Model je postavený čistě a docela se mi i líbí, i když není o šmudlingovaný, ale co mne zaráží , je ta zvolená kamufláž. Kde to mělo být nasazeno a v kterých letech, připadá to jak kamufláž "2000", jestli to takhle navrhl vydavatel modelu, musel si dost dopřát saké...?!
Zajímavé, nikdy a nikde jsem podobnou kamufláž u japonské techniky z WWII, nezaregistroval ? Zkusím se ještě mrknout do zdrojů, ale pochybuji, že tohle tam najdu . Není třeba chyba v tisku a ty pole kamufláže, měla křižovat pouze žlutá linka..?? Zajímavé, ale jinak model je postaven pěkně čistě a nemá žádné řvavé chyby, za mne palec nahoru…!
Žlutou linku přestalil Japonci na technice používat v roce 1942. Takže její výskyt v roce 1945 na technice připravené čelit US invazi je dost nepravděpodobný.
Taky jsem se dozvěděl, že přechod mezi barvami byl ostrý.
Když se podívám na fotky techniky 5. tankového pluku, tak vidím, že ohledně kamuflážních polí lze situaci popsat "co kus, to originál". Takže kamuflážní pole moc neřeším, fouknul jsem to tak, jak to IBG nakreslilo do návodu (ale s ostrými přechody barev)...ačkoliv jim na půdorysu a bokorysech/nárysech rozsah polí občas vzájemně trochu nesedí...taky na titulním obrázku mají něco jiného, než v návodu.
Jinak jsem prošel desítky JPN časáků a knih o technice a nic kloudného jsem se nedozvěděl, ale třeba budeš mít víc štestí a něco najdeš....
Tak jsem trochu hledal doma a našel jen klasickou kamufláž, bez žluté linky s nepravidelnými skvrnami kamufláže. 5.tankový pluk si moc vlastně nezaválčil a poté co ho stáhly z Číny, kde statoval, do Tokiya 1945, pouze čekal na bitvu co nikdy nepřišla. Zjistil jsem, že jeho tanky byly vesměs nové, vyrobené 1944, takže se šmudlingem je to OK. Kouknul jsem také na ten návod co výrobce modelu udává a dost jsem se zděsil, že jste to nebarvil podle něj (???!!!), jeho autor byl asi dost zhulenej. Přesnější v kamufláži se mi zdá, obrázek na krabici, ale to už nechávám na Vás. Je to Váš model, je pěkný a nezvyklý, díky za jeho ukázku....
Jasně, že jsem to barvil podle návodu. Od toho návody jsou, ne?
Nejsem žádný odborník na japonské tanky, stavebnici jsem dostal a stavím jen pro radost. Tohle mě bavilo, poslední dobou je technika od IBG z hlediska konstrukce a lisování na výborné úrovni.
Takže já jsem celkem spokojený...třeba mají hoši od IBG nějaké fotky, kde je dotyčné zbarvený tanku vidět.
Prosím nečilte se. Váš model je pěkný a nemám ke stavbě žádných výtek, co mne jen zarazilo je ta kamufláž... Už jsem viděl hodně, ale to co jsem viděl jako návod od výrobce modelu pro modeláře, musíte uznat i Vy je naprosto šílená....?! Výrobce modelu i přes svojí snahu o dobré modely, tentokrát nebyl dobrý, v předloženém schématu kamufláže. Váš model je pro tyto stránky nezvyklý a opravdu nechci, aby jste si myslel, že Vás chci odradit o zveřejňování dalších modelů. Mám rád modely a i když je už sám nemohu stavět, držím palce všem ostatním modelářům....!
Já se nečílím a rozhodně se nenechám odradit od chlubení na místním chlubítku tím, že si kdokoliv myslí, že bych model měl nabarvit jinak. Váš názor si rád přečtu, ale až opět budu stavět jen tak pro radost nějaký tank či techniku, tak si opět vezmu návod (i od IBG) a bez nějakých velkých skrupulí to vysmahnu podle něj. Teď mám na stole Toldi IIa...
Ostatně, kdybych byl ve válečném stavu a neměl času a materiálu nazbyt, tak bych to na ten japonskej tank asi nastříkal podobně.