Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Rusian Matilda MK III

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Rusian Matilda MK III

Příspěvekod honzatuu » 11 lis 2018, 15:16

Po několika radách a hlavně po hodně studování a zkoušení postupů jsem se vrhnul na model Britské Matildy v Ruském provedení.
Stavebnice je od Tamiye v měřítku 1/35.
Je to čistě jen krabička a musím přiznat , že zpracování je super včetně článkových pásů.
Vyzkoušel jsem na něm veškeré postupy, které jsem okoukal a nastudoval.
Hlavně jsem byl opatrnější se zablácením , abych to nezprasil :oops: :oops:
Snad se vám to bude líbit. Samozřejmě zase uvítám jakékoliv rady a poznatky.
Přílohy
DSC01585.jpg
DSC01584.jpg
DSC01583.jpg
DSC01582.jpg
DSC01581.jpg
honzatuu

• Odpovědět s citací

Re: Rusian Matilda MK III

Příspěvekod Pavel Tureček » 12 lis 2018, 17:37

Skutečný tank otřesný, protože mi britské tanky vůbec nepadli do oka. Tvůj model je ale povedený a líbí se mi. I ta decentní patina je podle mne tak akorát. Osobně nejsem příznivcem vizáže orezlého vraku po třiceti letech stání v kovošrotu když má model představovat třeba pár měsíců bojově nasazený stroj. Přece se o něj musela osádka aspoň trochu starat, no ne.
Pavel Tureček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honzatuu » 13 lis 2018, 12:19

Děkuji moc. Dával jsem si bacha abych to nepřehnal. S tou rzí to mám podobně. Obzvláště Němci se o techniku starali. Ve většině knih o nich píšou jako o nablejskaný armádě. Ke konci války , kdy už jim všichni zatápěli byly asi rádi , že to jelo , střílelo a na údržbu už nebyl čas a prostředky.
Co se Britské techniky týče tak stála za prd , ale je tak zvláštní až je hezká. Celou dobu jsem dělal Němce a Amíky , tak jsem zkusil Anglii.
honzatuu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honzatuu » 17 lis 2018, 19:38

Jsem čekal , trochu víc reakcí - nějakej poznatek , či vítku. (:) :lol:
Asi tu musí člověk nejdřív prorazit do podvědomí :) :)
honzatuu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Tureček » 17 lis 2018, 20:28

To si neber nijak osobně. Pokud fórum sleduješ pravidelně už jsi si určitě všiml že poslední dobou tu je účast trochu slabší. A k těm výtkám - samosebou že se vždycky něco najde. Napsal jsi že to je čistě krabička a z toho se vychází. Taky by šlo model trochu vytunit a to nejenom drahými doplňky.Třeba výměnou nemodelově silných držáků náhradních článků pásu (za plechové, třeba z čajové svíčky a jejich deformací která přidá detailu na realitě), držáku na lopatu nebo odvrtáním ( ztenčením stěn granátometu na věži) atd. To ale nic nemění na tom co jsem už napsal dříve a to ostatní ber třeba jako nápad pro příští stavbu.
Pavel Tureček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honzatuu » 18 lis 2018, 09:20

Osobně si to neberu (:)
Je pravda , že je tu nějak ticho. Asi všichni sedí doma u stolů a lepí. ;-I
honzatuu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod charlie 70 » 18 lis 2018, 12:26

Tak já se taky přidám se svým komentem.....vždycky se hůř komentuje model ,zvlášť pokud se jedná okrajový typ navíc ve fádním zbarvení ,který průměrně postavený a průměrně nafocený. Mě se ten model celkem líbí....jen pár drobností by chtělo dotáhnout do konce nebo udělat trochu jinak. Např. ten škrábanec na mantletu věže je zbytečně velkej ....vždy je lepší udělat drobnější a třeba víc. Navíc je umístit tam kde logicky mohli vzniknout ( blatníky ,dekly motoru , místa kde se pohybovala posádka atd. ) Potom pokud neklame fotka tak pásy jsou rezatý .....tady bych raději zvolil zemité odstíny bláta ,hlíny a prachu. Prodávají se na pásy i specializované přípravky....tuším od AK. Pak je tam prkotin ,které by chtěli dotáhnout do konce....např. dělící rovina na nádrži nebo nedopatinovaná boční část výfuku ,ale jak říkám to jsou drobnosti ,které zmizí s každým dalším postaveným modelem. Pak mám ještě jeden postřeh k focení....nefoť moc zblízka... pak je zaostřená třeba jen věž a zbytek modelu je neostrý. Je fakt ,že kvalitně nafocený model je prostě atraktivnější než model ,který je sice špičkově postavený ,ale kde na fotkách toho moc neuvidíš......prostě prezentace je stejně důležitá jako stavba samotná :foto:

Co se týká množství komentů......před několika lety sem pravidelně přispívalo docela dost špičkových modelářů....část z nich ukončilo modelářskou karieru ,další přešli k letadýlkářům ,protože jejich komunita je přece jen větší a myslím ,že i přátelštější. Další znechuceně odešli ,protože se je odradili teoretici co sice sami nic nepostavili ,ale dokážou šmahem odsoudit několikaměsíční práci někoho jiného. A tím posledním důvodem je Wotko.....sám jsem aktivním hráčem a vím kolik to sežere času.

