Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Figury, busty ‹ Sculpting ‹ Galerie
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

wladoovo galerie

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: wladoovo galerie

Příspěvekod marseall » 28 zář 2012, 13:45

Hlasil by som sa do FForge World ako designer novy, na tvojom mieste. Famozne, urcite by to brali.
marseall

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samon » 12 říj 2012, 21:08

Rád bych se zeptal, proč jsi modeloval ručně něco, co už máš v Zbrush? To jde přece potom vytisknout nebo vyfrézovat.
Samon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod wladoo » 13 říj 2012, 18:15

Samon píše:Rád bych se zeptal, proč jsi modeloval ručně něco, co už máš v Zbrush? To jde přece potom vytisknout nebo vyfrézovat.

Když jsem skulptil tuto bustu, neměl jsem ani potuchy o jakýchkoliv figurkách ať už ručně modelovaných nebo vyrobených pomocí 3d tisku. Prostě jsem se zrovna dočetl o modelovací hmotě Sculpey a něco zkusil uplácat. Jako předlohu jsem použil můj 3d model ze ZBrushe. Vůbec jsem nepřemýšlel o kopiích. Navíc jsem model v ZBrushy ještě ani nedokončil. Doufám, že jsem to dostatečně objasnil. :-D
http://evil-miniatures.blogspot.cz/
http://www.facebook.com/evil.miniatures
wladoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samon » 14 říj 2012, 17:27

Hmm ... já mám zkušenost, že drtivá většina tvůrců odmítá modelovat ve 3D. Myslím si, že s 3D mají nějaký psychylogický blok. Něco jako hypotetický důchodce se bojí mobilního telefonu - no snad se nikdo nebude na mě zlobit za to podobenství.

Ve světě jsou podle mého pozorování s používání 3D mnohem dále. Když finální produkty 3D srovnám s ruční prací našinců aha? Našinci to umí, a uměli by ještě více, kdyby se 3D nebáli. To si myslím. Proto jsem měl radost, když někdo použije Zbrush. Žel asi - hádám - málo kdo to tady docení.
Nechci nijak snižovat um zdejších lidí - je tady dost těch co mají veliký talent. Ale proč chodí kácet dříví do lesa obloukovou pilou, když si můžou vzít motorovou ? Tady si taková spousta lidí šlape po štěstí, až to mrzí.
Samon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samon » 14 říj 2012, 17:41

A teď mě napadlo. Máš prosím nahranou tu tvorbu v Zbrush? Mohl by jsi tady dát odkaz na takové videíčko?
Bylo by zajímavé se podívat, jak jsi postupoval. Myslím, že i zdejší modeláři by ocenili rozdíl mezi fotograficky zdokumentovaným postupem tvorby a videem růstu 3D modelu.
Samon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lukáš Žaba » 14 říj 2012, 21:53

muj osobni nazor zni takto :) ve 3D muzes udelat co chces ale kdyz to jako painter vemes do ruky je to vzdycky o poznani hur malovatelny... proste tomu chybej ty chyby lidskeho oka a ruky :) takze zlaty rucni sculpty a myslim ze se na tom shodnem ve vetsim poctu ;-)
Moje Galerie a W.I.P. na http://ZabaArt.blogspot.cz/
Lukáš Žaba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod he11_knight » 15 říj 2012, 06:20

Lukáš Žaba: svatá pravda kolego :)

Samon: Bohužel podle toho co píšeš, si šlapou po štěstí i skulptoři z Italie a Španělska .. ale tak to asi nebude. Zbrushe a 3D Printu se nikdo nebojí .. jenom si to ještě stálé každý dokáže spočítat. Kamarád si nedávno nechal tisknou jednu figurku, byl to jednoduchý model, náklady přesáhly moje (na manuální skulptění) o cca 200%.. (i s tím, že jsem měl už ve svých nákladech započitáno 30 odlitku) ve své podstatě pokud by ten model chtěl prodat nějaké společnosti, ten prodej by mu pokryl snad jen 75% toho co do toho vložil... Řeknu to ještě jinak je to jako kdyby si řekl Sushi mistrovi, že na výrobu by mohl používat plno zjednodušení v podobě tvarovátek na nigiri atp. a místo kvalitního lososa by mohl skočit do krámu pro uzeného ..

