Zdravím páni, mám tu niečo pre priaznivcov českej aj slovenskej moderny, a to doslova. Tí ktorí nevedia o čo ide - je to spoločný, česko - slovenský projekt modernizácie vozidla BVP-2. Takto bol vystavený na výstave IDET v Brne. Mala by to byť jeho konečná podoba, momentálne prebiehajú skúšky vozidla. Ako vidíte, ide o úplne nové vozidlo, s predchodcom má spoločnú maximálne tak spodnú časť korby s pohyb. ústrojenstvom. Od blatnikov hore je všetko nové, prepracované. Motor je Caterpillar C9.3, prevodovka je upravená pôvodná. Veža je diaľkovo ovládaná z korby, má označenie TURRA 30 a výzbroj tvorí pôvodný kanón 30 mm 2A42 so spriahnutým guľometom PKT 7,62 mm a schránkou pre bližšie nedefinované PTRS. Otázkou je koľko vozidiel jednotlivé armády zavedú, ale to je otázka financí. Verme že tí ktorým sme dali právomoci disponovať peniazmi nás - daňových poplatníkov, s nimi budú dobre hospodáriť...
Niekoľko slov ku stavbe. Zá základ mi poslúžil starý model BVP-2 od Shanghai Dragon, tu som použil tiež iba spodnú časť korby s kolesami a pásmi. Pásy som musel doplniť gumenými "patkami". Zo stavebnice som použil ešte samotný kanón 2A42. Ostatné je vlastná výroba - meranie, prepočítavanie, tmelenie a brúsenie. Takže model je vlastne taká scratch - konverzia, ale to je jedno, hlavné je aby sa priblížil svojmu vzoru.