Můj názor neber jako kritiku....je to jen pár postřehů co bych udělal já a nemusíš se mnou souhlasit.....ať ti to lepí ;-I
hotovo: JagdTiger henschel Dragon 1/35 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=68686
hotovo: Panther g Dragon 1:35 Pz.Div. Muncheberg 1945 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=79967
hotovo : Mekava IV LIC 1:35 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=113630
hotovo : m 706 Hobby Boss 1:35 viewtopic.php?f=7&t=130208
charlie 70

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honzatuu » 20 lis 2018, 12:18

Dík za postřehy. O víkendu se chystám doladit detaily a zkusím opatrně odvrtat granátomety aby vypadali realističtěji.
Toho výfuku jsem si všiml až na fotce a už je napraveno.
Co se focení týká , tak jsem úplnej amatér.
Až vše doladím , tak se zkusím poprat s focením a dám sem aktuální fotky.
honzatuu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrog » 20 lis 2018, 13:57

Tak jo, když chceš kritiku, máš ji mít. Nicméně se snažím být konstruktivní.

1) fotky - první věc, co tu člověk vidí, jsou fotky. Z těhle fotek co tu máš, není nic moc poznat. Jsou malé a špatně osvícené. Takže ta kritika nebude tak detailní, jak by mohla být. Zkus si víc vyhrát se světlem, najdi si na fotáku nastavení clony a expozice. Na eastmodels.sk o tom byl článek a mě docela pomohl.
2) čistota stavby - na základě fotek nejsem schopen posoudit, takže to beru tak, že je OK
3) barva a kamo - jednoduchá zelená provedená v jednotném nástřiku. Chybí mi tady jakákoliv technika pracující se světlem a stínem. Ať modulace, nebo rozbíjení jednotlivých panelů nebo tradičnější zenital light. Není to nic složitého a modelu to prospěje a katapultuje ho na příčce kvality enormně vysoko.
4) odřeniny - příliš jednotvárné a masivní. rozmístění přibližně OK, ale občas to máš škráblé na místech, kde snad ani posádka nechodí. Víc přemýšlet. TIP: dělej odřeniny ve více vrstvách. Nejprve zesvětlenou kamuflážní barvou, kde odřenina jde do barvy, ale ne na kov. Pak do toho tmavě hnědou (staré) a naposled tmavě šedou (nové). Skvěle poslouží třeba bagr nebo tatrovka co vozí zeminu (těžké pracovní stroje). Tam je to vidět. Na bagrech nejvíc na těch jejich "zadkách" co slouží jako závaží a prostor pro nápis CAT :D
5) patina - no, základní techniku WASH nikde nevidím, přitom by dost prospěla, hlavně na pantech a v nýtech atd. Stečeniny asi vynech, není to žádná olejnatá kráva ze skladiště...
6) ušpinění - máš bahno v bočnicích. To nevypadá zle - ale proč to bahno sakra není na kolech? na hnacím ani napínacím nic nevidím. Natož z vnitřní strany kol. Nebo v pásech? Navíc - pokud nechceš říkat "bojoval v prostoru kde je bahno hnědé", tak doporučím spíš okrovější odstíny. Hnědá se na zelené ztrácí. Když to bude v odstínech okrové, bude to výraznější, kontratnější, poutavější. A píšu odstínech - nesmíš to dělat v jednom. Vpodstatě nic nemá jednotnou barvu. nikdy a nic. Tmavé (mokré, čerstvé), střední (zaschlé), světlé (vyprahlé,prach) ušpinění je mnohem lepší. Když to zkusíš, ten efekt poznáš sám. Hlavně nezapomeň na čuák, který bude zepředu odřený od najíždění na teréní nerovnosti, zespodu pod čumákem nadřené bahno, z vrchu napadané od kola, to samé vzadu.
7) červená na tom výfuku je jako co?!
8) obtisky - stříbří ti, měl jsi to podlakovat a přelakovat..
Na tomhle se dá ještě hodně pracovat.
Mé projekty:
PRŮVODCE SVĚTEM PLASTIKOVÉHO MODELÁŘE 3 - TECHNIKA
Tažené dělostřelectvo 1/35
Galerie hotových tažených děl: aktuálně 30,5 Mrs 16 (t) Takom
vrog

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honzatuu » 24 lis 2018, 23:11

Tak jsem ještě trochu zapracoval na dotažení modelu. Pohrál jsem si s blátem a doladil pár věcí. V práci jsem si vyrobil podstavec.
Akorát to foceni :!:
Bral jsem to mobilem tak nic moc. Zítra to zkusím vylepšit.
Přílohy
DSC01631.jpg
DSC01629.jpg
DSC01625.jpg
DSC01622.jpg
DSC01619.jpg
DSC01600.jpg
honzatuu

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky