Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sanitka UAZ-452A (Balaton model, 1:72)

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Sanitka UAZ-452A (Balaton model, 1:72)

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 13 čer 2016, 09:48

Model už mám postavený několik měsíců, jenom jsem se nemohl dokopat k jeho vložení na MF. Jako vzor jsem použil sanitku, která sloužila u 13. dělostřelecké brigády AČR (v současnosti už bude nejspíš nahrazená Land Roverem), její fotku jsem našel v publikaci Tankograd. Teď něco ke stavbě, vzhledem k dlouhému časovému odstupu od dokončení si asi nevzpomenu na všechno, ale stavba byla docela příjemná a bez větších problémů, několik výtek bych však měl.

1.) Mástr na karoserii byl evidentně vytištěn 3D tiskárnou, takže na odlitku je patrný rastr, nutno přetmelit surfacerem a vybrousit (soudě dle fotek jsem to všude nezvládl na 100%).
2.) Zasklení je vyřešeno předtištěnými okny na acetátové fólii. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby tvar a rozměry oken odpovídaly otvorům na karoserii. Bohužel věšina z nich je natištěná asi o čtvrtinu větší než by měly být. Nejhorší je však čelní okno, jednak neodpovídá rozměrově a už vůbec ne tvarově, navíc nalepit fólii tak, aby zůstala prohnutá a vypouklá tak jako na originále je takřka nemožné, několik týdnů mě kvůli tomu stála stavba, než jsem to tak nějak (kompromisně) zvládl. Tento díl měl být řešen vakuformovým výliskem.
3.) Přední kola nejsou vycentrovaná v podbězích. Nutno upravit odpružení a nápravu posunout asi o 1-2 mm dozadu (prkotina).
4.) Je fajn, že stavebnice obsahuje i fotolepty, ale výběr detailů mohl být promyšlenější. Místo zbytečných pedálů a přepínačů směrovek, který nikdo v kabině neuvidí mohly plechy obsahovat krytky na hrdla od nádrží, zástěrky a poznávací značky. Ostatní plechy jsou však pěkné a modelu dost pomůžou.
5.) Kardany na podvozku jsou dost hrubé, budeme potřebovat měděný drát (dalo se očekávat).
6.) Stavebnice neobsahuje vůbec žádné obtisky, pouze mezi lepty je šablona na červené kříže (o funkčnosti takového řešení mám pochybnosti).
7.) Majáky a přední i koncová světla jsou odlita z průsvitného rezinu v příslušné barvě. Kvalita těchto odlitků je však mizerná a je nutno je nahradit.
8.) Přepravní prostor pro pacienty neobsahuje vůbec žádné detaily (nic jsem nedoplnil, původně jsem chtěl zakrýt okna závěsy, tak jako na fotografii originálu, ale moc se mě to nepovedlo, takže to zůstalo tak, jak to je).

Teď to sice vypadá, že stavebnice je jedna chyba vedle druhé, ale (s výjimkou čelního skla) to byly jenom obvyklé drobnosti, se kterými si většina poradí. Celkově je stavebnice povedená a odpovídá své předloze, vyzdvihl bych krásná kola včetně dezénu, sedačky do interiéru, mřížku před chladič a zpětná zrcátka.
Přílohy
DSC_0105.jpg
DSC_0110.jpg
DSC_0111.jpg
DSC_0112.jpg
DSC_0003.jpg
DSC_0007.jpg
DSC_0008.jpg
DSC_0010.jpg
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Re: Sanitka UAZ-452A (Balaton model, 1:72)

Příspěvekod David Andrýsek » 13 čer 2016, 17:35

=D> =D> =D>
David Andrýsek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 13 čer 2016, 21:52

Díky
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojta Mertl » 19 čer 2016, 21:09

Pěkný drobek =D>
Vojta Mertl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 20 čer 2016, 15:03

Děkuju
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fachman » 20 čer 2016, 18:43

=D> podarilo sa.... a za sprievodný text v podobe krátkej recenzie, ktorá určite pomôže mnohým modelárom =D> =D> =D>
Fachman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 20 čer 2016, 20:03

Díky. Hodnocení stavebnice jsem doplnil, protože se jedná o poměrně významný typ pro historii naší armády, ale postavených modelů jsem přitom moc neviděl (asi jeden nebo dva).
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mucha » 07 črc 2016, 15:00

Pekná "uhorka".
Nechcem ale pochválim sa - mne sa podarilo zohnať Bílkov model v 1/35.
Jeho realizácia je ale ešte iba v myšlienkach - chcem sa totiž pokúsiť o prestavbu na UAZ ToPo.

Ale naouaj pekná práca. Páči sa mi aj podstavec - len umiestnenie je mimo "pravidiel" - model by na podstavci nemal byť s ním súbežne.
Musíš zájsť priďaleko aby si zistil ako ďaleko môžeš zájsť!

Modely: M-109 A6 Paladin 1/35 ITALERI, M-110 1/35 ITALERI, PZH 2000 1/72 REVEL, ShKH vz 77 DANA 1/35 HOBBY BOSS, UAZ 469 1/35 TRUMPETER, SPG AS-90 1/72 TRUMPETER, Praga V3S IR HOBBY, H D-30 1/35 + ammo pack SKIF, KZKT 537L Tractor 1/35 TRUMPETER, 122 mm SH 2S1 1/35 SKIF
Rozostavané:
SS - 23 Spider 1/35 HOBBY BOSS, BVP - 1 1/72 S-MODEL,
Mucha

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky