čili to co by tam mělo být dle návodu. Barvu sem nějak neupravoval.
Ad obtisky - Podklad lesklý lak následně lesklým lakem zakryto závěr po wheateringu matným lakem, vodičky nemám, chci koupit až otevřou obchody :x
Ad zadní strana štítu - Moje chyba nevšiml jsem si těch výstupků.
Ad opotřebení - tento stroj bojoval pod s. Pz. Jg. Abt. 653, který byl i v Itálií a jednotka bojovala až do 5. 1945, pravda na elefanty se předělávalo v lednu 44. Nejsem si jistý ale kdy přesně ten stroj 211 skončil, ale po Kursku 653 bojovala i na jižní Ukrajině, takže pokud neskončil již Kursku, mohl si něco prožít. Osobně mi to nepřipadá moc otřískané, chtěl jsem ještě trochu více...
Ad pásy - jak jsem psal v úvodu, stroj je nějakou dobu odstavený a pomalu reziví. Pásy byly na výběr gumové a skládané. Vybral jsem si gumové, protože jsem je dost hodně patinoval a měl jsem strach, že u těch skládaných by to byl problém. Příště to udělám naopak.
Ad hlaveň - od téhle stavby jsem se rozhodl, že budu dávat kovové hlavně. S plastovýma je skoro vždy problém, ty dělící roviny tam prostě zlobí.

Fotky příště nebudu dělat tak detailní, zbytečně pak jdou vidět chyby :lol: . Všiml jsem si, že dost lidí dělá fotky hodně z dálky, či jen v malém rozlišení. Já blbec to sem narvu veliký a pak jde vše vidět (:)
Naposledy upravil eso rimmer dne 18 lis 2020, 02:48, celkově upraveno 7
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 17 lis 2020, 19:49

Většinou to chce zesvětlit alespoň o 25 až 30 %. Model je malý a odráží málo světla, proto je třeba zesvětlit barvu.
Hotovo:
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 17 lis 2020, 19:59

No na tom něco bude. Čím menší, tím světejší odstín.

Jindřich Bernt píše:Většinou to chce zesvětlit alespoň o 25 až 30 %. Model je malý a odráží málo světla, proto je třeba zesvětlit barvu.

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mikuláš » 17 lis 2020, 20:09

Ad opotřebení - pokud mě paměť neklame, v Itálii bojovat nemohl. Tam byly nasazeny jen Elefanty. Po Kursku (?) všechny Ferdinandy postupně stahovali z fronty a předělávali na Elefanty - přidali kulomet radistovi, velitelskou věžičku, zimmerit, posnuli bednu na levém boku dozadu pod vlez do prostoru osádky, to samé s heverem. Otočili štít na hlavni a možná ještě nějaké "manévry", které si momentálně nevybavím. Pokud někdo víte, neváhejte a doplňte.

Ad barva - vždycky je lepší mít světlejší, protože ztmavit se to dá vždcky (wash, filtry). Zesvětlit jen těžko. Hever by podle mě měl být v barvě kamufláže, ale třeba se mýlím.

Madla z drátku na poklopech by taky mohly zvednout celkový dojem.

Každopádně to nevzdávat, další bude o pár krůčků lepší, všichni se učíme ;-I
In process - viewtopic.php?f=58&t=143367&start=60#p2690819
Mikuláš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 17 lis 2020, 20:27

Našel jsem si tu jednotku na valka.cz, že bojovala v Itálií, i když to už byly opravdu jen elefanty. Drátků jsem si vědom, ale psal jsem, že stavba z krabičky. DObře příště je tam přidám. CO jsem sondoval jiné stavby tak je to tak půl na půl kdo je má a kdo ne.

Mikuláš píše:Ad opotřebení - pokud mě paměť neklame, v Itálii bojovat nemohl. Tam byly nasazeny jen Elefanty. Po Kursku (?) všechny Ferdinandy postupně stahovali z fronty a předělávali na Elefanty - přidali kulomet radistovi, velitelskou věžičku, zimmerit, posnuli bednu na levém boku dozadu pod vlez do prostoru osádky, to samé s heverem. Otočili štít na hlavni a možná ještě nějaké "manévry", které si momentálně nevybavím. Pokud někdo víte, neváhejte a doplňte.

Ad barva - vždycky je lepší mít světlejší, protože ztmavit se to dá vždcky (wash, filtry). Zesvětlit jen těžko. Hever by podle mě měl být v barvě kamufláže, ale třeba se mýlím.

Madla z drátku na poklopech by taky mohly zvednout celkový dojem.

Každopádně to nevzdávat, další bude o pár krůčků lepší, všichni se učíme ;-I

Naposledy upravil eso rimmer dne 18 lis 2020, 02:38, celkově upraveno 2
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 17 lis 2020, 20:33

pabloz1975 píše:Za mě paráda, když někoho baví modelařina a nedělá to na profi bázi, je to parádní věc. A ten model se ti moc povedl. Nedej na řeči o kovových hlavních a o spojích. Hlavní je že zě těší to co děláš. Nedej si to zkazit.

Tak to už je moc :grin: opravdu konflikty nevyhledavam, ale když už si zmínil to co sem tady napsal, tak zareaguju. Nikdo to tady Esovi nekazí a nesnaží se to znechutit, dehonestovat. Zeptal se, dostal odpovědi, názory jiných. A určitě to nebere jako hejt. Ty si tady každým svým dalším příspěvkem děláš "dobrý jméno" a ne opravdu tady nejsme všichni profici, právě naopak a právě taky že nás to baví.. bože, jo a s tou kovovou hlavní... koukni na toho svýho Churchilla, abys věděl proč je lepší tam dát kovovou hlaveň tyvoe :wink: na závěr jen teda doufám že to číslo za tvoji přezdívkou není ročník narození, protože to by pak bylo ještě horší než sem si myslel :lol: sorry Eso M:-)
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky