Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Gaz - 69M + připraven soutěžit

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Gaz - 69M

Příspěvekod Duch » 27 dub 2011, 19:31

O:) Příjemný model =D> =D> .
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Spaghin » 28 dub 2011, 15:36

Mám rozdělaného do dioramatu od MMK, ale když vidím jaký krásný model je to v plastu(navíc od Tebe pěkně postavený =D> ), tak asi reziňák půjde na odpočinek :grin:
Spaghin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Nečas » 28 dub 2011, 20:52

Díky chlapi, vaše pozitivní názory mne opravdu těší, ale zároveň zavazují, abych ve svém snažení nepolevil. [-o<
to Spaghin: Jeden rezin Gaze od MMK mám na viewtopic.php?f=165&t=55756
Kdo umí, ten umí. Já jen čumím.
Pavel Nečas

• Odpovědět s citací

Re: Gaz - 69M + připraven soutěžit

Příspěvekod Pavel Nečas » 03 kvě 2011, 08:50

Udělal jsem podložku, abych s ním mohl na soutěž. Rámeček je samo-domo a tráva je fóliáž Modell Scene. Cedulku s názvem ještě zpracovávám.
Premiéru si odbude již v sobotu na Plastic Párty v Liberci.
Přílohy
P1030345.jpg
P1030346.jpg
Pavel Nečas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Káca » 05 kvě 2011, 08:33

Taky se mi to líbí, hlavně čistota stavby. =D>
Mám ale dotaz...píšeš, že je to krabička. Rád bych věděl, jestli a jak jsi zpracoval povrch modelu. Tedy jak čistý plast, jaké vrstvy a čeho a v jakém pořadí. Z obrázků to totiž na mně působí tak, jakoby karoserie nebyla z plechu, ale jakoby odlitá do nějakých hodně hrbolatých forem - je to vidět vždycky na hranách a odlescích blesku - jasné světlo není jednolité, ale jakoby hrbolaté.

Děkuji za odpověď.
K.
Káca

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Nečas » 06 kvě 2011, 18:50

Káca píše:Taky se mi to líbí, hlavně čistota stavby. =D>
Mám ale dotaz...píšeš, že je to krabička. Rád bych věděl, jestli a jak jsi zpracoval povrch modelu. Tedy jak čistý plast, jaké vrstvy a čeho a v jakém pořadí. Z obrázků to totiž na mně působí tak, jakoby karoserie nebyla z plechu, ale jakoby odlitá do nějakých hodně hrbolatých forem - je to vidět vždycky na hranách a odlescích blesku - jasné světlo není jednolité, ale jakoby hrbolaté.

Děkuji za odpověď.
K.

Ahoj Káco.
No tys mi dal. S tím světlem od blesku máš pravdu.Tento jev se projevuje jen při focení a pohledu na zvětšené fotky. Pouhým pohledem na model to není viditelné. Ale přesto jsem udělal pár testíků a zjistil jsem, že se tento jev vyskytl až po zalakování matným lakem. Používám HGW. Ale nemusí to být vina toho laku a může to být stylem lakování.
Sestavený model a jeho součástí nastříkám kamuflážní barvou a následně zalakuji lesklým akrylem od Tamyie. Barvy používám Tamyie a Agamy. Vše akryl. Na lesklý lak příjdou různé patinovací techniky. Ty dělám přípravky od HGW a oleji. A na závěr již zmíněný matný lak. Jenže ten při stříkání špatně ulpívá na lesklém a mnohdy mastném povrchu po předchozích úpravách. Tak mnohdy nejde (alespoň mne ne) stříkat jednolitou vrstvu, která by se slila v jeden povrch, protože mi vznikají na povrchu modelu kapičky. A tak lakuji postupně a nejspíše tím vznikají mikrokapičky, které na povrchu zaschnou a nejspíš vytváří tento zdánlivě hrbolatý povrch. Ale jak již jsem psal, je tento jev na modelu pouhým okem neznatelný.
Jinak plast ze stavebnice je krásně hladký. Stavebnice Bronco jsou vynikající, jak zpracovanými detaily, tak kvalitou výlisků. Jak již tu někdo psal je lepší než Tamyia. Proto tak čistá stavba.
Snad jsem ti dostatečně odpovědel.
Pavel
Pavel Nečas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Káca » 12 kvě 2011, 10:24

