Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Válka ve Vietnamu
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Výstroj,výzbroj, uniformy

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod marty » 10 led 2007, 23:17

dalsi pilot:)
Přílohy
mills.jpg
mills1.jpg
marty

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladek Vácha » 10 led 2007, 23:20

marty píše:dalsi pilot:)
To asi nejseš ty..ale to je ta uniforma jak mám jen zde zachycuje starší období....
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Vladek Vácha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marty » 10 led 2007, 23:35

nee to nejsem ja:) jen jsem to nasel na netu
marty

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 29 led 2007, 12:30

To Vladko V: Ty Tvoje fotky pěchoty. Sumky a pásek ze systému ALICE se v Namu nenosily. To si přečteš i v Osprey. Vždycky mě mrzí když na soutěžích vidím diorama nebo figurky z Vietnamu a na nich navěšený kraviny. Už jsem viděl Seala Nam 69' s Minimi M249 (patrně to měl být Stoner) moderní sumky atd.... Myslím, že pěkný fotky na pěchotu v Namu byli v Modeláři od kluků z 1. pěší.
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladek Vácha » 29 led 2007, 15:00

David Hényk píše:To Vladko V: Ty Tvoje fotky pěchoty. Sumky a pásek ze systému ALICE se v Namu nenosily. To si přečteš i v Osprey. Vždycky mě mrzí když na soutěžích vidím diorama nebo figurky z Vietnamu a na nich navěšený kraviny. Už jsem viděl Seala Nam 69' s Minimi M249 (patrně to měl být Stoner) moderní sumky atd.... Myslím, že pěkný fotky na pěchotu v Namu byli v Modeláři od kluků z 1. pěší.
Já vím proto tam je rok 1972 (US byly opustili Nam v roce 1974) ,Alice je od roku 1972 (nebo 74)
Vladek Vácha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Petrovič » 29 led 2007, 23:43

Od roku 1967 se použival nosný systém "MLCE" jenž je dost podobný později užívanému systému "ALICE".Myslím,že materiál byl stejný,ale některé rozdíly jsou patrné na první pohled,např.velikost sumek jenž jsou menší,já souhlasím s připomínkou Davida.Nerad bych se mýlil,ale systém "MLCE"je vidět na fotech z NAMu cca od roku 1969,kdežto se systémem "Alice" se nesetkáš.Navíc ještě na fotografiích z počátku 70 let jsou pěšáci i výsadkáři vydět s nosným systémem "LCE" což je klasika.
Zdeněk Petrovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 30 led 2007, 06:41

To je bohužel Vladko kravina. Je to rozšířený omyl, ale systém A.L.I.C.E. se ve Vietnamu opravdu nenosil. V roce 1967 byla modernizována výstroj model M56. Novinkou byl materiál (my tomu říkáme silon :-)) a nové zapínání na sumkách (stejný jako na ALICE systém) plastový druky atd... Můžu sem hodit fotky. Na fotkách SEALs jsem viděl sumky, které jsou na třicetiraný zásobník, ale nemají boční kapsy na granáty, jen poutka. Z toho právě pramení dojem že tam už měli sumky "alicovky". Je to stejný jako případ Woodland. Taky jsem musel s X lidmi řešit, že ho viděli na fotkách z Namu, ale je to záměna za ERDL Brown dominant.
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladek Vácha » 30 led 2007, 14:57

David Hényk píše:To je bohužel Vladko kravina. Je to rozšířený omyl, ale systém A.L.I.C.E. se ve Vietnamu opravdu nenosil. V roce 1967 byla modernizována výstroj model M56. Novinkou byl materiál (my tomu říkáme silon :-)) a nové zapínání na sumkách (stejný jako na ALICE systém) plastový druky atd... Můžu sem hodit fotky. Na fotkách SEALs jsem viděl sumky, které jsou na třicetiraný zásobník, ale nemají boční kapsy na granáty, jen poutka. Z toho právě pramení dojem že tam už měli sumky "alicovky". Je to stejný jako případ Woodland. Taky jsem musel s X lidmi řešit, že ho viděli na fotkách z Namu, ale je to záměna za ERDL Brown dominant.
Myslím období od 1972/74 ..někde tu na to mám studii.
Vladek Vácha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 31 led 2007, 06:56

Hele je tak těžké pochopit, co jsem napsal??? :shock: V Namu se prostě ALICE nenosila. Jestli mě chceš přesvědčit tak mi ukaž fotku. Zajímám se o Nam už 15 let a myslím, že už mi rukama prošlo hodně věcí, ale třeba nemám pravdu. Já mám taky studii viz fotka obálky. Tyhle knížky jsou "bible", ve kterých je prakticky cokoli co se jen ve Vietnamu z výstroje vyskytlo. Pokud je nemáš a zajímáš se o Nam, jako by jsi nebyl. Zítra ti sem hodím jednu stránku ve které se o ALICI píše.
Přílohy
Advisors.jpg
Advisors.jpg (7.24 KiB) Zobrazeno 8237 krát
Tiger stripe.jpg
Tiger stripe.jpg (11.58 KiB) Zobrazeno 8232 krát
Uniforms.jpg
Naposledy upravil David Hényk dne 01 úno 2007, 11:41, celkově upraveno 1
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 31 led 2007, 07:14

Jo a mimochodem, poslední "combat troops" odešly v listopadu 1972 a v zemi zůstalo jen asi 16000 poradců.
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 01 úno 2007, 08:40

Tak tady je ta slibovaná stránka z knihy o výstroji pěchoty, LRRP a Rangers. Doufám, že je to čitelný. Je to celá kapitola o "postnamové" výstroji určená pro začínající sběratele, aby se mohli vyvarovat omylů, kterých se dopustil autor knihy (vlastnící jednu z největších sbírek věcí z namu).
Přílohy
158.JPG
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Petrovič » 01 úno 2007, 18:11

Jenom pro porovnání: http://www.modelforum.cz/download.php?id=25903 a fotečka.Možná právě kvuli použitému materialu a zapínání sumek a také asi proto,že u nás se stal název ALICE hojně používaný si někteří / ostatně já kdysi také/ pletou systém ALICE s MLCE.
Přílohy
img265.jpg
systém ALICE
img264.jpg
sumka /systém MLCE/
Zdeněk Petrovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 02 úno 2007, 06:17

No zdá se Zdeno, že jsme Vladka definitivně přesvědčili :lol:
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Petrovič » 02 úno 2007, 18:56

Každopádně ve dvou se to vysvětluje mnohem líp.Sám bych na to nemněl.Ale oceňuji jeho snahu orozšíření tématu.
Zdeněk Petrovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 05 úno 2007, 06:55

Jo já taky, ostatně nikdo učený s nebe nespadl. Co já si nakoupil kravin z výstroje než jsem zjistil co je správně a co né. Škoda mluvit.
David Hényk

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Válka ve Vietnamu