Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ What if... ‹ Stavby What if ‹ Brněnská devítihlavá saň
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Snekoidni ModelForum

neb kdo se z modelů do Brna 2013 zblázní
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Snekoidni ModelForum

Příspěvekod Plooskie » 27 říj 2024, 11:58

Atlis píše:Je to docela svižné teraz. Kde to hostujete, že obnova trvala tak dlho?

No vzhledem k informaci o rozsypaném HD předpokládám, že MF běží na PC u někoho doma ... :uff:
Na žádném hostingu by se to předpokládám nestalo, nebo si to v dnešní době už neumím moc představit.
Ale to je úplně buřt a ať to prosím nikdo nebere nějak ofenzivně - každý to dělá jak umí. Hlavně že to jede a doufejme že nový disk vydrží dalších 20 let ... :hurray:
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 27 říj 2024, 19:08

Ano mame to na hostingu.
Bohuzel zavada disku byla detegovana az po 3tim pokusu o obnovu ze zalohy.
Ono se to totiz nestava tak casto, ze je hadr na hadr.
Jinak za 20 let provozu MF jsme docela bumrlicek.
Cimz reaguji na poznamky nekterych, ze je velikost fotek omezena.
Vsechny fotky ukladame na nasem prostoru a kdo umi pocitat, tak to rozhodne nejsou megabyty...
Proto jak obnova tak prenos jinam trval tak dlouho...

Jinak nas ceka jeste migrace na posledni verzi LINUXu coz predpokladam bude taky otazka par hodin az dni odstavky.
Predpokladany termin vam vcas oznamime.

A diky za porozumneni.
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Steinocher » 27 říj 2024, 19:18

Peter DeSnek:
Hlavní je že se závadu a problém úspěšně podařilo najít a odstranit.
Všem zainteresovaným tímto velice děkuji za nepřetržité udržování funkčního Model fóra, který je studnicí informací pro modeláře ať už tvoří z plastu cokoli.
[-o< [-o< [-o<
'' Poznal jsem neomezenou moc a držel jsem ji v rukou a vím o ní jediné: Přivádí muže k šílenství. ''
Alexander III. Makedonský
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sviccc » 30 říj 2024, 11:45

Zdravím všechny,
Jsem tu nový a moje hlavní role tu bude starat se o hw a sw podhoubí tohoto fóra. Budu se tedy o všem bavit naprosto transparentně a otevřeně.
Pro začátek zodpovím pár otazníků. Server nejede na pc u někoho doma, nýbrž na 2U serveru v serverovně, virtualizovaný ve VMWare. Bohužel vzhledem k stáří VM a absenci řádného servisu se na VM trochu pozapomnělo a tak nějak osamoceně vyhníval na starém HW.
No a protože v podstatě žádný jiný VM na serveru neběžel, nikdo si nevšiml, že je nějaký zádrhel. Byl jsem tedy poprosen, abych se na to kouknul a následně jsem zjistil, že je něco s úložným prostorem. V logu žádné chyby, smart taky nic, jen to prostě jelo extrémně pomalu. Tím extrémně mám namysli, že instalace jednoho balíčku trvala třeba několik hodin. Rozhodli jsme se proto VM přesunout na jiný server zaživa, což trvalo několik dní a nakonec skončilo chybou IO. Poslední možnost tedy byla obnova ze zálohy (ze zálohovacího stroje) a to se nakonec povedlo a trvalo to necelý den. Toť proč to tak dlouho trvalo.
Je to ale neštastné řešení viďte?
Jasně, doba pokročila, takže:
Rozhodl jsem se vytvořit zcela nový VM s aktuálním prostředím a bezpečnostními záplatami. Ještě lepší je, že celé to poběží na clusterovaném prostředí Proxmox s distribuovaným úložištěm CEPH. To znamená, že fórum bude existovat na 5ti serverech zároveň a při selhání jednoho (nebo i dvou) serverů, fórum stále pojede a data budou existovat na zbývajících serverech. Rozmístění jednotlivých serverů je navržené tak, aby v případě výpadku elektriky v celém městě (nebo přerušení optického vlákna) nebyla narušena funkčnost clusteru.
Celé je to ještě zálohované na externí úložiště a ještě další úložiště se zálohováním na LTO pásky, které budou následně archivovány.
Momentálně jsem ve fázi čerstvého OS s aktuálními balíčky, nejnovější verzí phpbb, php8.3 atd...Fórum je již databázově přesunuté na novém prostředí a probíhá přesun dat (zhruba 500GB). Následně budu řešit konkrétní detaily a doplňky a poté se domluví termín přepnutí. V době přepnutí bude fórum možná chvíli nedostupné, ale to rozhodně nebude dnes a ani možná za týden (ještě je to hromada práce).
Nemusíte v mém příspěvku chápat vše, snad jen to, že to bude lepší a o dost profesionálnější :-)
No a protože jsem RC letecký modelář, dělám to s radostí a pro nás všechny.