Ano děkuji, odpověď je vyčerpávající.. :D
Měl bych pro Tebe jeden tip...za zkoušku určitě stojí. Sám se aktuálně zabývám stavbami letadel v měřítku 1/48. Techniky jsem už taky něco postavil, ostatně než jsem přešel k aeroplánům, stavěl jsem jenom techniku skoro 10 let. A nehodlám se s ní rozloučit, ještě pořád mám v kitníku kolem 20 stavebnic, které chci postavit. Proč ale začínám tak obšírně. Na radu svého kamaráda, kolegy modeláře a do jisté míry i učitele jsem se na chvíli zastavil a zamyslel se nad tím, co mi řekl: Techniku děláš moc hezkou, několik úspěchů ze soutěží hovoří za vše, ale stavět letadla, to je úplně jiná práce!!! A věř mi, až se naučíš dělat hezký aeroplány, osvojíš si různé techniky stavby, úpravy povrchů, patinu, pak se Ti ta technika bude dělat o moc líp, a hlavně výsledky budou ještě o další úroveň lepší! A já tomu věřím. Zatím jsem pořád u těch letadel...9 ks hotových, další na stole, ale chvíle, kdy se pustím do nějakého náklaďáku, nebo kanónu se pomalu a jistě blíží...;-)
...a teď konečně k meritu věci. Po zkušenostech s letadly bych vyzkoušel: na lesklý (buď od výrobce, nebo doleštěný) nastříkat povrch 1000 Surfacer. Na něj kamuflážní barvy, ale ne Tamiya akryl, ani jiný akryl, ale pololesklé GSI řady C, tedy Lakové akryláty. Až na řádně vyschnutý povrch dát Sidolux. Ten je za půl hodinky tvrdý tak, že můžeš nanášet obtisky, pak ještě jedna vrstva stejného Sidoluxu jen přez obtisky a pak už oleje, tužky, křídy, filtry a kdo ví co ještě v jakémkoliv pořadí :-D . A na závěr vezmeš zase sidolux a smícháš ho s akrylovou matnou bází a mícháš a zkoušíš tak dlouho, dokud není matný povrch tak matný, jak Tobě vyhovuje. A nemusíš ho stříkat všude, třeba na těch hranách ho dáš úplně minimálně, tam co ulpívá víc prach ho dáš víc atd. Pak už jen doprášíš pigmentama a hotovo.

Omlouvám se za mé výlevy a mrzí mně, že nemůžu přidat nějaký inspitativní obrázek, ale věřím, že to není úplná blbost a výsledek stojí alespoň za zkoušku.
S pozdravem a přáním spousty dalších krásných modelů
Káca
Káca

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Nečas » 13 kvě 2011, 19:14

Ahoj Káco.
Děkuji za rady. Též mám názor, že lidé co staví letadla, ale i auta, mají povrchy parádně zmáknutý. Já sice modeluji přes třicet let, ale ne vždy jsem stavěl jen plastikové modely. Teprve před rokem jsem si koupil stříkací pistoli a moc modelů zatím nenastříkal. Má roční produkce jsou tak dva - tři kousky. Gazík je můj poslední.
A nyní co se týče barev. Mockrát jsem slyšel pochvaly na GSI, ale že prý příšerně smrdí. Z toho důvodu je nechci. A proč? Mám modelářský stůl v rohu naší kuchyně.
Co se týče surfaceru, tak to je syntetika, že? A to zase nevím jak a kde bych čistil pistoli. Takže syntetiku také nepoužívám. Lak Sidolux. Slyšel jsem na něj různorodé názory. Tak ti nevím. Asi je umne problém s financema, protože nemám mnoho modelů a tak mám strach na nich jak-koli experimentovat a kupovat si mnoho druhů barev a k nim potřebné chemie. Ale už jsem se zaregistroval do Brna na XXL a budu na ukázkách o používání a údržbě pistolí. Škoda jen, že už není místo na stříkání kamufláží. Tam jsem jako druhý náhradník. Na prvním workshopu jsem byl letos na Panterscupu. Pan Křepelka tam předváděl malování a patinu zdi. Pak jsem také byl na malování dřevěných povrchů. Pro mne je lepší, když to vidím, než když o tom jen čtu. Např. i stříkat s pistolí mne u nás učil jeden můj kolega.
Takže z toho všeho vyplývá, že bych rád vyzkoušel něco nového, ale mám z toho trochu strach. A tak se nyní na soutěžích budu zaměřovat na ty workshopy.
A to je asi vše.
Ještě teď tady něco slíbím. Přes léto moc nemodeluji. Z časových důvodů. Ale na podzim bych tu chtěl začít model v sekci rozestavěno a budu velice rád za každou radu, kterou tu od všech dostanu. Bude to něco menšího a budu dělat vše podle rad. A uvidíme jaký bude výsledek. Bude to taková společná stavba. Tak uvidím, jak na to budou ostatní reagovat.
A nyní je to opravdu vše.
Díky a ahoj Pavel
Pavel Nečas

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky