Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Stalinec CHTZ S-65 1/72 Trumpeter

AFV gallery
Odeslat odpověď

Která varianta patiny je povedenější?

1. Varianta 1.
13
38%
1. Varianta 1.
13
38%
2. Varianta 2.
3
9%
2. Varianta 2.
3
9%
3. Víceméně jsou stejné.
1
3%
3. Víceméně jsou stejné.
1
3%

Celkem hlasů : 34

• Odpovědět s citací

Stalinec CHTZ S-65 1/72 Trumpeter

Příspěvekod eso rimmer » 26 led 2019, 20:41

Zdravím modeláře,
tak jsem se hecnul na základě diskuse a přepracoval jsem zbarvení a patinu modelu. Výrazně jsem ubral škrábance a oreznutí, přepracoval jsem pásy, decentně zbrousil i ty rajčáky. Vše jsem provedl v rámci modelářského tréninku, a také proto abych mohl porovnat různé přístupy. Původní stav je označen jako varianta 2. Nový stav jako varianta 1.
Dejte prosím vědět, která varianta se více líbí prostřednictvím ankety, či komentářem. Věřím, že je zde mnoho zkušených modelářů, kteří mě mohou svým kvalitním názorem posunout dále.
Opět jsem si uvědomil, jak těžké je fotit malé modely.

VARIANTA 1
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

VARIANTA 2
Ahoj,
chtěl jsem si vyzkoušet techniku chippingu. Použil jsem k tomu malinkého stalince, který se mi osobně velice líbí.
Ty staré traktůrky mají něco do sebe. Už se těším až si ho udělám v měřítku 1/35. Ta 72 je opravdu malinká, traktůrek má cca 5 cm délku, viz foto se zápalkami. Jde o klasické malé zápalky, žádné krbovky. (:)
Stavba je pouze z krabičky, sestávající jen 17 dílů. Musím říci, že jsem si to velice užil, ikdyž ne vše se mi povedlo dle mých představ.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil eso rimmer dne 10 bře 2021, 18:43, celkově upraveno 11
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Re: Stalinec CHTZ S-65 1/72 Trumpeter

Příspěvekod nunymaster » 27 led 2019, 13:36

Ahoj koukám že k tomu nikdo nic nepíše , nedá mi to , je to určitě v dobré vůli dobře slepené a i nabarvené i napatinované , bohužel v tomhle případě se obávám že to tomu modelu ublížilo ( na čiping je skutečně malej ) , někdy je skutečně méně lépe než více , chápu že dnešní trend každý model ,, doprasit a dodrbat ,, je cool ale jak říkám tvojí dobrou práci to celkem zabilo a možná bych ještě předělal některé detaily jako třeba rajčáky , ty nevypadají moc dobře... :( =D>
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marcano » 27 led 2019, 14:00

Mě se to naopak moc líbí a model je jak opravdový a to je co umne rozhoduje .Pěkná práce. =D> M:-)
marcano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 27 led 2019, 17:22

nunymaster píše:Ahoj koukám že k tomu nikdo nic nepíše , nedá mi to , je to určitě v dobré vůli dobře slepené a i nabarvené i napatinované , bohužel v tomhle případě se obávám že to tomu modelu ublížilo ( na čiping je skutečně malej ) , někdy je skutečně méně lépe než více , chápu že dnešní trend každý model ,, doprasit a dodrbat ,, je cool ale jak říkám tvojí dobrou práci to celkem zabilo a možná bych ještě předělal některé detaily jako třeba rajčáky , ty nevypadají moc dobře... :( =D>

Díky za názor. Model je opravdu hodně malý. Mým cílem bylo udělat model opotřebovaný, ošlehaný počasím a činností. Nové stroje, co právě vyjely s továrny se mi osobně moc nelíbí. Teprve se učím modelařit, takže ještě proto nemám cit. Hranice mezi uměním a kýčem může být velice tenká. Ve výtvarce mi to nikdy nešlo, to co někdo vidí, to já nevidím. To je u modelařiny bohužel trochu handicap. Proto si rád vyslechnu jiný názor. Zvláště takový, který mi pomůže se zlepšit.
Pravda je, že na ty páky jsem vůbec nesáhl, jen je nabarvil. Jsou opravdu velice malinké. Co myslíš že by je mohlo vylepšit? Vytvarovat, nebo nějak povrchově upravit. Nevím jestli to zvládnu to nějak pěkně vybrousit, takové malé pinďoše.

Ještě co se týče toho chippingu, chtěl jsem udělat ty škrábance menší, ale moc mi to nešlo. Ještě na tom musím zapracovat. Nevím jestli je to rukama nebo technologickými limity.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 27 led 2019, 19:24

Jak psal Nuny, přílišnou patinou si to zabil. Čím menší model, tím decentnější by měla být patina. Je to buldozer, takže prach - dobrý, bahno - dobrý, olejové a palivové stečeniny - dobrý, weathering - dobrý, ale velké rezavé plochy - nenene, obrovské odřeniny - nenene. Jinak co se týče sestavení modelu, tak to vypadá dobře.
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 28 led 2019, 05:57

Jindřich Bernt píše:Jak psal Nuny, přílišnou patinou si to zabil. Čím menší model, tím decentnější by měla být patina. Je to buldozer, takže prach - dobrý, bahno - dobrý, olejové a palivové stečeniny - dobrý, weathering - dobrý, ale velké rezavé plochy - nenene, obrovské odřeniny - nenene. Jinak co se týče sestavení modelu, tak to vypadá dobře.

Díky za koment.
Jak už sem psal výše. Jakmile jsem začal vrchní vrstvu smývat vodou, tak se to začalo trhat po velkých kusech ta barva. Původní představa byla, že udělám jen takovou orezlou krupičku, to se bohužel nepodařilo. Budu muset s tím chippingem ještě více experimentovat. Pokud možno na větších modelech. ;-I
Jinak názor na patinu je v mém okolí tak půl na půl. Půlce se to líbí tak jak to je, druhá půlka by trochu ubrala. Pak si vyber.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Re: Stalinec CHTZ S-65 1/72 Trumpeter - přepracováno + anket

Příspěvekod Tom.Vrabec » 06 úno 2019, 07:58

Ahoj Eso, do dvaasedmdesátek moc nechodím...ale hlasoval jsem taky pro první možnost, právě kvůli velikosti a umístění těch čipů. Je mi jasné, že v takovém měřítku je to záhul a jinak to máš pěkné. Možná bych při takovém chippingu šetřil vodou, ať se vyhneš právě vytváření velkých ploch...použil bych spíš jen navlhčený minikartáček na mezizubní prostory...ale v tak malém případě bych to spíš jenom velice jemně naznačil co nejmenším štětcem. Chipping média bych spíš testoval na pětatřicetině ;-I
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 06 úno 2019, 08:18

Var. 2 se mi líbí. Tohle neznám, když jsem si dal do google stalinec fotky, tak tam vidím to co máš na modelu, i "horší", rozuměj omlácenější. =D> Ale ta světlá rez na pásech se mi nelíbí, to jsem nikdy v reálu na žádným pásáku takhle svítivý neviděl.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michalrendos » 07 úno 2019, 14:30

Existuje skvela knizka o tomto modeli: Mike Rinaldi, SM.02 S-65 City Tractor.
Rinaldiho verzie (v knizke su dve) sa mi velmi pacia. Obe su 1/35 a na patinu pouziva rozne techniky - lak na vlasy, windex, pigmenty, olejove farby...
Odporucam pozriet, alebo rovno zakupit (mam ju a mozem len odporucit kazdemu modelarovi techniky):
https://www.rinaldistudiopress.com/product-page/sm-02-s-65-city-tractor
MAZ-7410 Pounder Walker Studbaker An-2 ISU-152
michalrendos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 08 úno 2019, 08:25

Děkuji za super tip, omrknu to.

michalrendos píše:Existuje skvela knizka o tomto modeli: Mike Rinaldi, SM.02 S-65 City Tractor.
Rinaldiho verzie (v knizke su dve) sa mi velmi pacia. Obe su 1/35 a na patinu pouziva rozne techniky - lak na vlasy, windex, pigmenty, olejove farby...
Odporucam pozriet, alebo rovno zakupit (mam ju a mozem len odporucit kazdemu modelarovi techniky):
https://www.rinaldistudiopress.com/product-page/sm-02-s-65-city-tractor

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 08 úno 2019, 08:27

To s tím malým štětečkem bude možná pravda. Záměrně jsem na chipping použil malý model, říkal jsem si, když to pokazím nebude mi líto peněz za velký model. Ukázalo se však, že to má své obtíže (:) .

Tom.Vrabec píše:Ahoj Eso, do dvaasedmdesátek moc nechodím...ale hlasoval jsem taky pro první možnost, právě kvůli velikosti a umístění těch čipů. Je mi jasné, že v takovém měřítku je to záhul a jinak to máš pěkné. Možná bych při takovém chippingu šetřil vodou, ať se vyhneš právě vytváření velkých ploch...použil bych spíš jen navlhčený minikartáček na mezizubní prostory...ale v tak malém případě bych to spíš jenom velice jemně naznačil co nejmenším štětcem. Chipping média bych spíš testoval na pětatřicetině ;-I

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 08 úno 2019, 08:29

To světlá rez, měla být jakože čerstvá, ale moc se mi to nepovedlo s kombinací tmavé barvy pásů. Celkový efekt by byl asi lepší, kdyby ty pásy byly více v kovu a k tomu jen lehce ta světlá rez. No učím se no.

Aleš R. píše:Var. 2 se mi líbí. Tohle neznám, když jsem si dal do google stalinec fotky, tak tam vidím to co máš na modelu, i "horší", rozuměj omlácenější. =D> Ale ta světlá rez na pásech se mi nelíbí, to jsem nikdy v reálu na žádným pásáku takhle svítivý neviděl.

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michalrendos » 08 úno 2019, 12:42

Aby neodpadavali velke plochy pri chippingu je vhodne mat matny spodny povrch a tenku vrstvu hornej farby. Stetec nemusi byt mensi, akurat je dobre aby bol jemny a nemal by byt plny vody. Akonahle sa zacnu tvorit odreniny, presunut sa na ine miesto. Zo skusenosti.
MAZ-7410 Pounder Walker Studbaker An-2 ISU-152
michalrendos

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky