Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/35 Dragon 6620 StuG III F/8 Early Production

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/35 Dragon 6620 StuG III F/8 Early Production

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 09 kvě 2016, 07:56

Fotku "mého" Stugu nemám, ale je evidentní, že jednotka v roce 1942 ve Stalingradu operovala a používala verze F/8. Je také zřejmé, že už v této době se vyskytovaly vícebarevné kamufláže.
Přílohy
2016-05-09_085222.jpg
2016-05-09_085127.jpg
2016-05-09_085157.jpg
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ŠarkyRŠ » 10 kvě 2016, 11:30

Takú fotku by si zrejme ani nenašiel. No podstatné je, že si nepostrehol rozdiel medzi Stugom III ausf.F ( L/48 ) a Stugom III ausf F/8, ktorý je výrazný a podstatný. Stavebnica ktorú si použil je Stug III ausf.F/8 early version. (Taliansko 43). Tieto stroje schádzali z výroby v septembri a októbri 1942 výlučne na podvozkoch tanku Pz III verzie M. Tu je rozdiel: poklopy nad prevodovkou obdĺžnikového tvaru, ľavý vačší, bez pantov, zámky z vnútornej strany, motorový kryt dlhší, poklopy jednodielne. Predné vlečné oká vystupujú priamo z bokov vane, prídavný pancier je navarený nie šroubený. Deflektor pred priezorom vodiča je vyosený doprava. Toto sú v krátkosti rozdiely na vani podvozku. Nadstavba s kanónom má čelný zošikmený pancier pod vačším uhlom a po bokoch tým pádom nemá uši. Antény nemajú kĺbový čap a preto sa nedajú sklopiť. Ten štít kulometu sa montoval v poľných podmienkach až niekedy v júni 1943. To čo je na tých obrázkoch je Stug III ausf F (L/48). Tieto stroje majú jedinú spoločnú vec a to je použitý kanón. Stroje verzie F/8 sa už do Stalingradu pred uzavretím kruhu nestihli dostať. Trojfarebná kamufláž je preto evidentne nezmysel vzhľadom k dátumu výroby a aj preto, že sa jednoducho vtedy nepoužívala. Veľká časť produkcie Stugov mala pôvodne smerovať do Afriky ( kam sa ale dostalo len pár kusov) a preto už z fabriky bola v pieskovo žltej prípadne niekde doplnená o zelenú. Trojfarebná kamufláž sa objavuje na všetkých nemeckých strojoch až začiatkom leta 1943. Naopak pomerne dosť strojov bolo ešte v pôvodnej šedej doplnenej o novú európsku žltú. Vo výpočte tých Stug Abteilungov je zaujímavé práve to, že tam chýbajú autorovi práve tie, ktoré by tam mali byť. V prvom rade 201 ktorý bojoval priamo v Stalingrade a vačšina známych fotiek zobrazuje práve stroje tohto abteilungu. A potom 210 ktorá postupovala od Stalingradu ďalej na juh na Kaukaz.
Fotky čo si priložil zobrazujú stroj Stug III ausf. F L/48 ktorý sa dá postaviť jedine zo stavebnice Dragon 6756 aj to s podstatnou úpravou nadstavby alebo potom z Dragonu starého vyše dvadsať rokov. Ten 243 Abt. sa možno zúčastnil bojov na prístupoch k Donu v začiatkoch operácie Fall Blau ale nie bitvy v Stalingrade.
ŠarkyRŠ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alukim » 10 kvě 2016, 15:43

ŠarkyRŠ píše:Takú fotku by si zrejme ani nenašiel. No podstatné je, že si nepostrehol rozdiel medzi Stugom III ausf.F ( L/48 ) a Stugom III ausf F/8, ktorý je výrazný a podstatný. Stavebnica ktorú si použil je Stug III ausf.F/8 early version. (Taliansko 43). Tieto stroje schádzali z výroby v septembri a októbri 1942 výlučne na podvozkoch tanku Pz III verzie M. Tu je rozdiel: poklopy nad prevodovkou obdĺžnikového tvaru, ľavý vačší, bez pantov, zámky z vnútornej strany, motorový kryt dlhší, poklopy jednodielne. Predné vlečné oká vystupujú priamo z bokov vane, prídavný pancier je navarený nie šroubený. Deflektor pred priezorom vodiča je vyosený doprava. Toto sú v krátkosti rozdiely na vani podvozku. Nadstavba s kanónom má čelný zošikmený pancier pod vačším uhlom a po bokoch tým pádom nemá uši. Antény nemajú kĺbový čap a preto sa nedajú sklopiť. Ten štít kulometu sa montoval v poľných podmienkach až niekedy v júni 1943. To čo je na tých obrázkoch je Stug III ausf F (L/48). Tieto stroje majú jedinú spoločnú vec a to je použitý kanón. Stroje verzie F/8 sa už do Stalingradu pred uzavretím kruhu nestihli dostať. Trojfarebná kamufláž je preto evidentne nezmysel vzhľadom k dátumu výroby a aj preto, že sa jednoducho vtedy nepoužívala. Veľká časť produkcie Stugov mala pôvodne smerovať do Afriky ( kam sa ale dostalo len pár kusov) a preto už z fabriky bola v pieskovo žltej prípadne niekde doplnená o zelenú. Trojfarebná kamufláž sa objavuje na všetkých nemeckých strojoch až začiatkom leta 1943. Naopak pomerne dosť strojov bolo ešte v pôvodnej šedej doplnenej o novú európsku žltú. Vo výpočte tých Stug Abteilungov je zaujímavé práve to, že tam chýbajú autorovi práve tie, ktoré by tam mali byť. V prvom rade 201 ktorý bojoval priamo v Stalingrade a vačšina známych fotiek zobrazuje práve stroje tohto abteilungu. A potom 210 ktorá postupovala od Stalingradu ďalej na juh na Kaukaz.
Fotky čo si priložil zobrazujú stroj Stug III ausf. F L/48 ktorý sa dá postaviť jedine zo stavebnice Dragon 6756 aj to s podstatnou úpravou nadstavby alebo potom z Dragonu starého vyše dvadsať rokov. Ten 243 Abt. sa možno zúčastnil bojov na prístupoch k Donu v začiatkoch operácie Fall Blau ale nie bitvy v Stalingrade.

Súhlasím , vozidlá nemeckej armády boli striekané žltou , a kamufláž trojfarebná atd, až na jar 1943 je to podložené vo viacerých publikáciách o kamuflážach.
alukim

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 10 kvě 2016, 16:07

Chlapci, absolutně mi to žíly netrhá. Jednoduše je to vozidlo odjinud.
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 10 kvě 2016, 19:18

ŠarkyRŠ píše:Iste, inú odpoveď som ani nečakal, ostatne mať za dve strany tlieskačov to z egom urobí svoje. Len keď niečomu tlieskam mal by som vedieť prečo. Mať rozostavané štyri tanky, päť lietadiel, dve lode, vrtulník, kamion, atď a ešte o tom vedieť aspoň základné informácie, to dá zabrať. Resp. načo? Tlieskačov je vždy dosť.

Já bych to tak neodsuzoval.
Spoooousta modelářů nedělá své modely tak, aby odpovídaly přesně konkrétmí předloze, ale spíše jen "obecnému povědomí". Jistě, takový model je z čistě modelářského hlediska chybný, na soutěž nepoužitelný.....ale pro domácí sbírku naprosto v pohodě.
Já osobně si daleko více, než absolutní přesnosti co do kopírování předlohy po stránce přesného označení a přesné kamufláže, cením na modelu preciznosti provedení, povrchové úpravě a celkovému dojmu.
Nelíbí se mi, když je třeba provedení povrchové úpravy a označení absolutně "mimo", ale třeba tento model, se mi líbí velice a ta kamufláž mi nijak nevadí.

Ale ty tvé informace o Stugu a verzích a zbarvení si určitě "uložím", jsou opravdu přínosné určitě pro mnohé z nás. Málo kdo z nás modelářu má jednotlivé typy nastudované takto do hloubky.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 11 kvě 2016, 09:50

Jak jsem psal již několikrát. Je velmi zajímavé, že u techniky je mnohdy silně jedno, jak ji většina modelářů dokončí. Vtěšinou jde ve finále jen o "něco co je možná tak", nebo "volně na bázi".....případně naporstý noname. Přitom si zkuste u letadýlkářů postavit FW-190 D9 jen tak přibližně, že tak mohl vypadat......to by bylo tóčo! :D Ale u letadýlkářů je zajímavé to že model znázorňuje většinou určitou verzi, kterou si ten dotyčný postaví, případně znalý podkladů přestaví,..u techniky (není to až tak pravidlem) ale jako mnohdy neodpovídá obtiskový aršík a výběr kamufláže ani stroje ani typu....

Model jako po technické stránce chválím,..ale v případě StuG III je dostouné mračno obtisků i verzí kamufláže.... Nejsem si fčil jist ale F/8 měla myslím i Fallschirm-Panzer-Division 1. “Hermann Göring” a v krásných typech kamufláže,....samo i jiné,....ono se asi stačilo i znímit předem...

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 11 kvě 2016, 10:08

Doline, jako letadýlkář ti můžu říct, že by žádné velké tóčo nebylo. Jasně u letadel je často situace ulehčená tím, že existoval předpis na kamufláž a podle toho se jelo, ale třeba u Frantíků to byl jen"návod" a každá kamufláž byla výsledkem autorovi "nálady (:) bych řekl. A nejen u Frantíků. Na spoustu mašin najdeš jednu dvě fotky (často nezřetelné) a v návodu modelu máš pak komplet kamufláž, která je často jen rekonstrukcí jak by to mohlo vypadat. U spousty označení se těžko odhaduje z černobílé fotky barva a pod. Debaty se vedou i u letadel a někdy i ostré. Já myslím, že všude je chleba o dvou kůrkách (:)

Jinak model se mi líbí a dovolím si také zatleskat =D> =D> =D>

Ještě malý dovětek. Stavěno je to podle návodu z Dragonu, jak jsem se koukal. Bokorys na stroj je v Concordu 7030 German Sturmartillerie at War II, ale je tam v barvách Braun RAL8020 a skvrny Grau RAL7027, takže odkud Dragon čerpal nevím. Fotka je na straně 31 této publikace. Bokorys je popsaný jak F/8 "possibly area of Stalingrad late 42", ale na bokorysu je F, teda aspoň podle háků na předním pancíři. V Concordu je také uváděno že F/8 Stug III byl stavěný na podvozku verze J a ne M, ale jen prodávám jak jsem koupil.

Stug fotka.jpg

Stug bokorys.jpg

Naposledy upravil David Hényk dne 11 kvě 2016, 11:05, celkově upraveno 1
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alukim » 11 kvě 2016, 10:32

Chlapci modelári však tu o nič nejde , len tu niekto upozornil ,že u Stalingradu nebola taká kamufláž, nemusel dotyčný poznamenat že , u Stalingradu,
Model pekne, zhotovený.
alukim

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 11 kvě 2016, 11:15

Abych uklidnil všechny zdejší špičkové modeláře a historiky, upravil jsem text prvního příspěvku.
Tímto je také prosím, aby si k této problematice založili vlastní téma.
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 11 kvě 2016, 20:05

Pěkný Stug, ne moc přehnaná povrchovka, mně se líbí. Taky na mě tenhle krasavec čeká, ale bude to starý Dragon, ne tenhle novější.
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin 72 Kováč » 12 kvě 2016, 08:26

Pavle...velmi pekne a čisto postavený model, za mna ...super...páči sa mi......
Naposledy upravil Martin 72 Kováč dne 15 kvě 2016, 09:51, celkově upraveno 1
Martin 72 Kováč

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Kozák » 15 kvě 2016, 09:30

.
Naposledy upravil Jiří Kozák dne 21 srp 2023, 11:17, celkově upraveno 1
Jiří Kozák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 15 kvě 2016, 16:46

Jirko díky! Když jsi téma znovu otevřel, nedalo mi to a ještě jednou projel internet a našel fotku s popisem:

Sturmgeschütz III Ausf. F/8.6-я полевая армия. 243 дивизион .Сталинград

Osobně vnímám StuG jako žlutý s tmavými fleky (viz. také StuGy nahoře).

Vypadá to, že jsem našel svého Stuga!
Přílohy
2016-05-15_173903.jpg
Pavel Hrnčíř

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky