Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Kreslené podklady ‹ Letadla ‹ Rozkresleno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Kolorovane fotky lietadiel WWII

Odeslat odpověď
Příspěvků: 192 • Stránka 10 z 13 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
  • Odpovědět s citací

Re: Kolor. foto str. 9, La-5FN

Příspěvekod arthur1966 » 07 led 2015, 08:00

Milan Holzapfel píše:Hm, já jen přemýšlím k čemu je to současné kolorování dobré. Např u hraných filmů mi to v zásadě nevadí, ale u čb. dokumentů a fotografií to zcela zkresluje skutečnost (více než původní čb snímek) byť je to provedeno kvalitně a erudovaně. Výjimku samozřejmě tvoří kolorování pro výtvarné a umělecké účely s tím, že je to tam uvedeno.

Veď nerobí nič iné, ako všetci ostatní modelári: rekonštruuje farebnú podobu historických strojov. Koľkí z nás sa snažia z ČB materiálov vyčítať čo najviac informácií, aby boli modely čo najblizšie ku svojim skutočným vzorom. Iste si si všimol, Michal je zameraný na stroje z "východu", tam je doma, má to prebádané a Jeho počiny môžu byť nemalým prínosom pre nás všetkých. Ja som rád, že môžem vidieť tie lietadlá tak, ako v skutočnosti (plusmínusautobus) vypadali.
arthur1966

• Odpovědět s citací

Kolor. foto str. 10, Caproni Ca33

Příspěvekod 66misos » 26 led 2015, 13:16

Caute, tak som sa pustil do dalsej foto. Ide to z tuha, jednak nizke roslisenie, jednak je foto pomerne rozmazana a je jam mnozstvo drobnosti krizom-krazom:
Obrázek
Ale pomaly s tym bojujem.
Vie niekto, pls., co za uniformy maju ti niektori okolostojaci vojaci? Vyzera to ako cestna straz, no neviem. :?:
66misos

• Odpovědět s citací

Re: Kolor. foto str. 10, Caproni Ca33

Příspěvekod arthur1966 » 26 led 2015, 20:14

Hmmm...M.R.Š. Zaujímavá voľba. Kolorovať kopu šrotu je fakt šialený nápad. :shock: :shock: :shock:
arthur1966

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 29 led 2015, 16:17

Tak tu je pokracovanie:
Obrázek
Ak nebudu nejake pripomienky, tak hadam aj dokoncenie.
Neviem, ci vacsi "challenge" bolo to zhorenisko, alebo ti rozmazani panackovia za troskami.
Skusil by som aj nejaky Messer z Letky 13, ale zatial som nenasiel vhodnu foto.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arthur1966 » 29 led 2015, 17:24

Paráda! A to si robil na objednávku, alebo len tak pre zábavu? ;-I ;-I ;-I ;-I ;-I
arthur1966

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 29 led 2015, 17:38

O, vdaka. :-D
Nebolo to na objednavku, ale ani to nebola moc velka zabava, vid moje komenty vyssie. Chcel som vyskusat nieco nove a zaroven cervene hviezdy prelozit niecim inym.

EDIT: Finaly obrazok je v galerii.
66misos

• Odpovědět s citací

Kolor. foto str. 10, J2M2 Raiden Prototyp

Příspěvekod 66misos » 12 úno 2015, 19:43

Caute, inspirovany stavbou v inej casti fora som sa pustil do dalsej fotky - pri cervenej zostalo, aj ked hviezda to nie je:
150211_Rdn_prot_01.jpg

Prototyp J2M2 Raiden, zatial pomerne nahrubo.
66misos

• Odpovědět s citací

Re: Kolor. foto str. 10, J2M2 Raiden Prototyp

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 12 úno 2015, 20:17

Michal, urobil si mi radost tym Raidenom! Japoncikov ja rad :lol: :wink: =; ! Zatial to vyzera dobre =D> ;-I !
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod johny skorvanek » 12 úno 2015, 21:29

Michal paradne to rpbis, Raiden je krasne ero, som zvedavy na vysledok =D> =D>
Nič nieje také zlé, aby to nemohlo byť ešte horšie. :D:D:D[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
johny skorvanek

• Odpovědět s citací

Re: Kolor. foto str. 9, La-5FN

Příspěvekod Milan Holzapfel » 13 úno 2015, 00:36

66misos píše: Je mi jasne, ze ide iba o interpretaciu moznej skutocnosti s urcitou mierou pravdepodobnosti, nie o 100% skutocnost.Nejde o umelecke foto, ale vecne fotografie a podla mna pridanim farby tie fotky dostavaju dalsi (informativny a snad aj esteticky) rozmer. Totiz hladanie spravnych farieb ma bavi minimalne rovnako tak, ako samotne kolorovanie a v konecnom dosledku zabera ovela viac casu.

Chápu, že tě to baví, ale něco jako "správná barva" neexistuje a kolorovaná fotografie nedávají "další informační" rozměr, ale spíše dezinformační.
66misos píše:
Milan Holzapfel píše:...u čb. dokumentů a fotografií to zcela zkresluje skutečnost (více než původní čb snímek) byť je to provedeno kvalitně a erudovaně...

S tymto si dovolim nesuhlasit. Zelena trava je blizsie k skutocnosti, ako seda. Modra obloha je blizsie k skutocnosti, ako seda, cervena hviezda je blizsie k skutocnosti, ako seda, atd.
Nakoniec, ked to technologia dovolila, snazili sa to fotit uz pocas WWII farebne, vid mnoho farebnych americkych a nemeckych fotiek. Hold, Rusi mali iba cb, tak preto robim hlavne tie.
EDIT:
Finalny obrazok je uz v galerii na http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=648&t=90742

Původní záznam skutečnosti (foto) byl černobílý. Jak můžeš vědět, že tráva byla takhle zelená. Co když byla zazžloutlá nebo tmavě zelená, jak víš že ta obloha byla modrá. Co když na ní byl opar odstraněný filtrem. Jak víš že ta červená je ta červená jaká byla ve skutečnosti. A protože to vše vnášíš do původního černobílého snímku zkresluješ tím skutečnost. Pokud bys nakreslil bokorys nebo obrázek je to něco jiného. Ty ale měníš původní záznam a to je špatně. Říká se tomu falzum. Časem totiž, jak už to tak chodí, se původní informace, že jde o kolorovanou fotku z 21.stol. vytratí a někdo tu tvoji fotku najde a řekne "Hele tady je důkaz, že to bylo tak a tak" a použije to v nějaké práci nebo na ní postaví některou z hypotéz. A to určitě není správně.
arthur1966 píše:
Milan Holzapfel píše:Hm, já jen přemýšlím k čemu je to současné kolorování dobré. Např u hraných filmů mi to v zásadě nevadí, ale u čb. dokumentů a fotografií to zcela zkresluje skutečnost (více než původní čb snímek) byť je to provedeno kvalitně a erudovaně. Výjimku samozřejmě tvoří kolorování pro výtvarné a umělecké účely s tím, že je to tam uvedeno.

Veď nerobí nič iné, ako všetci ostatní modelári: rekonštruuje farebnú podobu historických strojov. Koľkí z nás sa snažia z ČB materiálov vyčítať čo najviac informácií, aby boli modely čo najblizšie ku svojim skutočným vzorom. Iste si si všimol, Michal je zameraný na stroje z "východu", tam je doma, má to prebádané a Jeho počiny môžu byť nemalým prínosom pre nás všetkých. Ja som rád, že môžem vidieť tie lietadlá tak, ako v skutočnosti (plusmínusautobus) vypadali.

Právě že dělá něco jiného než ostatní modeláři. On totiž mění původní zdroj informace a vnáší přímo do něj svoji interpretaci, která nemusí být správná. Modelář, který podle černobílé fotografie, kterou nějakým způsobem interpretuje, postaví model, původní zdroj informace nemění. Ale to už jsem tu psal před tím.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arthur1966 » 13 úno 2015, 08:36

Nerozumiem...Podľa Tvojich slov (ako ich chápem ja - no možno sa mýlim), Michal si vezme čb fotografiu, sadne si ku kolesu šťastia s farebnými políčkami a vytočí nejaký náhodný odtieň. Samozrejme, pritom striktne ignoruje všetky doterajšie poznatky, archívne materiály, či podklady nahromadené cez desaťročia výskumu. No hlavne to robí so zákerným zámerom fabulovať a zmiasť širokú modelársku verejnosť.

P.s.: Stačí odfotiť tú istú oblohu, alebo trávu, v tom istom čase tromi rôznymi fotoaparátmi a dostaneme tri rôzne modré a tri odlišné zelené.
arthur1966

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 13 úno 2015, 10:06

Já myslím že tou poslední větou jsi si sám odpověděl. Může mít znalosti jaké chce z výzkumu trvajícího třeba 10000 let a nikdy nebude vědět jakou přesnou barvu to či ono co je na fotce původně mělo. A tím, že svoje dedukce a závěry vnáší do původní čb fotky ji pozměňuje. V takovém případě by měl tu svoji obarvenou fotku prezentovat jen a pouze spolu s původním čb snímkem a mělo by na ní být jasně napsáno - kolorováno, aby ji někdo nepovažoval za původní materiál.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 13 úno 2015, 11:01

Milan, vdaka za prispevok. Ked pozeram na jeho rozsah a cas, no musi Ta to kolorovanie riadne stvat :wink: V kazdom pripade mi to pomaha zamyslet sa, na co to je dobre a co urobit inac. Tymto si myslim vystihol pointu celeho kolorovania - "...mění původní zdroj informace a vnáší přímo do něj svoji interpretaci, která nemusí být správná."
Moje stanoviska si zhrnul v maili vyssie, tak sa nebudem opakovat. Len by som doplnil aj ja par poznamok, ked uz si si dal tolko roboty:

1.) skutocnost je farebna, deformuje ju ciernobiela fotografia.

2.) Ohladom hodnovernosti nie je ani cierno-biela fotka mantra, alebo svaty gral. Casto je v nej kopec manipulacie,
ci uz kompozicnej:
Obrázek
alebo cez filtre a rozny foto material:
Obrázek
alebo zamernej "dezinformacnej" retuse:
Obrázek

3.) Na mojich hotovych obrazkoch je vzdy uvedene, ze je to kolorovane a je tam zmensena "vyblednuta" cb fotografia. A ak je tam nieco zasadne rozporuplne, tiez je to uvedene v popise. Asi to tam budem musiet uviest vyraznejsie.
Predsa len by som rad opat zdoraznil, ze kolorovanie je interpretacia s urcitou mierou pravdepodobnosti, nie dokazovanie skutocnosti. A je vecou autora kolorovanej foto, do akej miery si farby cucne z prsta, alebo patraniu a zistovaniu venuje cas.
Tu je povedzme zdrojova (urcite nie originalna) cb foto:
Obrázek
a tu su moje dve interpretacie:
Obrázek a Obrázek
Jasne, nikde nie je napisane, ci skutocne lietadlo vyzeralo ako to vlavo, alebo to vpravo, aj ked s urcitou mierou pravdepodobnosti sa to da odhadnut.

4.) V zasade neexistuju originalne farebne fotografie ruskych lietadiel z WWII. Zato existuje mnozstvo kreslenych profilov, ktore su uplne mimo misu (hnedo-zelene Jaky a Lavocky a pod.) A podla nich mnohi modelari kamufluju svoje modely. :!:

6.) Ked podla niektorej mnou kolorovanej finalnej fotografie urobi modelar kamuflaz, resp. zvoli farby na svojom modeli, s velkou pravdepodobnostou nebude daleko or reality.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arthur1966 » 13 úno 2015, 11:03

Ja nie som advokátom Michala. Len by ma zaujímalo, prečo Ti vadí Jeho hobby? Kolorovanie fotiek je staré ako sama fotografia a neviem o žiadnej smernici EU, ktorá by to zakazovala ("by měl tu svoji obarvenou fotku prezentovat jen a pouze spolu s původním čb snímkem a mělo by na ní být jasně napsáno - kolorováno"). Mimochodom téma má názov "Kolorované foto" a v galéri Michal uvádza farebné foto spolu s čb originálom.
Čert vie, prečo si dávali naši starí rodičia u fotografa ručne kolorovať svadobné foto, prečo Jan Saudek nefotil radšej rovno na farebný film, ale domaľovával si svoje barokové nahotinky anilinkami, prečo sa kolorujú staré čb filmy a čo chceli autori dosiahnuť seriálom "II. svetová vojna vo farbe".
arthur1966

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 13 úno 2015, 13:18

Mícháš tu jablka a hrušky dohromady. Myslím, že jsem to popsal dost jasně a autor to pochopil. Já proti jeho koníčku nic nemám. Jen mám bohužel s podobnými postupy a jejich následnými důsledky své zkušenosti.
Skutečnost je možná barevná (jak pro koho - jsou tvorové kteří barevně nevidí a nebo vidí barevně v jiném spektru), ale zachycena byla černobíle (v odstínech šedé) a takto bychom ji jako zdroj informace měli brát.
To že naši předkové fotky a obrázky kolorovali (a my taky - vzpomeňte na omalovánky) bylo čistě z estetických nebo uměleckých důvodů a pokud chtěli iluzi barevného obrázku ani jinou možnost neměli.
Ano kolorování filmových dokumentů mě štve. Nevidím k tomu důvod. Když vidím dokumentární film 1.sv. válka v barvě a vidím jak se tam prohání tanky všechny pěkně stejně zelené je mi z toho zle.
Ano skutečnost byla barevná, ale nikdy tak jak nám ji prezentuje kolorovaná fotka nebo film.
Milan Holzapfel

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 192 • Stránka 10 z 13 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Zpět na Rozkresleno