Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ Nostalgia Cup ‹ Nostalgia cup 2012
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Aero L-39 C Albatros, Eduard 1/72 Profipack

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Aero L-39 C Albatros, Eduard 1/72 Profipack

Příspěvekod Jirka z Hranic » 17 dub 2012, 17:44

Po Avii jsem si chtěl něčím odpočinout a protože mě v Prostějově navnadil jeden pěkný Albatros, vytáhnul jsem z kitníku tenhle Profipack, reedici, která na mě smutně koukla při jednom výletu do Oseka, tzv. nazdařbůh. Měl jsem výhodu, že jsem věděl, jaká úskalí a chybičky mě čekají, když jsem ho kupoval. Nyní jsem na ně samozřejmě v tom elánu zapomněl, ale po otevření a nějakém zběžném prostudování podkladů se mi rychle vybavily :grin: . Ani jsem si neuvědomil, že letos je rok p. Aera, ale přišlo mi to vhod, protože tady bude stavba trochu uklizená od odborníků na současné letectvo, kterým já rozhodně nejsem. Víťa mě trochu nabudil, abych dal stavbu právě sem. Nehodlám se s modelem pouštět do žádných větších akcí, s výjimkou kabiny. Otevřených kabin je většina, všichni asi vědí proč. Mně se ale líbí ladné tvary Albatrosa, tak jsem se překonal a zkusím napasovat kabinu acetátovou od Pavly, pro model KP. Už jsem tuším jeden takový model viděl a vypadalo to, že to jde. Jinak ještě něco málo upravím na kokpitu, kteý bude vylepšen o lepty ze stavebnice, a upravím mírně tvar desek pod sacáky. Ty jsou v reedici už tvarově zlepšené, ale přesto tam jeden drobná a snadno odstranitelná nepřesnost zůstala. Ale to až později.
Měla by to být šedivá kamufláž z Čáslavi (zatím vede), protože se mi jednak líbí v kombinaci se žlutými doplňky a pěkným bílým lvíčkem, a jednak nebudu muset moc šahat do paneláže a obrušovat boule na krytech podvozku, protože je snad měly už všechny pozdější Céčka, pokud se nepletu.
Přílohy
DSC06872.JPG
DSC06874.JPG
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Re: Aero L-39 C Albatros, Eduard 1/72 Profipack

Příspěvekod Jirka z Hranic » 17 dub 2012, 17:51

Z podkladů využiju hlavně Triádu, nějaký výkres na verzi C mám taky, a jak jsem psal, ani neplánuju nějak měnit či dokonce doplňovat paneláž. Úplně mi totiž stačil jeden večer strávený na prorývání mělkých krytek a linek, a to zdaleka nemám všechny. Hodně jsem nadával, když mi pod lampičkou jehla často vyklouzla zcela mimo původní sotva viditelné tvary. Zatím jsem nahrubo slepil vanu kokpitu, obrousil vystupující přístroje na bocích a na plastových palubkách (tam půjdou lepty), s barvou interiéru si nebudu dělat moc hlavu, napasuju nějakou kabinovou zelenošedou, spíše podle barvy asi trochu přehnaně modrošedých plechů. Spasoval a slepil jsem opěrky sedaček, probrousil jejich opěrky dovnitř a jednu sedačku jsem zkrátil - zadní vychází moc vysoko, opírala by se téměř o kabinu. Bočnice sedaček jsem co nejvíce zbrousil zevnitř i zvenku, aby sedačky vešly dodatečně do vany kokpitu. Střední pevný rám kabiny šel samozřejmě pryč, acetátka je v kuse.
Přílohy
sedačky.JPG
vana kokpitu.JPG
palubky.JPG
desky jsem ořezal a proti návodu vlepil dovnitř krytů, přijdou na ně ještě dvoje plechy
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 17 dub 2012, 18:17

Kokpit si průběžně spasovávám nasucho, aby tam všechno vešlo dodatečně a mělo i nějakou správnou polohu a sklon. S tou dírou vpředu před krytem palubní desky budu muset něco udělat, vznikla po úpravě otvoru vpředu kvůli nové kabině. Zároveň jsem vidět úpravy pro acetát - menší sklon v zadní části a menší zakrojení pod čelním štítkem (to je mimochodem u Pavla kabiny správnější než v modelu, naopak horní sklon štítku má Eduard lépe tvarově plochý, Pavla zase malinko zaoblený). Obojí jsem řešil po zafixování trupu nalepení kousků plastové destičky, kterou jsem nejprve obrousil podle kabiny a teprve potom vzadu rozřízl v dělicí rovině trupu. Pak už tam zkusím jen dát minimum tmelu a dobrousit. Kabina Pavly je o něco delší a vpředu "ostřeji" zaoblená, stačí vybrat skalpelem do trupu malinko hlubší zaoblení pro štítek.
Přílohy
prava kabiny.JPG
kokpit 1.JPG
kokpit 2.JPG
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 17 dub 2012, 18:40

Kabiny jsem si pořídil raději 2, obě jsou mírně škráblé na jedné straně, je to tedy na všech výliscích. Acetát jsem co nejpečlivěji obstřihl, hlavně ty dlouhé podélné části podle fixou narýsovaných linek. Ne ideálně se mi to na jedné straně povedlo a bude třeba trochu tmelu. Na linii trupu je pak při lepení udržím pomocí tradičně nalepených opěrek z plastové niti, to přijde na řadu časem. Obstřiženou kabinu jsem ještě opracoval brusnou tyčinkou, pilníkem a oškrabal skalpelem. Na první hrubý pokus po dobroušení těch dolepených kousků plastu sedí docela uspokojivě. Líbí se mi určitě víc, než zploštělé díly stavebnice. Je i více vyboulená do boku - v rámci možností technologie. Nejvíce se bojím, že se mi pak dovnitř při stříkání dostane bordel, to se mi stává často. :P
Přílohy
kabina.JPG
kabina 2.JPG
kabina 3.JPG
kabina 4.JPG
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 17 dub 2012, 19:43

Tak to je pecka, Jirko, ten výběr, to jsem teda nečekal :P Lepší než ten MiG ...
Kabinku jsi obstřihnul teda luxusně =D>
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 18 dub 2012, 06:38

Martine, to víš, mnoho dvojplošníků, modelářova smrt :grin:
Ale zase takové překvapení to snad není, jám mám Albatrosa rád, už jsem ho jednou, cca. před 30 lety, stavěl :P Tak si říkám, že hůř to dopadnout nemůže :grin:
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 18 dub 2012, 07:06

Jirko,

držím palce a ukazuj každou chybu výrobce, ať vím, čeho se vyvarovat. V kitníku mám dva L-39 od Eduardu a u každého mám v plánu čs. mašinu.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 18 dub 2012, 08:52

Michale, trošku tě zklamu, určitě nebudu odstraňovat každou chybičku. Mnohé jsem už tady mockrát popsané v lepších stavbách, a mnohé ani sám nepoznám (rozdíly v paneláží apod.). Jedu podle návodu a zaměřím se spíše na sestavitelnost, abych předešel co nejvíce možným potížím - momentálně promýšlím, jak sesadit křídlo, abych musel co nejméně tmelit a mohl i pohodlně spasovat sacáky. To co jsem zatím udělal, jsou největší úpravy.
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 18 dub 2012, 10:19

Jirko,

nebudu měnit paneláž či něco jiného. Chci jen vědět, kde si dát pozor při stavbě, co udělat jinak oproti návodu, aby se nemuselo tmelit, ...

Přišel jsem na to, že nedokážu model postavit v takové kvalitě v jaké bych chtěl. Proto neřeším krytky, paneláž a podobně. Jde mi jen o čistou stavbu a kvalitní nástřik. Když to vyjde a nepokazím si to třeba geometrií, můžu mít i šanci na lepší umístění než doteď mívám. Přece jen bych chtěl porážet i jiné borce než Lonestara či R. Axmanna.
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 18 dub 2012, 11:23

Ahoj Jirko,
no musím konstatovat, že kabinku se Ti podařilo napasovat lépe než mne, bytˇ jsem vylepoval destičkami stejná místa jako Ty. Tak přeji atˇ se daří i nadále. Ten Albík s touto kabinkou vypadá mnohem mnohem lépe...
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 24 dub 2012, 06:20

Díky kluci. Já jen doufám, že se na tom nezasekám. Zatím se bastlím s interiérem, hledáním správných barev, zužovaním sedaček, lepením závaží a tmelením přední palubky a těch plastových klínků. Taky jsem zase pomalu projel nějakou paneláž, to mě baví nejméně. Další fotečku dám, až bude něco hotového z interiéru. Moc tomu už zase nevěnuju, tak snad něco o víkendu.
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 01 kvě 2012, 18:29

Jirko,

kolik závaží L-39 do čumáku potřebuje???
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 02 kvě 2012, 05:49

Michale, moc jsem s tím zatím nepohnul, ale závaží tam už vlepené mám. Vešlo mi tam něco kolem 5 g olova, mám nějaká závažíčka z RC letadel. Možná by ale stačilo i míň, odhadem v ruce mi těžiště vycházelo někde těsně za náběžnou hranou křídla. Spočítat to moc neumím, měl jsem ale už i vlepenou trysku, křídla jsem nasadil nasucho a podvozek mi vychází až za těžištěm. Vzadu kromě výškovky a barvy už žádná váha nepřibude.
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 02 kvě 2012, 06:24

Díky moc
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 30 pro 2012, 19:15

Nějak mě inspirovaly aktuální stavby HpH modelů Albatrosů a taky jsem se zhrozil, kolik toho mám rozdělaného a nedokončeného a jak dávno jsem toto téma neaktualizoval. Tak alespoň malý posun v kompletaci interiéru pomocí leptů z modelu. Jen jsem trochu poupravil ne moc přesný tvar opěrek hlavy (v rámci možností přibroušením) a doplnil nějaké drátky. Zadní sedačku bylo nutné v oblasti opěrky trochu "snížit", aby vešla pod překryt kabiny. Přibroušený a dotmelený je i kryt přední palubní desky, kde jsem ubíral trup kvůli acetátovému překrytu Pavla. Sedačky se musí z boku před nalepením leptaných doplňků trochu zbrousit, aby vešly do vany kokpitu. Ještě budu trochu patinovat oleji a zesvětlovat hrany a tak.
Přílohy
sedačky s lepty.JPG
palubní desky.JPG
interiér.JPG
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

Další

Odeslat odpověď