Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Kreslené podklady ‹ Letadla ‹ Rozkresleno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Skororučnekreslené wallpapery pre Vás

Odeslat odpověď
Příspěvků: 2875 • Stránka 135 z 192 • 1 ... 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ... 192
  • Odpovědět s citací

Re: Skororučnekreslené wallpapery pre Vás

Příspěvekod arthur1966 » 12 led 2015, 17:52

Niečo také, ako 26ka na tejto stránke. Na tej farebnej fotke hnedá absentuje (možno nejaká výnimka)

http://mig3.sovietwarplanes.com/il-2/il2-camo/postwarforeign/postwarforeign.htm
arthur1966

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arthur1966 » 17 led 2015, 14:41

Kamo 27-ky, zatiaľ podľa pokynov od Pavla, aj keď hľadáme ďaľšie upresňujúce informácie. Ako podklad mám k dispozícii len pár skrínšotov z kratučkého čb filmu, kde sa to naozaj javí ako dvojfarebná kamufláž...no uvidíme.
Přílohy
27_02.jpg
27.jpg
arthur1966

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 17 led 2015, 17:31

Peto, dobre ides =D ;-I > ! Neviem, nad cim rozmyslas? Je evidentne, z tych zaberov, ze sa jedna o dvojfarebnu camo! 8-)
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Odehnal » 17 led 2015, 17:34

;-I ;-I ;-I ;-I
" Život se skládá ze dvou fází, fáze očekávání a fáze zklamání." Jára Cimrman.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr Odehnal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arthur1966 » 17 led 2015, 18:07

Martinicky Vladimir píše:Peto, dobre ides =D ;-I > ! Neviem, nad cim rozmyslas? Je evidentne, z tych zaberov, ze sa jedna o dvojfarebnu camo! 8-)

Súkromne to preberáme s Michalom (keďže ruským mašinám rozumie rozhodne viac) a myslím, že má trocha iný názor. On asi skôr preferuje trojfarebnú verziu s individuálnymi zmenami oproti predpisovej kamufláži. Ale ako to vyčítať z tých mizerných podkladov?
arthur1966

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 17 led 2015, 20:14

Peto, no rozhodne to vyzera zaujimavo, tak "netradicne".

Martinicky Vladimir píše:...Je evidentne, z tych zaberov, ze sa jedna o dvojfarebnu camo! 8-)

S takto kategorickym tvrdenim vychadzajucim z nekvalitneho cb zaznamu by som si dovolil nesuhlasit.
Napr. tato konkretna fotka by potom mohla nabadat k tomu, ze "66/17" bola zhora jednofarebna:
Obrázek

Moje nasledovne uvahy a obrazky vychadzaju zo stranky http://www.mig3.sovietwarplanes.com/il-2/il-2.htm a z diskusie s autorom tej stranky M. Tessitorim.
Obrázek Obrázek
Fotky su z publikacie 4+ Iljusin Il-2 Sturmovik. Cast trupu pod hviezdou a cast kridla naozaj vyzera, ako by bola kamuflovana modrosedou farbou. Je vsak otazka, ci fotky su originalne farebne, alebo su kolorovane. Do pozornosti davam prave cervene hviezdy. Ta na trupe cvicneho lietadla ma "zaujimavo" rozne hruby biely lem. A na to, aka je ta fotka neostra/rozmazana, je cervena hviezda prilis ostra/precizna. Zase ta na spodku kridla bojoveho lietadla, hoci je v tieni, je ziarivejsia, ako na osvetlenom boku toho isteho lietadla. :?:

Nasledovne skrinsoty su z akoze "originalneho" filmu, ten je ale ako na potvoru nefarebny.
"24" vyzera, ze ma aspon z pravej strany a na lavej strane vyskovky uplne standardnu kamo:
150117_Il-2 no24.jpg

"25" vyzera mat smerovku a vyskovku este v povodnej kamo podla template vratane makkych rozhrani farebnych poli, ale lave kridlo a snad aj cast trupu vyzeraju byt premalovane (tvar poli od veci, ostre rozhranie).
150117_Il-2 no25.jpg

"27" smerovka, vyskovky a predok vyzeraju byt povodna kamo. Zato obe kridla a trup okolo kabiny vyzera byt premalovany, aj ked akoby sa snazili aspon zhruba napodobnit tvari poli podla template. ALE, uplny koniec laveho kridla ale vyzera by svetly (svetlo hnedy miesto zelenej?)
150117_Il-2 no27.jpg

Je otazka, ci pri premalovani doplnili na hornych plochach k povodnej 3-farebnej kamo stvrtu farbu. Alebo dve z troch povodnych farieb (tmavosedu a svetlohnedu) zamalovali zelenou a modrosedou aj tam, kde premalovanie nebolo nutne (smerovka, vyskovky...). No, moc sa mi to nezda, nakolko fotky cs. La-5FN a inych Il-2 ukazuju skor na premalovanie vylucne tych casti, kde to bolo technicky nevyhnutne (po vymene, oprave...)
Z vyssie uvedenych dovodov a doteraz dostupnych foto si myslim, ze aj "27" mala zhora zeleno-tmavosedo-svetlohnedu kamuflaz a ze farebne fotky su nie celkom vydarene kolorovane. Samozrejme, ked niekto najde farebny film, alebo originalny dokument hovoriaci o pouziti modrosedej farby za ucelom premalovania cs. Il-2, nazor kludne zmenim. :wink:
To modre cislo "27" na smerovke je potvrdene, alebo je to iba odhad?
66misos
Naposledy upravil 66misos dne 17 led 2015, 22:38, celkově upraveno 1
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 17 led 2015, 21:20

Michal, nekombinujes a nekomplikujes to velmi...ton "sedi" na konci laveho kridla sa velmi neodlisuje "sedi" kamuflazneho pola pri trupe... :roll: :wink:
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arthur1966 » 17 led 2015, 21:35

Vravel som, že to nebude také jednoduché :cry:
Svetlomodré numero s bielym lemom: informácia z Triády. A vyzerá to pravdepodobne. Dobre to vidno na litedle č.25: svetlý lem a vnútro číslic svetlejšie ako červená výplň hviezdy, takže svetlomodrá. Spomedzi svetlých farieb by prichádzala do úvahy žltá, ale tá by bola asi jasnejšia, žiarivejšia.
Ešte prikladám detail hviezdy, je v lepšej kvalite, ako na malej fotke, ale aj tak nevylučuje dodatočné kolorovanie.
Přílohy
Hviezda.jpg
arthur1966

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 17 led 2015, 22:04

Martinicky Vladimir píše:Michal, nekombinujes a nekomplikujes to velmi...ton "sedi" na konci laveho kridla sa velmi neodlisuje "sedi" kamuflazneho pola pri trupe... :roll: :wink:

Vlado, vychadzam z principu "Occamovej britvy". Takze najskor uvazujem to najjednoduhsie, tj. standard. Az ked dalsie dokumenty naznacuju nieco ine, tak na ich zaklade pridavam "nestandard" v minimalnej moznej miere.

Na treningovej masine je na kridle viditelna skvrna v tvare podkovy prave v mieste, kde by podla standardnej schemy mala byt tmava seda AMT-12 a okolo nej zelena AMT-4. Takze tu by akoze ponechali povodnu tmavosedu, aj zelenu, iba by premalovali svetlohnedu na sedomodru. Zato pri "27" pri z nejakeho dovodu premalovali aj tu tmavosedu a nechali tam iba zelenu a modrosedu.

Ak farebne foto berieme ako zaklad, resp. dokaz, tak potom tam nevidno ani rusku zelenu AMT-4 na hornych plochach a uz vobec nie svetlo modru AMT-7 na spodnych plochach, resp. ich olejove ekvivalenty.
A ked pripustime celkove premalovanie lietadiel a s vyssie uvedenym ideme spekulovat dalej, kludne to vsetko mohli byt aj "trofejne" nemecke farby, ktorych tu boli haldy. Alebo kombinacie ruskych a nemeckych farieb atd.

Nakoniec, ten obrazok kresli Peto, nie ja, takze posledna volba je na nom. Ja som prezentoval svoj nazor a vysvetlil dovody, ktore ma k nemu vedu. Nikde ale nie je napisane, ze ho Peto musi akceptovat, alebo ze to je definitivna pravda.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arthur1966 » 19 led 2015, 10:28

Hrubá kresba draku.
Asi skúsim najprv urobiť tú zeleno-šedú verziu a potom uvidím...možno sa ešte objavia nejaké nové poznatky a spravím aj druhú podobu (ale ako vyčítam rozloženie a farbu jednotlivých polí, tak to ani srnky netušia...).
Přílohy
27.jpg
arthur1966

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 19 led 2015, 11:21

Peto, no hlavne aby bol spokojny zadavatel. Ak ten trva na modrosedej, tak to tak bude a hotovo :wink:
Pozeral som aj tu Triadu. Zaujimave, je tam kopec profilov cs. Il-2, ale ani jeden sedo-zeleny. Tiez ma zaujalo, ako Sovieti neustale kontrolovali a vyhodnocovali cinnost cs. letcov a personalu, nakolko nebojove straty lietadiel boli v zasade rovnake, ako bojove. A ako dali jednemu pilotovi "zosobnit" Il-2 rozbitu pri pristati v dosledku "nedbaleho" riadenia. Porusenia predpisov, zda sa, moc netolerovali.
Na tej prehliadke potom musela byt cast Il-dvojek v este povodnej standardnej 3-farebnej kamo, no cast lietadiel uz v novej v snad 4-farebnej, alebo v 2-farebnej kamo, pouzite standardne aj nestandardne farby, nestandardne tvary farebnych poli, takmer co stroj, to original. Hotova "Papagei Staffel". :roll:

arthur1966 píše:...možno ...spravím aj druhú podobu (ale ako vyčítam rozloženie a farbu jednotlivých polí, tak to ani srnky netušia...).

To nahodou srnky tusia celkom dobre. :wink:
Ak budes robit iba tento bokorys, tak to mas jednoduche. Vychadzaj z tohto obrazku standardnej VVS kamo:
Obrázek
Ak tmavosedu a svetlohnedu pod kabinou zamalujes zelenou a svetlohnedu na prednom a zadnom trupe urobis modrosedou - vysledok je v zasade totozny s Tvojou kresbou:
Obrázek
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbyna » 19 led 2015, 22:09

Zdravím, těším se na další pěkný obrázek.
ALE
Netřeba vymýšlet vymyšlené. Předpis ohledně zbarvení publikoval pan Hornát v L+K už v roce 1989. Zbarvení šturmoviků je podrobně rozebráno v HPM 2000/8+9 (autor Josef Martínek), obsáhlá debata proběhla před lety také na nymburku a výsledke byl vždy jednoznačný - předpisové schéma vzor 1943 - zelená + hnědá + šedá. Problém tohoto zbarvení je, že šedá a zelená na fotkách splývají a nejdou dost dobře odlišit. Nicméně dobře viditelná hnědá pole docela dobře odpovídají vydanému předpisu. Zmíněná barevná fotka má údajně zkreslené barvy a je tedy zavádějící.
Jo a pozor na chybu v Massimově předpisovém schématu č.2 - obě schémata mají mit špičku levého křídla hnědou - takže světlý (hnědý) konec křídla na fotce stroje č. 27 taky odpovídá předpisu a není to tedy žádná anomálie.
http://www.ipmsnymburk.com/forum/viewtema.php?ID_tema=17773&page_d=0&idp_d=0&idc_d=1&show_html=
zbyna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arthur1966 » 20 led 2015, 08:00

Hmm...dosť sa tam spomína farebný posun tohto farebného snímku, kde hnedá sa záhadne zmenila na plusmínus šedú. Prečo sa nevytratila hnedá z uniformy vojaka (a taktiež, pleťové farby leteckého personálu)? A čo červená hviezda, tam by nemal byť podobný posun?
Přílohy
IL-2U_3.jpg
IL-2U_2.jpg
arthur1966

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 20 led 2015, 16:07

Peto, myslim, ze uz sme videli vsetky (verejne) dostupne foto, z ktorych je zrejme, ze nejake masiny niesli povodnu standardnu kamo a nejake masiny boli zrejme/asi premalovane "nestandardnymi" farbami. O odtienoch tychto nestandardnych farieb sa mozeme iba dohadovat.
Dobova (?) farebna foto ukazuje miesto svetlohnedej nejaku modrosedu. Na tej iste foto ale tiez nevidno standardnu (strednu, sytu) zelenu, ale nieco tmave sedohnede.
Trochu som sa s tym hral na compe, posuval som farby tak, aby pletovka bola stale este pletovka, obloha viacmenej modra a trava zelena - modroseda a tmava sedohneda sa v zasade velmi nemenili, rozhodne som nedostal sytu zelenu a svetlo hnedu. Viem, to nie je dokaz, ale aspon to nieco naznacuje.

Presiel som si celu edebatu na nymburku na linke od Zbyna http://www.ipmsnymburk.com/forum/viewtema.php?ID_tema=17773&page_d=0&idp_d=0&idc_d=1&show_html=
Vysledok v zasade rovnaky, ako tu.

Takze, IMHO, dalej si to nekomplikuj a urob ten Il-2 v kombinacii tmava sedohnedozelena a stredna modroseda. A na spodok daj kludne hocijaku svetlu modrosedu. A k obrazku daj poznaku v tom duchu, ze farby su odhadnute na zaklade zasumenej dobovej (?) farebnej fotografie. Vzdy sa to da neskor opravit, resp. updatovat.
Hlavne, ze na svete bude dalsi pekny obrazok, aj ked v netradicnych farbach.

PS: Aj Rusi skusali Il-2 ako stihacku a dali jej "stihackovu" 2-farebnu kamo na horne plochy: http://www.mig3.sovietwarplanes.com/il-2/il2-camo/il2i/il2i.html
Obrázek
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arthur1966 » 20 led 2015, 20:02

Michal, je mi jasné, že Ameriku neobjavíme, ale dnes som dal len ostruhové koleso a čakajú ma ďaľšie delikatesy: guľomet, dezénovaná pneumatika hlavnéo podvozku (aj keď len trčiaci kúsok), raketky, atď. Ešte čakám aj na vyjadrenie môjho kontaktu z VHÚ Bratislava. No, uvidíme...
arthur1966

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 2875 • Stránka 135 z 192 • 1 ... 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ... 192

Zpět na Rozkresleno