Myslíš to určitě dobře, ale pravda leží opravdu hodně daleko, nebavíme se tu totiž o tom že by se figurky měli sekat jak na běžícím pásu a měli všechny vypadat bezchybně. Bavíme se o procesu vzniku figurky, který pro skulptory známena rozhodně víc než export 3D modelu ze Zbrush a odelslání do 3D tiskárny. Co si budeme nalhávat, stále je to je to vidět, že ruční práce se cení rozhodně víc než obyčejný 3D print (který se tak jako tak musí stále nechávat ručně odlévat.. pokud by všechny skulpty měli být tisknuty, dokážeš si představit, jaká by byla finální cena figurky?)

Musel by sis projít takový skulptorský "Bushido" aby sis dokázal cenit té práce.
http://polarisminiatures.blogspot.com
he11_knight

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samon » 15 říj 2012, 18:22

mno ... já se omlouvám autorovi tohoto klubu, že odchyluji téma od ukázky jeho tvorby. Když by byl zájem, rád rozvinu diskusi v samostatném klubu.

Zapomínáte na jedno. Pokud máte model v 3D máte jej ve všech velikostech, prostorově i reliéfně a můžete mu dodat kostru a rozpohybovat jej.
A dále můžete libovolně řezat a spojovat všechnu svou práci - prohazovata upravovat hlavy, údy - jak libo.
Rostoucím archivem své práce získáváte nekonečné možnosti i z mála vlastní tvorby. To je nepopiratelná výhoda kterou ručním modelováním nikdy nedocílíte.

Edit:
Ještě heslovitě další co mě napadá -
3D umožňuje inverzní výrobu kovových forem téměř za stejnou cenu, jako model sám.
rozpohybování je možné pomocí snímače a vašeho skotačení před monitorem ( figura opakuje vaše pohyby )
Samon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod he11_knight » 15 říj 2012, 18:37

Samon: nechame to byt, mame oba jiny nazor a ten tvuj je dobry, ale ja od sveho taky neodstoupim, takze bysme oba mluvili o super vecech, ale neshodli bysme se :)
he11_knight

• Odpovědět s citací

Příspěvekod wladoo » 15 říj 2012, 18:57

Nemám sice nějak mnoho zkušeností ani ve 3d ani v ručním modelování, ale nějaké přece (včetně sculptingu a riggingu v programu Maya) a myslím, že částečně máte pravdu oba. Není nad to držet figuru při práci v ruce a nejen pořád čučet do monitoru (to je asi hlavní důvod proč jsem přešel z 3d na skulptění). Na druhou stranu modelování např. v ZBrushy my přijde opravdu mnohem jednodušší a rychlejší než modelovat ručně. Nehledě na možnost zkopírování poloviny modelu a následné upravení pózy. Za nedlouho budou 3d tiskárny mnohem dostupnější a náklady mnohem levnější než dnes a pak bych se určitě bál masovějšího nástupu modelů vytvořených právě tímto způsobem. Problém asi může nastat při malování, jak napsal Lukáš Žába, ale s malováním figurek nemám vůbec žádné zkušenosti, tak nevím. Jinak si myslím, že by toto téma zasloužilo vlastní vlákno.
http://evil-miniatures.blogspot.cz/
http://www.facebook.com/evil.miniatures
wladoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod he11_knight » 15 říj 2012, 19:08

Tak a hotovo, muzeme o tom diskutovat tady

viewtopic.php?f=607&t=70064
he11_knight

Předchozí

Odeslat odpověď