O průběhu budu nadále informovat ;-)
Díky, Tomáš
sviccc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Plooskie » 30 říj 2024, 12:44

Děkuji za toto vyjádření Tome, konečně mám jasno co se událo ...
Z informace že je "hadr na hadry" jsem si odnesl to, že MF jelo na PC s HDD někde pod stolem v pracovně.
Nešlo mi do hlavy, že by havárie jednoho disku mohla způsobit takový výpadek - v době distribuovaných úložišť nebo alespoň RAID polí.
Vypadá to, že MF (co se týče HW prostředků) vstoupilo do 21.století - takže díky za tvou práci =D>
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sviccc » 30 říj 2024, 13:46

Ještě dodám, že během příštího roku dojde k přidání další HA vrstvy za pomoci distribuované SQL databáze, HAproxy, anycast service IP a jiných vychytávek moderní civilizace. Chce to ale ještě trochu času až to bude dostatečně odladěné a odzkoušené.
sviccc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 30 říj 2024, 15:18

RC modelářů je nás tady víc :-)) Tož vítej..
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, F6F-3 Eduard, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 01 lis 2024, 20:00

Když se teď modelforum rozběhlo k nadsvětelné rychlosti, neuvažuje se o znovuspuštění funkcí jako bylo upozorňování na odpovědi ve sledovaných vláknech??

děkuji
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky"
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 04 lis 2024, 13:12

Uprime ti dekuji za dotaz.
Uvazujeme ale az po kompletnim update.

P.S. Stale musim doresit certifikat pro postovni server, ktery pouzivame odjinud...
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 04 lis 2024, 13:40

já upřímně děkuji za odpověď a budu se těšit =D> [-o<
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 09 lis 2024, 16:34

Peter DeSnek píše:Cimz reaguji na poznamky nekterych, ze je velikost fotek omezena.

Ja bych jeste doplnil Petra, omezeni na fotky je velmi rozumna vec, je pomerne benevolentní a kdo chce tak si tady může dohledat jak i velmi rozmerove velkou a kvalitní fotku "vecpat" do toho limitu.
Já jeden čas omezení neměl a lidi postovali fotky přímo z mobilu a zcela běžná byla velikost třeba patnáct mega ale byli i daleko horší maniaci.
To pak (kromě toho že to zabírá místo) i docela zpomaluje načítání.
Takže buďme rádi za limit jaký je a že nemusíme řešil vkládání obrázků z jiných webu jak je to docela často běžné.
Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 18 lis 2024, 12:02

Peter DeSnek píše:Uprime ti dekuji za dotaz.
Uvazujeme ale az po kompletnim update.

P.S. Stale musim doresit certifikat pro postovni server, ktery pouzivame odjinud...

ještě si dovolím jednu malou prosbičku, bylo by možné alespoň obnovit upozornění na příchozí soukromé zprávy? třeba ve formě vyskakovacího okna, nedostávám jich moc a proto nemám ve zvyku sjet zrakem do rohu k boxíku "uživatelský panel"
děkuji
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 08 pro 2024, 09:36

Početl jsem si a jak jsem si to přebral.....notifikační funkce už asi nikdy nebudou.....vše se řeší dlouhé měsíce a jediné co se vyřešilo je asi to, že Modelforum jde vůbec načíst a jde vkládat příspěvky.
No.... být to před 15 lety, dalo by se to snad chápat, ale "dnes"?
Jojo, já vím, "je to zdarma, tak co bys chtěl".
PS: a co udělat funkce typu notifikací jako "prémiové" pro ty, co by o ně měli zájem i za cenu zakoupení "premium účtu" za nějaký rozumný měsíční poplatek? Stává se to již novým standardem stále více webů, že zdarma jsou základní služby a další "premium služby" jsou pro uživatele ochotné platit si k nim přístup.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 05 bře 2025, 06:55

Chci se zeptat zda bude MF funkční? Nefunguje stále vyhledávání a kolegové si také stěžují na jiné věci. Když vám napíšu žádná odpověď. Kdo komunikuje je pouze Martin Černý. Dost mrzí váš přístup i nefunkčnost MF
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 18 bře 2025, 09:03

Je nějaký problém? Načítání/odesílání jde povětšinou hlemýždím tempem.
jenda58

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Brněnská devítihlavá saň