Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Praga RV (1:72, First to fight/Profikit)

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Praga RV (1:72, First to fight/Profikit)

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 19 bře 2017, 21:41

Úvodem bych chtěl předeslat, že pokud bude v týdnu některý den slušně, pokusím se to nafotit znova, protože tohle večerní exponování s bleskem je na prd. Kvůli tomu vylezlo na fotkách kdeco (drybrush není ve skutečnosti tak výrazný, pneumatiky jsou v reálu trochu zamazané, khaki barva má úplně jiný odstín a to co vypadá jak prach na kapotě a předních blatnících tam vůbec není).
No a teď ke stavbě. Pragu RV jsem postavil už kdysi dávno z rezinu od Profikitu a výsledek byl tak katastrofální, že jsem se ho ani neopovážil ukázal zde na fóru (na vině jsem byl já ne stavebnice). Po letech Pragovka skončila v louhu s tím, že si dám repete, bohužel lázeň způsobila silné zkroucení a deformování řady dílů, takže model skončil na vrakovišti. Vloni nebo předloni naštěstí Poláci vydali novou plastikovou stavebnici, takže jsem si ji pořídil a při prvním pohledu se mě vůbec nelíbila, kabina mě přišla moc hranatá, když jsem však prolistoval přiložený časopis ta jsem si ulevil, protože jsem zjistil že mám spíš nakoukané tvary modelu od Profikitu než skutečného auta, takže jsem se výrobci v duchu omluvil...
Obě zmíněné stavebnice od sebe dělí minimálně deset let a je to na nich znát. Profikit je očividně z ručně dělané předlohy a tak se mnohé detaily nemohou s novou, počítačově modelovanou, stavebnicí vůbec rovnat (namátkou nýtování, kola a žebra chlazení). Na druhou stranu řada jiných detailů je u FtF dost zjednodušená, hrubá nebo chybí úplně, takže jsem některé použitelné díly nahradil rezinovými nebo leptanými z Profikitu. Pokud by se někdo chtěl vydat stejnou cestou, náhradu zadních náprav a úpravu tvaru podvozkového rámu vřele nedoporučuju, je to nečekaně pracné, ve výsledku takřka neznatelné a úplně jsem si tím zničil geometrii. Na vině je zejména rozdíl v rozměrech obou stavebnic a měkký plastik. Ostatní detaily však modelu pomohly ale i bez nich bude výsledek vypadat dobře. Některé drobnosti je však potřeba vyrobit svépomocí třeba plachtu, přední nárazník a koncová světla. Další nevýhodou stavebnice FtF je absence obtisků, opět „pomohl“ Profikit. Uvozovky jsou zde záměrně, protože číslo by mělo být pětimístné a ne čtyřmístné a celá značka tak o polovinu menší, bohužel jsem nic lepšího neměl k dispozici.
DSC_0005.jpg
DSC_0008.jpg
DSC_0009.jpg
DSC_0010.jpg
DSC_0003.jpg
DSC_0006.jpg
DSC_0015.jpg
DSC_0017.jpg

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Re: Praga RV (1:72, First to fight/Profikit)

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 19 bře 2017, 21:47

Ještě u mě tradiční fotky před barvou pro lepší ilustraci provedených úprav.
DSC_0039.jpg
DSC_0025.jpg
DSC_0027.jpg
DSC_0028.jpg
DSC_0031.jpg
DSC_0035.jpg

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 19 bře 2017, 21:52

A na závěr diskutabilní úpravy podvozku + interiér.
DSC_0018.jpg
DSC_0023.jpg
DSC_0022.jpg
DSC_0005.jpg
DSC_0012.jpg
DSC_0013.jpg
DSC_0015.jpg
DSC_0017.jpg

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mitte » 20 bře 2017, 11:53

To čtyřmístné číslo prvorepublikové armády je správně. Tedy je také správně. RV měly mnoho sérií a číselných bloků. Část aut měla čtyřmístné. Koneckonců i ta lešanská má čtyřmístné.

Jinak pěkný kousek, gratuluji. Jen ty lesklé pneu mě bijí do očí a snad i tu plachtu bych dal tvrdě matnou?
Hotovo 1/72 2025:
Leopard 2A4 (Trumpeteer - mizerný model!)

Hotovo 1/72 2024:
2x S-199 (Eduard), 9K72 / SS-1B SCUD-B (Revell), Blenheim IF (Airfix), CB-36 (Tamiya), LT-40 (Attack), LT-35 (FtF), OA-30, (FTF), CS-199 (Eduard), B-36 (Hasegawa), S-92 (Revell)
mitte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 20 bře 2017, 12:14

Tak tos mě potěšil s tou poznávací značkou. :D
Pokud jde o gumy a plachtu to zvýraznil blesk, nejsou sice tvrdě matné, ale tolik se nelesknou. Kola chcu ještě zaprášit pigmentama, ale čekám až budu mít hotovou podložku.
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanmig » 17 dub 2017, 19:47

Pekne si sa na tom namakal. :shock:
Bude to inšpirácia pre moju stavbu. (:)
Predám: Knihy, publikácie - AmmoMiG, 4+, Mustang , Doplnky Tankograd 1/72

Rozostavané: MiG-9, F4U-1D
Dokončené: Jak-100, A6M2 1/48
romanmig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 23 dub 2017, 10:57

U podvozku se raději inspiruj na skutečným autě, moje zásahy byly občas, mírně řečeno, poněkud „diskutabilní“ :-?
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanmig » 23 dub 2017, 21:45

Ja asi na podvozku žiadne zmeny robiť nebudem. Až taký dôležitý typ o pre mňa nie je.
Hlavne by som chcel odstrániť tie nedostatky na búdke ktoré máš podchytené aj ty.

romanmig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 27 dub 2017, 19:15

S tou kabinou jsem si vzpoměl ještě na jednu hnidopišskou „vadu“ stavebnice FtF kterou jsem odhalil (ale neopravoval) a v úvodu na ni zapoměl. Jde o žebra chlazení motoru na bočních kapotách, žeber by mělo být 13, ve stavebnici je jich 18 a pozná se to hlavně díky tomu, že celá jejich řada by měla začínat trošku dál od kabiny než je znázorněno na modelu a jednotlivá žebra by mohla být o něco mohutnější. Ale ruku na srdce, kdybych neměl možnost srovnání se stavebnicí od Profikitu, kde jsou naopak žebra příliš hrubá a je jich pro změnu málo (11), vůbec bych celý „problém“ nezaregistroval. Myslím si ale, že je dobré se o tom zmínit, kdybys mě třeba chtěl něčím trumfnout :D
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanmig » 27 dub 2017, 22:08

Vojto, tromfnúť ťa určite nemám v pláne. A ani vlastne nikoho. Keď mám niekedy čas na model, tak chcem "tromfnúť" hlavne sám seba s každým ďalším modelom.
Ale určite ti ďakujem za radu. ;-I Priznám sa, vôbec som si to nevšimol. No teraz už keď na to pozerám, tak je to ozaj vidno. Takže bude sa rezať... :D

romanmig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bellx1 » 28 dub 2017, 21:22

no celkově to nevypadá špatně, barva a lesk se podle těch fotek nedá moc hodnotit, chtělo by to věrnější fotky. Nejsem sice znalec podvozků Praga, (když tak se něco přiučím), ale tahle pragovka neměla vepředu pevnou nápravu? To měla nezávisle zavěšená přední kola tak, jako osobní auta daleko později? Já jen, že jsi tam dodělával spodní ramena.... A obě zadní nápravy vypadají jako od Tatry, centrální trubka a výkyvné polonápravy, ale dozadu vede od převodovky kardan. To takhle fakt Praga měla??? Jestli jo, tak sorry za mé dotazy
"Konkurenci nesleduji,konkurencí pohrdám"- Jaroslav "Tango" Pilsen kit 2010
Petr Mazánek Světlá p. Ještědem
bellx1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 29 dub 2017, 11:17

Já taky nejsu znalec podvozků Praga, nejsu ani automechanik a nemám ani žádné technické vzdělání nebo aspoň vědomosti, takže tvýmu příspěvku rozumím asi stejně jako lékařské latině, tak ti moc neporadím ](*,)
V podstatě jsem detaily opráskl z Profikitu nebo naznačil v jemnější podobě to, co už na modelu bylo. Jenom zcela nepatrný zlomek je napodoben podle této fotografie:
prRV_sasi_Praga.jpg
prRV_sasi_Praga.jpg (12.95 KiB) Zobrazeno 3483 krát

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 29 dub 2017, 16:27

A až bude přilepená k podložce , tak stejně nebude skoro nic vidět , takže je to asi jedno no ne ... za ,mně dobrý... =D> =D>
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky