Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika na kolejích ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Parní lokomotivy 477.043 a 477.004 "Papoušek" 1/35

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 835 • Stránka 28 z 56 • 1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 56
  • Odpovědět s citací

Re: Parní lokomotivy 477.043 a 477.033 "Papoušek" 1/35

Příspěvekod Dolin » 02 lis 2011, 11:29

Na podložce máš minimálně 4 zrnka prachu a špendlík nemá jednobarevnou hlavičku. Jako dávej si na to pozor propříště!!

Jinak jako,..... [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< Nepochopitelov Nepochopovič Nechápenko! [-o< [-o<
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flaizer » 03 lis 2011, 22:03

Mistr nazlobeně až zděšeně koukal na ty né moc dobře vyrobené součásti, začal vrtit hlavou a mumlat si pro sebe "to jsem teda neviděl, obrobený to je dobře, rozměry jsou v pořádku ale tyhle díry a ty závity, celý totok je křivé, tudy bude protíkat olej a tady to nebude těsnit..." Většina těch, co na dílně byli blíže, tak jedním okem mistra pozorovali při té své práci, protože věděli, kdo je ten lempl. Mistr po chvíli zkoumání zvolal "Kdo tohle dělal? Vojto pojď sem". Vojta vypnul soustruh a šel za mistrem, mistr opět nazlobeně "Vidíš tohle, no pořádně se na to podívej, vidíš to, už od oka to je celé křivé..." Vojta se nedal, prstem ukázal "tohle jsem stočil na soustruhu, z týhle strany taky ale tohle a ty díry se závitama dělal Ondra na fréze." Mistr na to opět koukal "Už zase Ondra? Jak to že on, dyť tyhle díly na papoucha si měl dělat s Honzou nebo Jozkou, kde je Josef? zavolej ho..." Vojta se otočil a s úsměvem šel pro Josefa k fréze. Po chvíli přišli k mistrovi a Josef už věděl která bije, hned spustil "Já jsem to Ondrovi říkal, aby si to pohlídal, na fréze včera dělal jen on, já byl ve správkárně, takže jsem ho nemohl kontrolovat...", co se mohlo asi dále dít, postupně tu nepovedenou práci hodili na Ondru, který byl zrovna ve výtopně vypomáhat opravovat a mazat stroje, takže netrvalo dlouho a nechali si pro Ondřeje poslat... :lol:

Když jsem viděl stavbu němky, tak jsem nevěřil, že by se našel někdo, kdo by to s takovou precizností dokázal postavit, teď si dal Ondra na svá bedra ještě k tomu dva stroje, no to se máme na co těšit... 8-) Ondro, držím palce a těším se na pokračování, trochu zvláštní, jako by člověk byl v té továrně a pozoroval, jak ti dělníci ten stroj dávají dohromady... :arrow:
Flaizer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 04 lis 2011, 08:20

Flaizer píše:........................
trochu zvláštní, jako by člověk byl v té továrně a pozoroval, jak ti dělníci ten stroj dávají dohromady... :arrow:

Bingo :mrgreen: Přesně tohle cítím když na tom pracuju. Když se prostě nemohu vrátit zpět do minulosti (kdybych se dříve narodil, tak bych se určitě motal někde tam, kde tyhle stroje vznikaly), tak si to alespoň prožívám doma, v malém měřítku (ale pocitově stejně, jako ve skutečnosti). Proto taky řeším i detaily, které po dokončení nebudou skoro vidět :mrgreen:
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 04 lis 2011, 17:46

Ondro,podle vzpomínek mojich spolupracovníků to nebyla hezká práce,těžká a špinavá.Na některých úsecích se ti chlapi hodně nadřeli.Ale to je i tvůj případ-máš to taky vydřený =D> .Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod balu11 » 06 lis 2011, 01:08

Zdravím Ondro, píšeš, že není teď moc času, ale já si myslím, že i kdyby bylo času více, tak takovéto modely, v takovéto kvalitě, se prostě uspěchat nenechají. To, co stavíš a dokážeš udělat, to je modelářský Olymp nebo také Mont Everest modelařiny, vždycky když otevřu počítač, tak první cesta vede sem, zdali je nějaká část modelu hotova. Dnes už víš, že Tvá 555-ka se stala impulsem i pro mne a můj pokus postavit si taky takovýto model, je sice pravda, že je to z papíru, ale zkouším se alespoň trošičku či alespoň zdánlivě se přiblížit ke kvalitě Tvých modelů. Zatím jsem vylezl tak možná na Klínovec a ten pomyslný Everest mne snad čeká, tedy alespoň doufám. Prostě teď jen zbývá smeknout a jen se kochat krásou, kterou dokážeš vytvořit, dík za ní. [-o<
balu11

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flaizer » 07 lis 2011, 22:12

Po chvíli Ondřej dorazil z výtopny, v jedné ruce měl brašnu a v té truhé delší tyč, která měla na jednom konci umělohmotnou zelenou kouli. Jen co vstoupil do dílny, byl středem pozornosti ale kluci byli klidní a všímali si spíše své práce, občas tedy pokukovali, co to Ondra nese, který si mezitím s úsměvem vesele vykračoval. Mistr se už uklidnil a zajimal se o jiné věci, takže si ani nevšimnul příchodu darebáka Ondřeje. "Dobrý den pane Doležal, tak jsem tu na vaše zavolání, copak se děje?" zvolal Ondra klidným tónem, a pokládal věci na stůl. Mistr se na něho obrátil a hnedky spustil: "Ty darebáku, ty víš moc dobře proč tu jsi, tak mi to teda vysvětli, proč si to celé odfláknul, no tak začni..." Ondra si vzal ten nepodařený obrobek do ruky a koukal na to opět s úsměvem, po chvíli klidně povídá "No zrovna tohle nebude vidět, to je v pořádku, horší to bude u druhého kusu z druhý strany..." mistr nechápavě na něho kouká a po chvíli špitne "Takže jsi si vědom té chyby?" Ondra bere do ruky tyč se zelenou koulí a povídá "No bodejď by ne, podívejte se, přiložím to k tomu a ono to rozměrově přesně sedí, takže není co řešit... včera jsem ještě odlejval zbytek, tak až to vyndám a hodím do surfu, tak to můžu na pojezd taky namontovat". Samozřejmě že mistr na něho nechápavě civěl co to jako má znamenat... "Nedělej si ze mne legraci, takže ještě jeden takovej exces a poletíš..." Odřej darebák bere brašnu a vytahuje fotoaparát, pokládá obrobek na stůl vedle tyče se zelenou koulí a fotí, při tom v klidu povídá: "Vy asi nevíte, že tam vzadu za depem stavím sám celého papoucha a tohle je na něj, takže si dělám i dokumentaci". Pan Doležal opět kouká a nesmyslě kroutí hlavou, protože papouchy byli v depu jen dva, jeden stojí vedle točny a druhý stál vedle správkárny, proto tedy zvolal... "No tak tohle je pro tebe, tak jsi to měl říct, to aby jsme se na ten tvůj výtvor, co stavíš, šli raději podívat" A tak se nikdo nezdrhal jít, šla se podívat celá dílna. To místo moc neznali, nikdo tam tudyma moc nechodil, takže si toho co tam Ondra kutí nikdo nevšiml. Dorazili na místo za skladištěm, opravdu na konci depa, viděli jenom cosik pod plachtou, Ondřej neváhal a hnedky ji strhnul dolů, k tomu povídá "Je to teprve pojezd, nějaké rozvody ale hodně mě toho ještě čeká..." Všichni jenom zírali, mistr se také divil, protože pod plachtou byli opravdu kusy lokomotivy. Nikdo tomu nevěřil, že se jim tam za budovou skladu staví nový papouch, kterýho Ondra zvládá sám... :-D :lol: :D

Doufám tedy, že se příběh líbil a správně živě dokreslil tuto modelářskou stavbu dvou úžasných lokomotiv evropského formátu z naší historie. Už se těším dalšího přírůstku vyrobených dílů. Jo a Ondro, nezapomenout si pohlídat tu frézu! :lol:
Za pravopisné chyby se omlouvám...přeci jenom nejsem spisovatel...
Flaizer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 08 lis 2011, 13:59

pavel behensky píše:Ondro,podle vzpomínek mojich spolupracovníků to nebyla hezká práce,těžká a špinavá.Na některých úsecích se ti chlapi hodně nadřeli.Ale to je i tvůj případ-máš to taky vydřený ....Pavel

Já vím, Pavle. Přečetl jsem o tom pár knih a je mi jasné, jaká to byla rasovina ... Ale představy jsou vždy idealizované :mrgreen:

balu11 píše:Zdravím Ondro, píšeš, že není teď moc času, ale já si myslím, že i kdyby bylo času více, tak takovéto modely, v takovéto kvalitě, se prostě uspěchat nenechají. To, co stavíš a dokážeš udělat, to je modelářský Olymp nebo také Mont Everest modelařiny, vždycky když otevřu počítač, tak první cesta vede sem, zdali je nějaká část modelu hotova. Dnes už víš, že Tvá 555-ka se stala impulsem i pro mne a můj pokus postavit si taky takovýto model, je sice pravda, že je to z papíru, ale zkouším se alespoň trošičku či alespoň zdánlivě se přiblížit ke kvalitě Tvých modelů. Zatím jsem vylezl tak možná na Klínovec a ten pomyslný Everest mne snad čeká, tedy alespoň doufám. Prostě teď jen zbývá smeknout a jen se kochat krásou, kterou dokážeš vytvořit, dík za ní. [-o<

Díky balu, vždycky mě v prezentační části díla povzbudí, když se dozvím, že to někoho nakoplo, se do něčeho podobného pustit. Pak vím, že to má smysl, není to jen honění ega, a pokračuji v tom. I kdyby jsi to byl jen ty, je to super. S tou úrovní si hlavu nedělej, když se ohlédnu a vidím svoje snažení před pár lety, jen se pousměju. Je to jako ve všem, pomalu se posunovat dopředu a nenechat to zamrznout na nějakém bodě. To je pak konec.
Flaizer píše:Po chvíli Ondřej dorazil z výtopny.....................................
...................................
Doufám tedy, že se příběh líbil a správně živě dokreslil tuto modelářskou stavbu dvou úžasných lokomotiv evropského formátu z naší historie. Už se těším dalšího přírůstku vyrobených dílů. Jo a Ondro, nezapomenout si pohlídat tu frézu! :lol:
Za pravopisné chyby se omlouvám...přeci jenom nejsem spisovatel...

Moc díky za tu literární vložku. Bezva počtení :mrgreen: No a taky doufám, že si ten lempl Ondra dá příště větší pozor na to, co dělá :-D
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod awan07 » 12 lis 2011, 22:29

Lokomotiva samozřejmě super,ale tá literární esej mne úplně odrovnala. :grin:
Stavím pomalu,ale jistě
awan07

