Peto, ak by som teda mohol mistrovi poradit (ja by som to robil vo PS nasledovne):
1. v novom layeri nakresli pozdlz rozhrani pomerne tenku ciaru tmavsej sedej farby a tento layer si zduplikuj do dalsieho - budes mat hotovy vychodzi bod, ak sa Ti v nasledujucich krokoch nieco nepodari. Vychodzi layer zneviditelni.
2. v skopirovanom layeri na ciaru aplikuj Filter/Gauss filter - to Ti ciaru rozostri podla potreby,
3. rozostrenu ciaru rozne vygumuj gumou s velkym priemerom (aby vsetko islo do stratena) - to da tej ciare urcitu nepravidelnost,
4. pomocou Opacity nastav je sytost, resp. priesvitnost podla potreby.
5. vychodziu ciaru (z kroku 1) si opat skopiruj do dalsieho layera a cez Image/Adjustment/Hue-Saturation zmen sedu na hnedu,
6. na tuto hnedu ciaru zopakuj kroky 2, 3 a 4, pricomm krok 3 rob nahodne v inych miestach.
Ak sa Ti vysledok nebude pozdavat, jednoducho zmaz layer s nepodarenou farbou opat si skopiruj vychodi layer a zopakuj kroky 2,3,4. Da sa to zamozrejme aj cez Edit/Undo alebo Step Backward, ale popisany sposob sa mi v praxi viac osvedcil, resp. viac mi vyhovuje.
Dostanes difuzne rozhranie, na ktorom Ti bude "presvitat" niekde seda a niekde hneda farba, pricom ich sytost mozes cez Opacity a ostatne nastavene parametre separatne menit.