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 22 lis 2011, 13:22

Tak zase pár foteček. Udělal jsem přední pochozové plechy. Pak jsem dumal o výrobě mástru na pravý injektor NVL. Je to taková složitá mrška. Když jsem to vymyslel, tak mne napadlo to fotit při výrobě, abyste viděli, krok po kroku, výrobu složitějšího mástru. Doufám, že se najde někdo, koho to alespoň trochu inspiruje :-k
Přílohy
plech 033_2.JPG
Přední pochozový plech na 033. Vyroben je z rezinového odlitku, zeslabeného na 0,35mm. Protože to tam vypadalo hnusně rovně, tak jsem to horkým vzduchem ohřál, zkroutil, trochu narovnal a přilepil. Výsledný efekt se mi docela líbil (ty plechy byly dost zprohýbané), tak jsem ho přilepil a dodal nějaké kovové profily.
plech 033_5.JPG
plech 043_2.JPG
Plech na 043 je udělaný a zprohýbaný stejně, akorát je tam navíc jeden vingl vepředu.
plech 043_4.JPG
477_043_302.JPG
Tak tohle je ten NVL injektor na boku lokomotivy.
300.jpg
Předcházela příprava podkladů, úprava do měřítka a vytištění pro snadné měření a porovnávání (abych se vyvaroval nějaké větší rozměrové disproporci. Další postup je zřejmý z fotek. Pár jich není ostrých, omlouvám se.
301.jpg
302.jpg
303.jpg
304.jpg
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 22 lis 2011, 13:22

pokračování .....
Přílohy
305.jpg
Výroba chloptačové komory, která bude samostaně a nakonec se odlitky slepí.
306.jpg
307.jpg
A pomalu končíme. Poslední fotka je NVL s nálitkem, připravený na zaformování.
forma a odlitky_3.JPG
Tak tady už jsou hotové odlitky, forma v pozadí a vlevo jeden slepený.
komplet odlitek_2.JPG
Detailní pohled na zkompletovaný odlitek. Chloptačová komora je přilepená o chlup výš, než by měla být, moc jsem spěchal :)
komplet odlitek_4.JPG
Komu se ty příruby zdají trochu křivé, tak to je umělecký záměr. Na fotkách to trochu bije do očí, ale ve skutečnosti to je akorátní. Ani tyhle spojky nebyly ideálně rovné a občas jsou sešroubovány malinko nakřivo. Myslím že to taková záměrná nepřesnost trochu přiblíží skutečnosti.
Naposledy upravil Ondřej Nadrchal dne 22 lis 2011, 13:44, celkově upraveno 1
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod herr66 » 22 lis 2011, 13:33

Ondro, ty jsi dabel, jen me rekni, kde beres tak VELKE spendliky???
herr66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš Chmelař » 22 lis 2011, 13:41

To je fakt velká paráda ! Už nikdy si nebudu myslet, že jsem udělal bůhví co, když doplním kabeláž do motoru a naznačím svíčky. Proti této práci jsem v předškolním věku a asi tam v klidu a s pokorou zůstanu. Máš to parádní chlape... =D>
Více na :
http://www.chmelar-diorama.cz
Aleš Chmelař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 22 lis 2011, 13:44

Já sem tady dlouho nebyl...pomóóóc!!! :? :? :shock: :shock: :P :P :-D [-o<
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 22 lis 2011, 13:53

herr66 píše:Ondro, ty jsi dabel, jen me rekni, kde beres tak VELKE spendliky???

To víš, já ti to řeknu a pak si je všichni nakoupí a budou tady taky machrovat :mrgreen:

Doufám že sem nepůjde Vláďa Seidl. Toho ty špendlíky dráždí tak, že by ho mohlo klepnout .. [-(
Naposledy upravil Ondřej Nadrchal dne 22 lis 2011, 13:59, celkově upraveno 1
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 22 lis 2011, 13:58

Aleš Chmelař píše:To je fakt velká paráda ! Už nikdy si nebudu myslet, že jsem udělal bůhví co, když doplním kabeláž do motoru a naznačím svíčky. Proti této práci jsem v předškolním věku a asi tam v klidu a s pokorou zůstanu. Máš to parádní chlape... =D>

Díky Aleši. Každý máme něco, co mu sedne. Já zase zírám na Tvoje figurky a krajinky, ty jsou pro mne nedostižnou metou ...

PavelS píše:Já sem tady dlouho nebyl...pomóóóc!!! :? :? :shock: :shock: :P :P :-D [-o<

Tak vítej :mrgreen:
Ondřej Nadrchal

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 835 • Stránka 28 z 56 • 1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 56

Zpět na Rozestavěno